Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε σε κατάλογο απαγόρευσης εισόδου 13 ξένους πολίτες: Είχαν σχέση με τις παρακολουθήσεις… Αφορά και την Ελλάδα η ανακοίνωση;

Secretary Antony J. Blinken delivers remarks on the release of the 2023 Country Reports on Human Rights Practices from the press briefing room at the Department of State in Washington, D.C., April 22, 2024. On the right Spokesman Mathew Miller. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Σε καθεστώς απαγόρευσης εισόδου έθεσε το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών 13 άτομα που εμπλέκονται στην παραγωγή και πώληση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, όπως το Predator.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πρόσωπα, αλλά και μέλη των οικογενειών τους, δεν θα μπορούν να εκδώσουν βίζα για να επισκεφτούν τις ΗΠΑ.

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Σημειώνει ότι όλα αυτά τεκμηριώνονται στις Εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Πρακτικές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε όλο τον κόσμο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διάδοσης και κατάχρησης των λογισμικών παρακολούθησης (spyware), όπως τεκμηριώνεται σήμερα από τις εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το υπουργείο λαμβάνει μέτρα για την επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας σε 13 άτομα που έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη και πώληση spyware ή που είναι μέλη της οικογένειας των εμπλεκομένων.

Αυτά τα άτομα έχουν διευκολύνει ή έχουν αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την κακή χρήση αυτής της τεχνολογίας, η οποία έχει στοχεύσει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και άλλους επικριτές, καθώς και προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί στη θεώρηση βίζας είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης των εμπορικών λογισμικών κατασκοπείας.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει περιορισμούς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στη χρήση spyware που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελέγχους στις εξαγωγές και κυρώσεις, αλλά κα την προώθηση της λογοδοσίας και τη δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα για τον εντοπισμό καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταχρήσεων, την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θυμάτων».

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον; Η μυστηριώδης απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και τα ήξεις-αφίξεις των Αμερικανών…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: