Πριν από 62 χρόνια ο Γκαγκάριν μπήκε στην τροχιά της Γης για 108 λεπτά: Τώρα ήρθε πάλι η σειρά της Σελήνης με τελικό… τρόπαιο τον Άρη [videos]

FILE PHOTO A visitor stands in front of the original descent vehicle of the Vostok spacecraft at the Multimedia Art Museum of the Moscow House of Photography Soviet cosmonaut Yuri Gagarin with the Vostok 1 was the first human in outer space. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Στις 12 Απριλίου 1961, η τροχιά της Γης ήταν ο μεγάλος στόχος και η πτήση 108 λεπτών του Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, ήταν η γραμμή τερματισμού μιας διαστημικής εποχής που είχε ξεκινήσει τότε πριν από λίγα χρόνια.

Μετά από 62 χρόνια και περισσότερες από 600 πτήσεις από αστροναύτες από τουλάχιστον 37 χώρες, τα επόμενα σύνορα που πρέπει να διασχίσουν είναι να φτάσουν ξανά στη Σελήνη και, στη συνέχεια, να μεταφερθεί ένα ανθρώπινο πλήρωμα στον Άρη.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται η δεύτερη αποκλειστικά ιδιωτική αποστολή, που διοργανώνει η εταιρεία Axiom, η οποία θα συμβάλει περαιτέρω στην εδραίωση της Διαστημικής Οικονομίας.

Όμως, όπως πριν από 62 χρόνια, αυτό που συνεχίζει να ισχύει είναι ότι «ο χώρος μας κάνει να νιώθουμε ενωμένοι», παρατηρεί ένας βετεράνος αστροναύτης όπως ο Πάολο Νέσπολι.

Κατοχυρωμένη από το 2011 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την 50ή επέτειο της πτήσης του Gagarin, η Ημέρα αφιερωμένη στην ανθρώπινη περιπέτεια ανάμεσα στα αστέρια ήθελε να επιβεβαιώσει από την αρχή τη «συμβολή της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και στην αύξηση της ευημερίας των κρατών και των λαών, καθώς και στη διασφάλιση της υλοποίησης της φιλοδοξίας τους να διατηρήσουν το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς». Το όραμα ήταν το διάστημα ως μια ειρηνική περιοχή χωρίς σύνορα, με οφέλη ανοιχτά σε όλη την ανθρωπότητα.

Αν η 12η Απριλίου είναι ένα είδος εθνικής εορτής για τη Ρωσία, όπου γιορτάζεται η Ημέρα των Κοσμοναυτών, για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης η ημερομηνία εκτόξευσης του πρώτου διαστημικού λεωφορείου, της Κολούμπια, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 1981.  Αλλά «για όλους – λέει ο Nespoli – η διαστημική πτήση έχει μια πολύ υψηλή συμβολική αξία: μας κάνει όλους να νιώθουμε ενωμένοι. Το διάστημα είναι επίσης ένας προορισμός για το μέλλον: κοιτάμε μπροστά για να συνεχίσουμε να εξερευνούμε το σύμπαν, σε μια συνεχή πρόκληση».

Poyekhali! (Πάμε!) φώναξε ο Γκαγκάριν την ώρα της εκτόξευσης και ακόμα και σήμερα το στοίχημα είναι να πάμε και να περάσουμε νέα σύνορα. Εάν η τροχιά της Γης ήταν ο μεγάλος στόχος, τότε η σεληνιακή τροχιά είναι το επόμενο σύνορο, με την άφιξη νέων πληρωμάτων και τα σχέδια για την κατασκευή της πρώτης μόνιμης βάσης σε σεληνιακό έδαφος.

Στη συνέχεια, η Σελήνη υπόσχεται να είναι το εφαλτήριο για να φτάσουμε στον Άρη και η προσομοίωση ενός έτους που διοργανώνει η NASA που ξεκινά τον Ιούνιο είναι αφιερωμένη στη ζωή στον Άρη. Εν τω μεταξύ, η Διαστημική Οικονομία εδραιώνεται, με τη δεύτερη αποστολή που διοργανώνει μια ιδιωτική εταιρεία όπως η Axiom, και στο μεταξύ προετοιμάζεται η Σεληνιακή Οικονομία.

Χωρίς αμφιβολία, οι εταιρείες έχουν καταλάβει ότι υπάρχει τρόπος να κάνουν εμπόριο στο διάστημα ξεκινώντας από τον διαστημικό τουρισμό. Υπάρχει ακόμα κάποια σύγχυση αλλά μόλις ξεκινήσαμε, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν με τον καιρό λέει ο Νέσπολι

Το σίγουρο, ωστόσο, παρατηρεί ο πρώην αστροναύτης, είναι πως οι προοπτικές στο διάστημα είναι πολύ διαφορετικές: «είτε είσαι Ρώσος, Αμερικανός, Ιάπωνας ή Ευρωπαίος, όταν είσαι στο διάστημα νιώθεις απεσταλμένος της ανθρωπότητας» και είναι κάτι που υπερβαίνει τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στη Γη, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «τα προγράμματα στον Διαστημικό Σταθμό συνεχίζουν να προχωρούν».

Mε πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Μοναδική κρυφή συλλογή 14 κλασσικών Ferrari και Mercedes βγαίνει στο σφυρί για 29 εκατ. ευρώ: Μανιώδης Σουηδός την “έφτιαχνε” επί δεκαετίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: