Ο λαός πρέπει να κατευθύνει και να απαιτήσει την προώθηση δίκαιης διεκδικητικής πολιτικής: Η Ιστορική Μνήμη και το Καθήκον μας…

FILE PHOTO: Το αεροσκάφος τύπου Nord 250 1 D Noratlas όμοιο με το Noratlas 52-33 «ΝΙΚΗ 4» που καταρρίφθηκε στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας, Λευκωσία 19 Ιουλίου 2019. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ*

Το πραξικόπημα του 1967 της χούντας των Αθηνών συντέλεσε στο να επέλθει το διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου το 1974 που έφερε την Τουρκία στρατιωτικά κυρίαρχη στα υπό κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έκτοτε παρά το γεγονός ότι είμαστε πέραν από κράτος μέλος του ΟΗΕ και μια εκ των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία με τη συνεπή στρατηγική πολιτική της, εδραιώνει όσα επεδίωξε και επιδιώκει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «βοηθούμενη» εν πολλοίς και από τις δικές μας διαχρονικές υποχωρήσεις από αρχές δικαίου και αναφαίρετα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.

Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι θα κάμψουμε τις σε βάρος της Κύπρου επιδιώξεις της Τουρκίας με το να δεχθούμε λύση άδικη, μη βιώσιμη και μη λειτουργική, ακολουθώντας την ίδια λανθασμένη πολιτική και ελπίζοντας ότι θα αξιωθούμε μετά τα 49 χρόνια «σταύρωσης» να έλθει η Ανάσταση.

Ευτυχώς αυτό το Πάσχα είχαμε την αναφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, που κατά τρόπο σαφή μίλησε και υπενθύμισε την ανάγκη διεκδίκησης μας για αποκατάσταση όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων που κατά τρόπο διαρκή και παράνομο αντίθετα προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, μας στέρησε η Τουρκία με την εδώ στρατιωτική της παρουσία.

  • Καθαρές θέσεις για την τροπή που διαμόρφωνε η αδυναμία μας να επιμένουμε ώστε να επιστρέψουν οι προσφυγές στην πατρογονική γη, στις εστίες, τα ιερά, προς πλήρη αποκατάσταση αρχών δικαίου που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επεδίωξε για όλους τους πολίτες της κατά το κοινοτικό δίκαιο και κεκτημένο.

Αναφορά και λόγος του Αρχιεπισκόπου που δεν αποτελεί μια απλή υπόμνηση του δικαιώματος για ελευθερία, αλλά κύρια ως προτροπή για να μετρηθεί το μπόι μας έναντι των θυσιών και αγώνων των μεγάλων μορφών των όσων αγώνων για ελευθερία προηγήθηκαν στην όλη μακραίωνη ιστορική διαδρομή μας.

Μια ιστορική μνήμη που επιτάσσει να διασφαλιστεί μια βεβαιότητα όχι μόνο για την ύπαρξη μας τώρα αλλά και των μελλοντικών γενιών στον τόπο μας.

Προφανώς δεν είναι ανιστόρητη και εξωπραγματική η πεποίθηση και το κοινό περί δικαίου συναίσθημα ότι, δικαιούμαστε να έχουμε τα ίδια κοινά ατομικά δικαιώματα και προστασία αντίστοιχα με όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν προς του πολίτες τους.

Η σταθερή διεκδίκηση απευθείας από τον ίδιο τον κυπριακό λαό, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε η σημερινή χαλαρή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή των αξιών και του δικαίου της, τη διαμόρφωσε εν πολλοίς και η δική μας υποχωρητικότητα.

Όμως εάν υπάρξει μια σταθερή διεκδίκηση από τον ίδιο το λαό, δεν μπορεί θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσει χωρίς να συνδράμει και η ίδια, αν όχι να αξιώσει, ώστε να εφαρμοστούν και για την Κύπρο, οι αρχές και οι αξίες της.

Είναι η ώρα του ίδιου του λαού να ηγηθεί, να κατευθύνει και να απαιτήσει την προώθηση δίκαιης διεκδικητικής πολιτικής για τη σωτηρία του τόπου.

*Ανδρέας Σ. Αγγελίδης
Πρώην βουλευτής – δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η προδοτική χούντα των Αθηνών, οι ΗΠΑ, η Τουρκία με τη σημαδεμένη τράπουλα: Κατάστρεψαν την Κύπρο στη βάση σχεδίου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: