Πέρα απ’ την κτηνωδία: Έρευνα για βίντεο με αποκεφαλισμό Ουκρανών στρατιωτών από σφαγείς της Wagner * Αυτή είναι η Ρωσία, λέει ο Ζελένσκι [photos, video]

FILE PHOTO: Men walk past a mural depicting the logo of the Russian mercenary ‘Group Wagner’ and a slogan in Russian by the informal pro-Russia organization ‘Narodna Partola’ (lit.: People Patrol), in Belgrade, Serbia. EPA, ANDREJ CUKIC




Δύο βίντεο εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, τα οποία φέρονται να δείχνουν αποκεφαλισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Τα βίντεο φαίνεται να αφορούν ξεχωριστά γεγονότα – το ένα από αυτά μπορεί να γυρίστηκε πολύ πρόσφατα, ενώ το άλλο, από την ποσότητα του φυλλώματος που φαίνεται στο έδαφος, μοιάζει να γυρίστηκε το καλοκαίρι.

Το πρώτο βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε σε ένα φιλορωσικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης στις 8 Απριλίου, φέρεται να κινηματογραφήθηκε από Ρώσους μισθοφόρους της ομάδας Wagner και φαίνεται να δείχνει τα αποκεφαλισμένα πτώματα δύο Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στο έδαφος δίπλα σε ένα κατεστραμμένο στρατιωτικό όχημα. .

Στο βίντεο, ακούγεται μια φωνή, πίσω από την κάμερα, ο ήχος φαινομενικά παραμορφωμένος για να αποτρέψει την αναγνώριση του ομιλητή.

«(Το τεθωρακισμένο όχημα) χτυπήθηκε από νάρκη», λέει η φωνή που μιλάει Ρωσικά.

Προφανώς αναφερόμενη στα πτώματα στο έδαφος, η φωνή, γελώντας, συνεχίζει: «Τους σκότωσαν. Κάποιος τους πλησίασε. Τους πλησίασαν και τους έκοψαν τα κεφάλια».

Οι νεκροί στρατιώτες φαίνεται επίσης να έχουν κομμένα τα χέρια.

Οι ρωσικοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι το βίντεο τραβήχτηκε κοντά στο Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αποτελεί το σκηνικό των σφοδρότερων μαχών του πολέμου εδώ και πολλούς μήνες, με μισθοφόρους της Wagner να πρωτοστατούν στο ανηλεές σφυροκόπημα της ουκρανικής πόλης επί μήνες.

Το CNN αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την τοποθεσία του βίντεο.

Το δεύτερο βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Twitter και είναι πολύ θολό, φαίνεται να έχει γυριστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του όγκου των φυτών στο έδαφος. Υποτίθεται ότι δείχνει έναν Ρώσο μισθοφόρο  να χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι για να κόψει το κεφάλι ενός Ουκρανού στρατιώτη. Μια φωνή στην αρχή του βίντεο υποδηλώνει ότι το θύμα μπορεί να ήταν ακόμα ζωντανό όταν ξεκίνησε η επιχείρηση.

Λίγο μετά την εμφάνιση των βίντεο, ο Andriy Yermak, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter:

«Θα υπάρξει ευθύνη για τα πάντα». Το επίσημο κανάλι Telegram της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι το tweet ήταν μια άμεση αναφορά σε «άλλο ένα βίντεο εκτέλεσης που δημοσιεύτηκε από Ρώσους».

  • Τη Δευτέρα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) δήλωσε ότι η Wagner  «σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου αποκεφαλίζοντας Ουκρανούς στρατιώτες στο Μπαχμούτ», αναφερόμενο σε μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε σε φιλορωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει  κομμένο  κεφάλι τοποθετημένο στην άκρη παλουκιού, το οποίο ισχυρίστηκαν ότι ανήκε σε έναν Ουκρανό στρατιώτη,

Το ISW έχει αναφέρει παρόμοια περιστατικά στην Ποπάσνα, στην περιοχή Λουχάνσκ, όπου οι εγκληματίες της Wagner δρούσαν επίσης νωρίτερα στον πόλεμο.

Ορισμένοι ρωσόφιλοι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης άφηναν να εννοηθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τους αποκεφαλισμούς σε μια προσπάθεια απόκρυψης της ταυτότητας των δραστών.

Αυτό απηχεί έναν παρόμοιο ισχυρισμό που έκανε το αφεντικό της Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν,  τον Ιανουάριο, αφού οι μισθοφόροι του βρήκαν προφανώς πτώματα με κομμένα χέρια και κεφάλια κοντά στο Μπαχμούτ

Ζελένσκι: Αυτή είναι η πραγματική Ρωσία

“Αυτό είναι ένα βίντεο της Ρωσίας όπως είναι ένα βίντεο της πραγμτικής Ρωσίας που προσπαθεί να κάνει αυτόν τον νέο κανόνα,  να καταστρέφει τη ζωή. Αυτό δεν είναι ένα (μεμονωμένο) ατύχημα ή επεισόδιο. Αυτό συνέβη και νωρίτερα. Αυτό συνέβη στη Μπούτσα . (Αυτό έχει συμβεί) χίλιες φορές», είπε ο Ζελένσκι .

«Όλοι πρέπει να αντιδράσουν. Όλοι οι ηγέτες. Μην περιμένετε ότι θα ξεχαστεί. (…) Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Ποινές για τους φονιάδες, δικαστήριο για το κράτος του κακού», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «ένα φρικτό βίντεο (που δείχνει) ρωσικά στρατεύματα να αποκεφαλίζουν έναν Ουκρανό αιχμάλωτο πολέμου», ενώ εκτίμησε ότι η Ρωσία είναι «χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος», τη τζιχαντιστική οργάνωση που τραβούσε σε βίντεο τις εκτελέσεις των ομήρων της.

«Είναι παράλογο που η Ρωσία, η οποία είναι χειρότερη από το ΙΚ, προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες πρέπει να εκδιωχθούν από την Ουκρανία και τον ΟΗΕ και πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους», υπογράμμισε στο Twitter.

 

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την φερόμενη εκτέλεση.

“Θα βρούμε αυτά τα τέρατα. Εάν χρειαστεί, θα τα φέρουμε όπου κι αν βρίσκονται: από κάτω από το έδαφος ή από τον άλλο κόσμο. Αλλά σίγουρα θα τιμωρηθούν για ό,τι έχουν κάνει”, δήλωσε ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μάλιουκ.

 

ΟΗΕ και ΕΕ ζητούν να” λογοδοτήσουν οι δράστες” 

Η αποστολή  του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε “σοκαρισμένη” από το βίντεο το οποίο φαίνεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός Ουκρανού αιχμαλώτου πολέμου από Ρώσο στρατιώτη.

Η αποστολή του ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης και σε δεύτερο βίντεο το οποίο δείχνει “ακρωτηριασμένα πτώματα, προφανώς Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου” και ζήτησε “αυτά τα περιστατικά να αποτελέσουν αντικείμενο πραγματικής έρευνας και οι δράστες τους να λογοδοτήσουν”.

Εξάλλου η ΕΕ θα ζητήσει “να λογοδοτήσουν όλοι οι δράστες και οι συνεργοί εγκλημάτων πολέμου” στην Ουκρανία, όπως τόνισε σήμερα η Ναμπίλα Μασράλι εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η ΕΕ “δεν διαθέτει πληροφορίες για την αυθεντικότητα του βίντεο”, αλλά “αν αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία ακόμη σκληρή υπενθύμιση της απάνθρωπης φύσης της ρωσικής επιθετικότητας”, πρόσθεσε η ίδια.

  • Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ζήτησε σήμερα να ελεγχθεί η “αυθεντικότητα” του βίντεο.

Πρόκειται φυσικά για φρικτές εικόνες”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. “Στον κόσμο των ‘fakes’ στον οποίο ζούμε, πρέπει να βεβαιωθούμε πως το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό“, πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από CNN, TheNewVoiceOfUkraine.

Η ρωσόφιλη Σερβία δεν είναι ουδέτερη; Συμφώνησε να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή τα έχει ήδη στείλει, δείχνει διαρροή εγγράφου του Πενταγώνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: