Κλείνει λόγω υπερβολικής… δημοσιότητας η ισραηλινή εταιρεία spyware QuaDream που χάκαρε μόνον iPhone σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Image by Pete Linforth from Pixabay




Η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας QuaDream φέρεται να κάλεσε πολλούς από τους 40 υπαλλήλους της σε ακρόαση πριν από την απόλυση τη Δευτέρα ενόψει των εκτεταμένων απολύσεων, σύμφωνα με την Globes.

Τα εργαλεία hacking της εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφων, προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης και οργανώσεων υπεράσπισης σε τουλάχιστον 10 χώρες -συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων και ομάδων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη- σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Microsoft και την υπηρεσία παρακολούθησης του Διαδικτύου Citizen Lab.

Η QuaDream, η οποία μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο σε iPhone (σε αντίθεση με την NSO, η οποία μπορεί επίσης να χακάρει τηλέφωνα Android), έγραψε σε επιστολή προς το δικαστήριο: «Η κρίση στον κλάδο ξεκίνησε λόγω της δημόσιας αποκάλυψης των δραστηριοτήτων ορισμένων από τις εταιρείες από το 2018 και μετά. που είχε ως αποτέλεσμα το γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 2011, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ έβαλε στη μαύρη λίστα του την NSO και την Candiru.

Αμέσως μετά, στις αρχές του 2022, η ρυθμιστική αρχή στο Ισραήλ αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των χωρών στις οποίες επιτρέπεται να πουλάει τα προϊόντα των εταιρειών στον κλάδο από 102 σε μόλις 37, γεγονός που προκάλεσε σοβαρή οικονομική κρίση στο σύνολο. βιομηχανία.»

Τι είναι η QuaDream

Η QuaDream είναι ανταγωνιστής χαμηλότερου προφίλ της ισραηλινής εταιρείας spyware NSO Group, η οποία έχει μπει στη μαύρη λίστα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για καταγγελίες κατάχρησης. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα λογισμικού και υλικού που επιτρέπει την ανάληψη τοπικών δικτύων, ώστε να μπορεί να παραβιάσει τηλέφωνα που είναι συνδεδεμένα σε αυτό. Η εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει ένα προϊόν λογισμικού που επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχο των κινητών τηλεφώνων.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τη Microsoft και την υπηρεσία παρακολούθησης του Διαδικτύου Citizen Lab ανέφερε στην έκθεσή της ότι ήταν σε θέση να εντοπίσει θύματα της κοινωνίας των πολιτών των οποίων τα iPhone είχαν παραβιαστεί χρησιμοποιώντας λογισμικό παρακολούθησης που αναπτύχθηκε από την QuaDream.

Στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την ίδια στιγμή, η Microsoft είπε ότι πιστεύει με «υψηλή σιγουριά» ότι το λογισμικό υποκλοπής spyware «συνδέεται ισχυρά με την QuaDream».

Το Reuters ανέφερε το 2022 ότι η QuaDream είχε αναπτύξει προηγουμένως ένα εργαλείο hacking που δεν χρειάζεται αλληλεπίδραση, παρόμοιο με τα προγράμματα που αναπτύσσει η NSO. Τέτοια εργαλεία hacking, γνωστά ως «μηδενικό κλικ», εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, τους κατασκόπους και τις αρχές επιβολής του νόμου, επειδή μπορούν να παραβιάσουν εξ αποστάσεως συσκευές χωρίς να χρειάζεται ο κάτοχος να ανοίξει έναν κακόβουλο σύνδεσμο ή να κατεβάσει ένα μολυσμένο συνημμένο.

Οι αναφορές έρχονται μετά από μια εξαγγελθείσα καταστολή στη διεθνή βιομηχανία spyware από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εκτελεστικό διάταγμα με σκοπό να περιορίσει την αγορά λογισμικού παρακολούθησης από αμερικανικές υπηρεσίες, εάν τα προγράμματα χρησιμοποιούνται επίσης από κατασταλτικές κυβερνήσεις στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από Reuters και Jerusalem Post

«Ρομπότ με παραισθήσεις;»: Όλες οι απαντήσεις για το ChatGPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: