Αδιανόητη φτώχεια στo -μετά brexit- Κάρντιφ της Ουαλίας: Τρώνε ζωοτροφές και ζεσταίνουν φαγητό με κεριά

Image by Anil Joshi from Pixabay




Όταν τους έπεισαν να ψηφίσουν υπέρ του Brexit τους είχαν υποσχεθεί καλύτερες ημέρες μακρυά από την ΕΕ. Σήμερα η κατάσταση σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ωστόσο, κατά 6% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο βασίλειο εξαιτίας του Brexit, επιβαρύνοντας κατά 210£ τα βρετανικά νοικοκυριά για δυο χρονιά, έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με την μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων (CEP) στο London School of Economics, οι μη δασμολογικοί εμπορικοί φραγμοί του Μπρέξιτ ήταν ένας βασικός παράγοντας που προκάλεσε τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια.

Ειδικά όμως στην Ουαλία και ειδικότερα στην πρωτεύουσά της το Κάρντιφ οι μαρτυρίες που καταγράφει το BBC ξεπερνούν τον ορισμό του τραγικού.

Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε τροφή για κατοικίδια ενώ άλλοι προσπαθούν να ζεστάνουν φαγητό σε καλοριφέρ, είπε ένας κοινοτικός εργαζόμενος με 20ετή εμπειρία.

Ο Mark Seed τρέχει τώρα ένα κοινοτικό πρόγραμμα τροφίμων στο Trowbridge, στο ανατολικό Κάρντιφ.

Η ανάλυση του BBC Wales των νέων δεδομένων της Απογραφής δείχνει ότι έξι από τις πιο στερημένες κοινότητες της Ουαλίας βρίσκονται στην πόλη.

Μια φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποιεί ότι τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά δεν εμφανίζονται μόνο σε περιοχές που συνδέονται εδώ και καιρό με τη φτώχεια και ότι η πολιτική πρέπει να επικεντρώνεται σε ανθρώπους και όχι σε μέρη.

Το Trowbridge βρίσκεται σε αυτό που ο κ. Seed αποκαλεί «τόξο φτώχειας» από τα ανατολικά προς τα δυτικά της πρωτεύουσας της Ουαλίας, με θέματα ενδημικά στην περιοχή του.

«Είμαι ακόμα συγκλονισμένος από το γεγονός ότι έχουμε ανθρώπους που τρώνε τροφές για κατοικίδια», είπε. «[Υπάρχουν] άνθρωποι που προσπαθούν να ζεστάνουν το φαγητό τους σε καλοριφέρ ή κερί.

«Αυτές είναι συγκλονιστικές ιστορίες που είναι στην πραγματικότητα η αλήθεια».

«Το Κάρντιφ είναι μια ακμάζουσα πόλη, ωστόσο υπάρχουν θύλακες στερήσεων που απλά δεν είναι αποδεκτές».

Ο κ. Seed είπε ότι οι άνθρωποι δεν πληρώνονται αρκετά για να αντέξουν οικονομικά τα απαραίτητα, με την κρίση του κόστους ζωής να ανεβάζει τις τιμές “έτσι ώστε όλοι να στριμώχνονται ή απλά να μην μπορούν να το αντέξουν οικονομικά”. «Αυτό που μας λένε είναι ότι εργάζονται κάθε ώρα που μπορούν», πρόσθεσε.

Ο Mark Seed είπε ότι το The Pantry έχει συνήθως 30 οικογένειες την εβδομάδα, που η καθεμία πληρώνει 5 £ για ένα καλάθι με φαγητό

Το Pantry προσφέρει καλής ποιότητας φαγητό σε πολύ χαμηλές τιμές σε περισσότερα από 160 μέλη.

Μία από αυτές είναι η Elizabeth Williams, 54, η οποία λέει ότι το έργο «κάνει μεγάλη διαφορά» και φέρνει κοντά τους ανθρώπους, αλλά οι καιροί ήταν ακόμα δύσκολοι.

«Συνήθως πάω χωρίς να προσπαθήσω να βελτιώσω τα πράγματα στο σπίτι μου», είπε.

Η ίδια και ο σύντροφός της δεν εργάζονται, ενώ ο γιος της μένει μαζί τους και εργάζεται πολλές ώρες.

“Ακόμη και με τον γιο μου να εργάζεται – και συνεισφέρει επίσης – είναι δύσκολο γιατί πρέπει να ζήσει και αυτός και έχει ανάγκες. Έχει πολλά πράγματα στραβά [με αυτόν] και περιμένει χειρουργική επέμβαση.”

Τι μας λένε τα πρόσφατα στοιχεία για τα φτωχότερα μέρη της Ουαλίας;

Τα τελευταία αποτελέσματα της Απογραφής υποδεικνύουν ότι στο σύνολό της, η Ουαλία έχει δει βελτίωση στη στέρηση τα τελευταία 10 χρόνια.

Ωστόσο, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (54,1%) εξακολουθούν να ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρησή του, είτε λόγω έλλειψης εργασίας ή μακροχρόνιας ασθένειας, κακής υγείας ή αναπηρίας, χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης ή διαβίωσης σε υπερπλήρη ή κακώς θερμαινόμενο σπίτι.

Όταν εμβαθύνετε στα στοιχεία της Απογραφής για τις τοπικές γειτονιές, μπορούμε να δούμε εκείνα τα μέρη με τα περισσότερα νοικοκυριά να εμπίπτουν και στις τέσσερις κατηγορίες.

Κυριαρχούνται από αστικές κοινότητες – με έξι από τις 10 κορυφαίες στην Ουαλία στο Κάρντιφ.

Ο κατάλογος βρίσκεται στην κορυφή της κοινότητας του κ. Steed – Trowbridge και ένα μέρος του Rumney στο βόρειο τμήμα της πόλης – με 29 νοικοκυριά εκεί να ταξινομούνται ως άπορα και στις τέσσερις κατηγορίες. Αυτό το τοποθετεί στο χειρότερο 1% σε περισσότερες από 7.000 κοινότητες παρόμοιου μεγέθους σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία.

Λαμβάνοντας υπόψη το γειτονικό τμήμα του Trowbridge και του St Mellons, αυτές οι γειτονιές έχουν περισσότερα νοικοκυριά που πλήττουν και τους τέσσερις δείκτες στέρησης από ό,τι ολόκληρο το Monmouthshire.

Ξεχωριστά πρόσφατα στοιχεία σε πολύ τοπικό επίπεδο, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση της Ουαλίας, αποκαλύπτουν ποιες κοινότητες έχουν το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που είναι επιλέξιμα για δωρεάν σχολικά γεύματα.

Αυτό ήταν από καιρό ένα μέτρο για τον αριθμό των οικογενειών από φτωχότερο οικονομικό υπόβαθρο και ποιες θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτες στην κρίση κόστους ζωής.

Η πρωτεύουσα της Ουαλίας εξακολουθεί να έχει σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της που ζουν χωρίς καμία προφανή στέρηση, αλλά ζουν κοντά σε περισσότερα από 400 νοικοκυριά σε 47 διαφορετικές γειτονιές, οι οποίες εμπίπτουν στα υψηλότερα επίπεδα στέρησης.

Η Δρ Victoria Winkler, διευθύντρια του Ιδρύματος Bevan λέει ότι υπάρχουν αρκετά σημαντικές περιοχές του Κάρντιφ όπου οι άνθρωποι δεν τα πάνε τόσο καλά.

Για δεκαετίες η δυτική Ουαλία και οι κοιλάδες λάμβαναν πρόσθετα κεφάλαια από την ΕΕ επειδή ήταν από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, αλλά το Κάρντιφ δεν συμπεριλήφθηκε επειδή όσον αφορά το μέσο βιοτικό επίπεδο στην πρωτεύουσα δεν στερήθηκε.

Η Victoria Winkler ηγείται της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ουαλίας για την καταπολέμηση της φτώχειας The Bevan Foundation και προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχουν στερεότυπες μεγάλες περιοχές ή πόλεις ως στερημένες ή ευημερούσες.

«Το στερεότυπο είναι ότι το Κάρντιφ είναι ακμάζον και οι κοιλάδες φτωχές και αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ισχύει απολύτως», είπε. «Έχετε ευημερία στο Κάρντιφ, ναι, αλλά και πολύ σημαντικές περιοχές του Κάρντιφ όπου οι άνθρωποι δεν τα πάνε τόσο καλά.

«Έχει σημασία γιατί τα στερεότυπα ή τα ευρεία φιγούρα διαμορφώνουν αυτό που κάνουν οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές.

«Έτσι σημαίνει ότι όπου μπορεί να χρειαστεί βοήθεια σε μέρη του Κάρντιφ δεν τη λαμβάνουν και σημαίνει επίσης το αντίθετο ότι υπάρχουν ευκαιρίες στις κοιλάδες που ίσως δεν αξιοποιούνται επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα .

«Υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν γιατί δεν έχουν καλά εκπαιδευτικά προσόντα ή καλή υγεία και ζουν παντού».

Στο Trowbridge, η Elizabeth Williams, η οποία ζει στην περιοχή για 28 χρόνια, είπε ότι ακούει όλο τον χρόνο των οικογενειών, που εργάζονται αλλά δεν θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους αυτό που χρειάζονται.

«Είναι απογοητευτικό μερικές φορές γιατί μερικοί από αυτούς είναι σε χειρότερη θέση από άλλους, αλλά πρέπει να το κάνουν για να διατηρήσουν αυτά και τα παιδιά τους υγιή», λέει. «Πρέπει να συνεχίσεις, να συνεχίσεις, αυτό νιώθω αυτή τη στιγμή».

Ο Χαγιάτ Μοχάμεντ, ο οποίος έχει καταγωγή από το Σουδάν, είναι εθελοντής του Πανσιόν. Μετακόμισε στο Trowbridge μόλις τον Σεπτέμβριο, αλλά είπε ότι αυτό που βρήκε ήταν «σοκαριστικό».

“Η οικονομική αλλαγή, τι συμβαίνει, τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο… ο κόσμος αλλάζει τώρα. Όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν.”

Ο κ. Steed πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις της φτώχειας θα ήταν οι πρώτοι που θα σου πουν ότι δεν είναι εύκολο να έχεις φωνή, δεν είναι εύκολο να έχεις την αξιοπρέπειά σου και να δείχνεις τον εαυτό σου ως κάποιος που μετράει και αν δεν το κάνεις αυτό, κάποιος πρόκειται να ακούσει».

«Τα κτίρια ανεβαίνουν, η οικονομία ανθίζει και οι επιχειρήσεις μετακινούνται εδώ – αλλά υπάρχει ένα κενό και προσπαθούμε να το κλείσουμε».

Πηγή BBC 

Κίνδυνο διχασμού της Δύσης λόγω των τεράστιων ενισχύσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις βλέπει ο Μακρόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: