Η προδοτική χούντα των Αθηνών, οι ΗΠΑ, η Τουρκία με τη σημαδεμένη τράπουλα: Κατάστρεψαν την Κύπρο στη βάση σχεδίου…

FILE PHOTO: Ο νεκροθάφτης της Κύπρου, Δημήτριος Ιωαννίδης, με τον άλλο δικτάτορα, Γεώργιο Παπαδόπουλο. Φωτογραφία μέσω της Καθημερινής Ελλάδος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Επέτειος σήμερα του πραξικοπήματος της χούντας, της 21ης Απριλίου 1967. Η άνοδος, διά πραξικοπήματος, της χούντας στην εξουσία ήταν το νήμα που ξετυλίχθηκε και οδήγησε στην καταστροφή της Κύπρου.

Προηγήθηκαν πολλά γεγονότα και ενέργειες, που διαμόρφωσαν τις συνθήκες, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επιβολή της δικτατορίας. Μιας δικτατορίας, η οποία για να διατηρηθεί στην εξουσία, δεν απέφυγε να μπει σε μια λογική συναλλαγής με τους Αμερικανούς, την Τουρκία κι άλλους.

Οι Αμερικανοί αναγνώρισαν το καθεστώς Παπαδόπουλου. Η χούντα με διαμεσολαβητές τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενίοτε και τη ΣΙΑ δημιούργησε κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία.

Από την αρχή το δικτατορικό καθεστώς των Αθηνών ξεκίνησε να ροκανίζει, να υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο έστρωνε εν πολλοίς το χαλί στην Άγκυρα. Μια σειρά από γεγονότα καθόρισαν την πορεία των πραγμάτων και υλοποίησαν ένα σχεδιασμό καταστροφής.

  • Από την απόσυρση της μεραρχίας από την Κύπρο, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά την άμυνα έναντι ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής, τη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου (ίδρυση ΕΟΚΑ Β) μέχρι και τις απόπειρες κατά του Μακαρίου με αποκορύφωμα το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, είναι τα γεγονότα, οι ενέργειες, που οδήγησαν, με βάση σχεδίου, στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η χούντα των Αθηνών, για να πετύχει τους στόχους της, να επιτευχθούν οι επιδιώξει της,  επιστράτευσε και τους δικούς της ανθρώπους στην Κύπρο. Δεν έδρασε μόνο με τους Ελλαδίτες αξιωματικούς, που βρισκόντουσαν στο νησί.

Η ηγεσία της ΕΟΚΑ Β΄ καθοδηγείτο και χρηματοδοτείτο από την χούντα. Αυτό θα πρέπει να σημειώνεται καθώς υπήρξε μια προσπάθεια να δοθεί άφεση αμαρτιών στους χουντικούς της Κύπρου, την ΕΟΚΑ Β.

Είναι σαφές πως η χούντα «προέκυψε», επιβλήθηκε διά της στρατιωτικής ισχύος το 1967 όχι για εσωτερικούς λόγους, για τον «κομμουνιστικό κίνδυνο», που επικαλούνται κατά καιρούς οι δυνάμεις της αντίδρασης. Η χούντα επιβλήθηκε στην Ελλάδα για την Κύπρο. Για τη διχοτόμηση του νησιού.

Η χούντα του Παπαδόπουλο ανατράπηκε  από την χούντα του Ιωαννίδη. Οι Αμερικανοί ανέτρεψαν τον δικό τους άνθρωπο, τον Γεώργιο Παπαδόπουλο γιατί όπως όλοι οι εγκάθετοι, οι δικτάτορες είναι αναλώσιμοι.

Οι Αμερικανοί ανέτρεψαν τον Παπαδόπουλο λόγω της άρνησης του να επιτρέψει τη διέλευση και τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών αεροπλάνων, που είχαν ως στόχο την παροχή βοήθειας στο Ισραήλ, κατά τον «Πόλεμο του Γιουμ Κιπούρ».

Είναι σαφές πως ο Μακάριος παρέμεινε στόχος τόσο  της πρώτης χούντας όσο και της δεύτερης. Ήθελαν να τον εξουδετερώσουν, να τον βγάλουν από την μέση για να έχουν ανοικτούς λεωφόρους για επιβολή διχοτομικών σχεδιασμών. Τα προδοτικά τους σχέδια.

Γι αυτό και η σημερινή επέτειος δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη, γιατί η χούντα σημάδεψε την ιστορία του ελληνισμού, κυρίως με την καταστροφή της Κύπρου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η κυπριακή Δικαιοσύνη στέλνει Κούρδο αγωνιστή στο στόμα του λύκου! Έωλη κατηγορία από τη Γερμανία είναι είναι “τρομοκράτης”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: