Και το δούλεμα πάει …σύννεφο! Πώς άρχισαν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν λογισμικό υποκλοπής spyware που προσπαθούσαν να …”σκοτώσουν”

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Φωτογραφία Hellas Journal




Η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμα της αναφέρεται σε μυστική σύμβαση των ΗΠΑ που οριστικοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021, που αφορά μια συμφωνία μεταξύ μιας εταιρείας που έχει λειτουργήσει ως βιτρίνα για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την αμερικανική θυγατρική μιας διαβόητης ισραηλινής εταιρείας ηλεκτρονικής διείσδυσης (hacking).

Τίτλος: A Front Company and a Fake Identity: How the U.S. Came to Use Spyware It Was Trying to Kill – Μια εταιρεία “βιτρίνα” και μια ψεύτικη ταυτότητα: Πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν λογισμικό κατασκοπείας που προσπαθούσαν να σκοτώσουν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ισραηλινή εταιρεία, NSO Group, έδωσε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσβαση σε ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της – ένα εργαλείο γεωγραφικής θέσης που μπορεί να παρακολουθεί κρυφά κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του χρήστη του τηλεφώνου.

Αν ο και συγκαλυμμένος χαρακτήρας της συμφωνίας ήταν ασυνήθιστος – υπογράφηκε για τη εταιρεία βιτρίνα από έναν επιχειρηματία με ψεύτικο όνομα – ο συγχρονισμός (timing) ήταν εξαιρετικός.

Μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση Biden είχε ανακοινώσει ότι αναλάμβανε δράση κατά της NSO, της οποίας τα εργαλεία ηλεκτρονικής διείσδυσης (hacking) για χρόνια είχαν καταχραστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιφρονούντες, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους.

Ο Λευκός Οίκος τοποθέτησε την NSO στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία απειλή για την εθνική ασφάλεια και στέλνοντας το μήνυμα ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να συνεργάζονται μαζί της.

Η μυστική σύμβαση – την οποία οι New York Times αποκαλύπτουν για πρώτη φορά – παραβιάζει τη δημόσια πολιτική της κυβέρνησης Biden και εξακολουθεί να φαίνεται να είναι ενεργή. Το συμβόλαιο, που είναι εις γνώσιν των ΝΥΤ, ανέφερε ότι η «κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών» θα ήταν ο τελικός χρήστης του εργαλείου, αν και δεν είναι σαφές ποια κυβερνητική υπηρεσία εξουσιοδότησε τη συμφωνία και θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το λογισμικό κατασκοπείας. Συγκεκριμένα, επέτρεψε στην κυβέρνηση να δοκιμάσει, να αξιολογήσει, ακόμη και να αναπτύξει το λογισμικό εναντίον στόχων της επιλογής της στο Μεξικό.

Ερωτηθέντες για το συμβόλαιο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι ήταν είδηση για αυτούς. «Δεν γνωρίζουμε αυτό το συμβόλαιο και οποιαδήποτε χρήση αυτού του προϊόντος θα ήταν άκρως ανησυχητική», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο, αφήνοντας άλυτα ερωτήματα: Ποιες υπηρεσίες πληροφοριών ή αρχές επιβολής του νόμου γνώριζαν για τη σύμβαση όταν υπογράφηκε;

Το μυστικό συμβόλαιο φωτίζει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μάχη για τον έλεγχο ισχυρών όπλων στον κυβερνοχώρο, τόσο μεταξύ όσο και εντός των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα όπλα έδωσαν στις κυβερνήσεις την εξουσία να διεξάγουν στοχευμένη, επεμβατική επιτήρηση, με τρόπους που δεν ήταν διαθέσιμοι πριν από την εμφάνιση των εργαλείων. Αυτή η εξουσία οδήγησε σε καταχρήσεις, όπως η κατασκοπεία της μεξικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους που ερευνούσαν στρατιωτικά εγκλήματα στη Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας τεχνολογία NSO για να χακάρουν τις συσκευές πολιτικών αντιφρονούντων. Η χρήση λογισμικού κατασκοπίας (spyware) εναντίον δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολίτευσης πυροδότησε πολιτικό σκάνδαλο στην Ελλάδα.

Η ανεξέλεγκτη κατάχρηση εμπορικού spyware έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες εκκλήσεις από δυτικούς πολιτικούς ηγέτες για περιορισμό της πρόσβασης σε αυτά. Και όμως η δύναμή τους κάνει τα εργαλεία δελεαστικά για τις υπηρεσίες πληροφοριών, τους στρατούς και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου τόσο σε δημοκρατίες όσο και σε απολυταρχίες.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα New York Times

Ο Τσαβούσογλου δεν κρύβει τη …χαρά του! Αφήνει υπονοούμενα για τα F-16, ισχυρίζεται… Πίστευε κανείς αυτό που γίνεται με την Ελλάδα; ερωτά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: