Δρακόντειο νόμο για επιστράτευση – εξπρές σχεδιάζει ο Πούτιν: Στα χακί με ηλεκτρονική ειδοποίηση, σκληρές κυρώσεις για ανυπότακτους

Ρώσοι νέοι, αποχαιρετούνται ενόψει της επιστράτευσής του τον Σεπτέμβριο του 2023. ΕPA, YURI KOCHETKOV




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να υπογράψει έναν νέο νόμο για να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες επιστράτευσης στη Ρωσία, κίνηση που, ευλόγως, πυροδοτεί φόβους ότι πολλοί περισσότεροι νέοι Ρώσοι σύντομα θα οδεύσουν  στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει μία ηλεκτρονική επίδοση των στρατιωτικών εγγράφων κλήτευσης, εκτός από τις παραδοσιακές επιστολές, και θα απαγορεύει σε όσους είναι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις για μία νέα επιστράτευση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι οι αλλαγές προορίζονται απλά για να «διορθώσουν το χάος» που ακολούθησε την μερική επιστράτευση του Σεπτεμβρίου, η οποία προκάλεσε κύμα φυγής για χιλιάδες Ρώσους.

Ωστόσο, οι αυστηροί νέοι κανόνες καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τους Ρώσους άνδρες να αποφύγουν το «χαρτί».

«Τώρα θα είναι πολύ πιο εύκολο να με επιστρατεύσουν, δεδομένου του πόσο ψηφιοποιημένη έχει γίνει η ζωή στη Μόσχα», δηλώνει στο CNN ο Alexey, ένας 41χρονος δικηγόρος από τη Μόσχα. Αν και δεν βρίσκεται εντός του επίσημου ηλικιακού εύρους για κινητοποίηση, δεν αναμένει από το Κρεμλίνο να τηρήσει τους κανόνες όταν καλεί νεοσύλλεκτους.

«Δεν πιστεύω λέξη»

«Δεν έχω αυταπάτες όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις των αρχών, οι οποίες επιμένουν ότι αυτές οι τροπολογίες πέρασαν αποκλειστικά για τη βελτίωση κανόνων  του σχεδίου και δεν έχουν καμία σχέση με το δεύτερη επιστράτευση», είπε. «Δεν πιστεύω ούτε λέξη από αυτά».

«Πιστεύω ότι η επιστράτευση δεν τελείωσε ποτέ. Ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Κρεμλίνο θα θεωρεί κάθε Ρώσο δυνάμει στρατεύσιμο,  ως ειδοποιημένο από τη στιγμή που θα λάβουν την κλήτευση, ακόμα κι αν δεν την δουν , και στη συνέχεια θα τους απαγορεύεται να φύγουν από τη Ρωσία για επτά ημέρες μετά από αυτή.

Οσι δεν θα εμφανίζονται στο στρατολογικό γραφείο χωρίς βάσιμο λόγο εντός 20 ημερών θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς, σχετικούς με την άδεια οδήγησης, την ενοικίαση διαμερίσματος, το άνοιγμα επιχείρησης ενώ θυα αποκλείονται και από τη λήψη δανείου.

Το νομοσχέδιο πέρασε χθες την τρίτη ανάγνωσή του από την Δούμα και εγκρίθηκε από την άνω βουλή, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, σήμερα.

Η τελική νομοθέτησή του θα υπογραφεί από τον Πούτιν.

«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις σημερινές αρχές στη Ρωσία. Φοβάμαι για τον γιο μου ακόμη περισσότερο από ό,τι τη ζωή μου», δηλώνει ο Alexey, του οποίου ο γιος εμπίπτει στο εύρος ηλικίας για στρατολόγηση.

Το CNN μίλησε επίσης με την Όλγα, μια 48χρονη γυναίκα που φοβάται ότι ο γιος της, ο οποίος είναι 16 ετών, θα σταλεί να πολεμήσει τα επόμενα χρόνια, ανατρέποντας τα σχέδιά του να σπουδάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτόν τον πόλεμο. Και το ίδιο ισχύει για όλους τους άλλους πολέμους και για τυχόν θανάτους με τη βία, ανεξάρτητα από την αιτία», είπε. «Θα προτιμούσα οι πόλεμοι να γίνονται μόνο από επαγγελματίες στρατιωτικούς ή εθελοντές».

«Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και ενταθεί, και αν υπάρξει ένα πραγματικό δεύτερο κύμα επιστράτευσης, τότε νομίζω ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να φύγουν φυσικά από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στρατολογεί συστηματικά άνδρες για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η εαρινή επιστράτευση φέτος θα αφορά 147.000 πολίτες ηλικίας από 18 έως 27 ετών και θα πραγματοποιηθεί από την 1η Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που δημοσίευσε η κυβέρνηση.

Επί του παρόντος, τα έγγραφα στρατολόγησης στη Ρωσία πρέπει να παραδίδονται με το χέρι από το τοπικό στρατιωτικό γραφείο στρατολόγησης ή μέσω του εργοδότη. Το νέο νομοσχέδιο εγκαθιδρύει μια ηλεκτρονική επίδοση -που θα λειτουργεί σε μια κυβερνητική πλατφόρμα ονόματι Gosuslugi – και θα ισοδυναμεί σε ισχύ με την παραδοσιακή μέθοδο και δεν θα λαμβάνει υπόψη εάν έχει διαβαστεί.

«Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα», επέμεινε ο Πεσκόφ αφού πιέστηκε περαιτέρω να απαντήσει στις φήμες για μια νέα προσπάθεια μαζικής κινητοποίησης. Το νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί απλώς για να καταστήσει τη διαδικασία «σύγχρονη, αποτελεσματική και βολική για τους πολίτες», δήλωσε στον Τύπο σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη.

Η προσπάθεια του Σεπτεμρβίου προκάλεσε χάος, καθώς πολλοί Ρώσοι κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα για να αποφύγουν να πολεμήσουν. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης σε περιοχές εθνοτικών μειονοτήτων και ορισμένα στρατιωτικά γραφεία πυρπολήθηκαν. Η αρχική ανακοίνωση πυροδότησε επίσης σπάνιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Δυτικοί αξιωματούχοι είπαν την περασμένη εβδομάδα στο CNN ότι πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει πρόβλημα να δημιουργήσει «εκπαιδευμένο στρατιωτικό δυναμικό».

«[Η Ρωσία] αναγνώρισε ότι χρειαζόταν 400.000 επιπλέον στρατεύματα και αυτό δεν είναι μόνο για τη σύγκρουση [στην Ουκρανία], αλλά και για την εκπλήρωση νέων σχηματισμών που πρόκειται να τεθούν στα νέα σύνορα με το ΝΑΤΟ και τη Φινλανδία», ανέφεραν οι αξιωματούχοι στο μια ενημέρωση την Τετάρτη, απαντώντας σε ερώτηση του CNN.

Με πληροφορίες από CNN

Πέρα απ’ την κτηνωδία: Έρευνα για βίντεο με αποκεφαλισμό Ουκρανών στρατιωτών από σφαγείς της Wagner * Αυτή είναι η Ρωσία, λέει ο Ζελένσκι [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: