Το νησί της …”αμαρτίας”: Η Kύπρος σημείο εισόδου ισραηλινών εταιρειών κυβερνοασφάλειας και spyware… Αρνητικές αναφορές και στην Ελλάδα

FILE PHOTO: Επί χρόνια το μυστηριώδες μαύρο κατασκοπευτικό βαν με ξένες πινακίδες, με φιμέ τζάμια (και μ΄ ένα κουβούκλιο στην οροφή – παρόμοιο μ΄αυτό που έχουν τα… AWACS) έκανε βόλτες στους δρόμους της Λάρνακας, εκεί κοντά στην περιοχή των Φοινικούδων. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Η Κύπρος έχει γίνει το προνομιακό σημείο εισόδου για τις ισραηλινές εταιρείες κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δραστηριοποιούνται στο λογισμικό παρακολούθησης, γράφει ο ιστότπος Euractiv (κείμενο Julia Tar).

Τον Ιούλιο του 2021, ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι η ισραηλινή εταιρεία NSO πούλησε το στρατιωτικό λογισμικό κατασκοπείας Pegasus σε πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές, για την παράνομη παρακολούθηση πολιτικών δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων.

Για να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο το ΕΚ δημιούργησε την ερευνητική επιτροπή PEGA, αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν την Ελλάδα και την Κύπρο στο πλαίσιο της έρευνας.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος δεν είναι απλώς μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση φέρεται να έχει κάνει κατάχρηση spyware. Στη χώρα δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για τους κατασκευαστές ή τη χρήση spyware με αποτέλεσμα το νησί έχει γίνει το ευρωπαϊκό σημείο εισόδου για τις επιχειρήσεις spyware.

Η γεωγραφία παίζει επίσης ρόλο, λόγω της εγγύτητας με το Ισραήλ, όπου έχει έδρα ο κορυφαίος τομέας κυβερνοασφάλειας και λογισμικού κατασκοπείας στον κόσμο.

Η ελκυστικότητα της Κύπρου για τις εταιρείες τεχνολογίας δεν περιορίζεται στις ισραηλινές εταιρείες. Το νησί έχει γίνει διεθνής κόμβος για τη Ρωσία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είναι ελάχιστες απαιτήσεις για μη ευρωπαϊκές εταιρείες που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στο νησί. Οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν ότι τα «ρυθμιστικά, φορολογικά κίνητρα και βίζα» καθιστούν επίσης το νησί ελκυστικό για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Αλλά ειδικά για τις ισραηλινές εταιρείες, το νησί παρέχει έναν τρόπο μείωσης του κόστους λειτουργίας, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο στο Ισραήλ. Με το πρόσθετο πλεονέκτημα της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει το σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι εταιρείες τεχνολογίας με έδρα την Κύπρο μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την ΕΕ και να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια  μετεγκαταστάθηκαν στην Κύπρο πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να μετακινούνται στη χώρα και μηχανικοί λογισμικού. Οι συχνές πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου που επιτρέπουν στους ανθρώπους να μετακινούνται εβδομαδιαία.

«Ο πραγματικός λόγος που οι εταιρείες spyware μετακόμισαν στην Κύπρο είναι ότι στο Ισραήλ υπάρχει αυστηρή νομοθεσία που απαιτεί η εξαγωγή λογισμικού παρακολούθησης να επιτρέπεται από την ισραηλινή κυβέρνηση», είπε στην EURACTIV ο ερευνητής δημοσιογράφος και θύμα του spyware Predator Θανάσης Κουκάκης. Ανέφερε ότι υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, η Κύπρος παρείχε ένα ασφαλές περιβάλλον για εταιρείες spyware, έως ότου συμβάν παρακολούθησης ώθησε αρκετές εταιρείες να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Καταγράφεται η δραστηριοποίηση στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο του Tal Dilian, πρώην διοικητή Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ από το 2013 έως το 2020. Μεταξύ άλλων εταιρειών, ο Dilian ίδρυσε την Intellexa, μια κοινοπραξία που ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να γίνει η νέα NSO.

Το 2019, το Forbes ανέφερε πώς ο Dillian διαφήμιζε στην Κύπρο το WiSpear, που μπορεί να «διεισδύσει» σε smartphone σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Καθώς οι αρχές επιβολής του νόμου εξέτασαν το θέμα, ανακάλυψαν ότι η WiSpear συνέλεγε δεδομένα από το κοντινό αεροδρόμιο.

Ως αποτέλεσμα,  Dilian και Intellexa έπρεπε να μετεγκατασταθούν. Τον Απρίλιο, το Inside Story, ανέφερε ότι η εταιρεία της Intellexa Cytrox ανέπτυξε το Predator, ένα spyware παρόμοιο με το Pegasus, στη Βόρεια Μακεδονία, εν γνώσει των τοπικών αρχών. Από εκεί το spyware εξήχθη στην Ελλάδα.  Dilian και  Intellexa αρνήθηκαν να σχολιάσουν και δεν συνεργάστηκαν με την Επιτροπή PEGA.

H κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του spyware Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η χορήγηση τέτοιων αδειών δεν ήταν μόνο προβληματική επειδή ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν κακή πορεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ήταν επίσης σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για τις τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Καταγράφονται στοιχεία της υπόθεσης παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης είπε δημόσια ότι δεν γνώριζε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνει το δημοσίευμα. Ωστόσο, η αντιπολίτευση επεσήμανε ότι μία από τις πρώτες του κινήσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να θέσει τις υπηρεσίες πληροφοριών υπό την άμεση εποπτεία του.

Το τρίγωνο ελληνοκυπριακού-ισραηλινού spyware φαινόταν να κάνει τον κύκλο του όταν η Dilians Passitora πούλησε την ισραηλινή τεχνολογία στο Μπαγκλαντές μέσω Κύπρου και ανώτεροι αξιωματούχοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ντάκα πέταξαν στην Ελλάδα για να εκπαιδευτούν στη χρήση των εργαλείων παρακολούθησης, αναφέρει μεταξύ άλλων το εκτενές δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Julia Tar – How Cyprus became the EU launchpad of Israel’s spyware companies

Ο Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στη Στοκχόλμη (και στην Ουάσιγκτον): Η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO αν δεν πατάξει τους «τρομοκράτες»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: