Πρέπει να αποτύχουν τα τουρκικά σχέδια εναντίον της Κύπρου: Αντί να προετοιμάζουμε εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την άνανδρη εισβολή, ας οργανωθούμε…

File Photo: Συγγενείς πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 επισκέφθηκαν το στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για να τιμήσουν τους νεκρούς τους. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ*

Η ανατροπή της θέλησης του κυρίαρχου λαού και η ύπαρξη, όχι τυχαία, στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα ήταν η ιδανική κατάσταση για την Τουρκία ώστε μετά την 15η Ιουλίου 1974, με πραξικοπηματική «κυβέρνηση» στην Κύπρο, να προωθήσει ως δήθεν εγγυήτρια της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα επεκτατικά της σχέδια με τη στρατιωτική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Έκτοτε, παραμένει κυρίαρχος στην υπό κατοχή περιοχή, την οποία φρόντισε ο κ. Ερντογάν, κατά τις υποδείξεις και σχεδιασμούς του Νιχάτ Ερίμ και την ανοχή άλλων συμμάχων της, να την αλλοιώσει δημογραφικά με τον εκτοπισμό των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής και διενεργώντας συστηματικό παράνομο εποικισμό, ώστε να διεκδικεί σήμερα, με όσα έκτοτε άλλα λάθη και υποχωρήσεις βαρύνουν την πλευρά μας, τη δημιουργία στην Κύπρο «δύο κρατών»!

Κατάφερε η Τουρκία και επέβαλε εδώ και 50 χρόνια και συνεχίζει να προωθεί τη δική της επιθυμία, κατ’ επίκληση ουσιαστικά της δύναμης του ισχυρού.

  • Εμείς, μικροί σαν χώρα και σε ισχύ, δικαίως στραφήκαμε στις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, του αδιατάρακτου των συνόρων και επιζητούμε ως κράτος-μέλος όχι μόνο του ΟΗΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επιβολή των αρχών και των αξιών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Ανάγκη και τακτική που όμως πολλές φορές εγκαταλείψαμε, ανταποκρινόμενοι σε προτροπές από δήθεν φίλους.

Τα όσα πέτυχε το μικρό μας κράτος με τα καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ κατά της Τουρκίας, αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως είναι η 4η Διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο Αποστολίδης και άλλες αποφάσεις δεν οδήγησαν σε δικαίωση.

Υπεροχή των αλλότριων συμφερόντων και της ισχύος, αντί της επιβολής του δικαίου έναντι όλων των παραβατών του διεθνούς δικαίου.

Σ’ αυτό το αντιφατικό και κακόπιστο αδιέξοδο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει επιτέλους με τη βοήθεια επί τούτου της Ελλάδος, να αξιώσει ώστε να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον αποφασιστικά τις ίδιες αρχές για επιβολή τιμωρίας, έστω και τώρα προς επίλυση της αδικίας, παρανομίας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, που συνεχίζει να επιβάλλει η Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της που είναι και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Η μνήμη της κατοχής, διαίρεσης και δημογραφικής αλλοίωσης που επέφερε η Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλει, την ανάγκη της καθαρής διεκδίκησης του δικαίου. Η ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα επέλθει με υποχωρήσεις έναντι της βουλιμίας της στρατιωτικά ισχυρής Τουρκίας.

Η επιδεικτική αλαζονεία του κ. Ερντογάν που στηρίζεται στην στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας και την οποία υποδαυλίζει η συμπεριφορά κάποιων χωρών του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από την κοινωνία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κύρια από εμάς ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντί να προετοιμάζουμε διάφορες εκδηλώσεις καταδίκης για τα 50 χρόνια της τούρκικης κατοχής, ας οργανωθούμε στο να αποτύχουν πριν την συμπλήρωση 50 χρόνων, τα όποια σχέδια της Τουρκίας. Ένας αγώνας που θέλει όμως συμμετοχή.

* Ανδρέας Σ. Αγγελίδης
Δικηγόρος – Πρώην βουλευτής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το «όραμα» του Νετανιάχου είναι ο εφιάλτης των Παλαιστινίων: Στόχος του δεν είναι η Χαμάς… Το Ισραήλ θα γίνει ελεύθερη χώρα μόνο όταν τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: