Σε σημείο καμπής της Ε.Ε αναδεικνύονται οι ευρωεκλογές του Ιουνίου: Πάνω από 70% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν- Φτώχεια, υγεία, άμυνα τα σημαντικότερα θέματα [videos]

400.000 ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 screenshot youtube




Πάνω από το 70% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «πιθανόν» να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με το νέο Ευρωβαρόμετρο. Πρόκειται για την επίσημη έρευνα του Κοινοβουλίου, η οποία συνέλεξε τις απόψεις περισσότερων από 26.000 ατόμων στα 27 κράτη – μέλη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης και θα είναι η τελευταία του είδους της που θα δημοσιευθεί πριν από τις εκλογές σε όλο το μπλοκ, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

Συνολικά, το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι “πιθανό” να ψηφίσει για να επιλέξει ποιος τους εκπροσωπεί στο ημικύκλιο των 720 μελών. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 10 μονάδων σε σύγκριση με την προεκλογική περίοδο πριν από τις εκλογές του 2019. Τότε, η συμμετοχή έφτασε το 50,66%, ανατρέποντας μια πολυετή πορεία φθίνουσας συμμετοχής.

Αντίθετα, το 14% δηλώνει ότι είναι “απίθανο” να ψηφίσει, ενώ το 13% παραμένει “ουδέτερο”.

Οι ψηφοφόροι ανά χώρα 

Οι πολίτες από τη Δανία (87%), την Ολλανδία (86%), τη Σουηδία (81%), τη Φινλανδία (79%) και τη Γερμανία (78%) καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά πιθανότητας να ψηφίσουν.

Σε ορισμένες χώρες, η πιθανότητα να ψηφίσουν έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σύγκριση με το 2019, όπως η Τσεχική Δημοκρατία (από 39% σε 58%), η Ρουμανία (από 55% σε 74%), η Αυστρία και η Πολωνία (από 52% σε 70% και στις δύο), η Κύπρος (από 44% σε 60%) και η Σλοβακία (από 47% σε 62%).

Η Βουλγαρία ξεχωρίζει ως το μοναδικό κράτος μέλος με σημαντική μείωση της πρόθεσης ψήφου, καθώς πέφτει από 57% το 2019 σε 50% το 2024.

Παρόλα αυτά, η αύξηση της πιθανότητας ψήφου είναι μια ισχυρή τάση σε όλα τα κράτη – μέλη και συνδυάζεται με μια αυξανόμενη εμπλοκή στις επερχόμενες εκλογές: Το 60% δηλώνει ότι “ενδιαφέρεται” ή “πολύ ενδιαφέρεται”, μια αύξηση 11 μονάδων από την άνοιξη του 2019.

Από την άλλη πλευρά, το 27% δηλώνει ότι “δεν ενδιαφέρεται πολύ” και το 13% ότι “δεν ενδιαφέρεται καθόλου”.

Το Ευρωβαρόμετρο ζήτησε επίσης από τους πολίτες να αξιολογήσουν τη “σημασία” που αποδίδουν στις εκλογές: Το 53% μίλησε για “μεγάλη σημασία”, το 36% για “μεσαία σημασία” και το 10% για “χαμηλή σημασία”.

Η ενίσχυση της προσοχής έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μπλοκ, καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές προόδους στο πεδίο της μάχης, η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ απειλεί να μετατραπεί σε ευρύτερη αντιπαράθεση και οι οικονομικές ανησυχίες που εγείρει η Κίνα μετατρέπονται σε ευρείες κατηγορίες για ντάμπινγκ.

Η απρόβλεπτη κατάσταση των παγκόσμιων πραγμάτων φαίνεται να βαραίνει τους ψηφοφόρους: το 81% των πολιτών δηλώνει ότι “το τρέχον διεθνές πλαίσιο καθιστά την ψήφο ακόμη πιο σημαντική”.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι “οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το διακύβευμα της κάλπης είναι υψηλό”, δήλωσε η Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Κοινοβουλίου. “Αυτές οι εκλογές θα είναι κομβικές, διότι θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε”.

Η κακή δημοσιότητα : Qatargate -Ρωσία

Το Ευρωβαρόμετρο προσφέρει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται για το θεσμικό όργανο που θα εκλέξουν άμεσα τον Ιούνιο, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες έχει δει βαρυσήμαντες ψηφοφορίες για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης, την τεχνητή νοημοσύνη και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς και μια σφοδρή μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποδέσμευση δεσμευμένων κονδυλίων προς την Ουγγαρία.

Το ημικύκλιο, ωστόσο, έχει επίσης πληγεί από ένα επιζήμιο σκάνδαλο που αφορά μια μικρή ομάδα νομοθετών και βοηθών που φέρεται να δέχθηκαν πληρωμές σε μετρητά από το Κατάρ και το Μαρόκο με αντάλλαγμα ευνοϊκή μεταχείριση. Η αποκαλούμενη υπόθεση Qatargate εξαπέλυσε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης, με τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν κάθε σύλληψη, κατάσχεση και ομολογία.

Πιο πρόσφατα, το Κοινοβούλιο πάσχιζε να συγκρατήσει τις κατηγορίες ότι ορισμένα μέλη του πληρώνονταν για να διαδίδουν φιλορωσική προπαγάνδα.

Παρά την κακή δημοσιότητα, ο θεσμός έχει καταφέρει να βγει σχεδόν αλώβητος: το 41% των ερωτηθέντων έχει “θετική” εικόνα για το Κοινοβούλιο, μια αύξηση πέντε μονάδων από την τελευταία έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, το 40% δηλώνει ότι η αντίληψή του είναι “ουδέτερη” και μόνο το 18% δηλώνει “αρνητική”. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η “θετική” απάντηση υπερτερεί της “ουδέτερης”.

Εξετάζοντας τις χώρες, η Πορτογαλία (66%), η Δανία (59%), η Ιρλανδία (59%) και το Λουξεμβούργο (53%) παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά “θετικής” εικόνας.

Η Ουγγαρία, μια χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός πρότεινε να αποδυναμωθεί το Κοινοβούλιο, κλίνει προς τη “θετική” πλευρά (46%).

Το “αρνητικό” στρατόπεδο δεν αποτελεί πλειοψηφία σε κανένα κράτος μέλος, αλλά είναι αξιοσημείωτο στην Τσεχική Δημοκρατία (29%), τη Γαλλία (28%), την Αυστρία (24%) και τη Σλοβενία (22%).

Συνολικά, το 56% των πολιτών θα ήθελε το Κοινοβούλιο να “διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο”.

Τα σημαντικότερα θέματα 

Η έρευνα σε όλο το μπλοκ ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν τα τέσσερα θέματα που θα ήθελαν να έχουν προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πολιτικής εκστρατείας.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%), η δημόσια υγεία (32%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%) και η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ (31%) βρέθηκαν στην κορυφή, αποκαλύπτοντας τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών: η πανδημία COVID-19, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός που έσπασε ρεκόρ.

Άλλα σημαντικά θέματα είναι η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (27%), το μέλλον της Ευρώπης (26%), η μετανάστευση και το άσυλο (24%), η δημοκρατία και το κράτος δικαίου (23%) και η αγροτική πολιτική (23%), τα οποία συζητήθηκαν εκτενώς από τους νομοθέτες.

Τα αποτελέσματα είναι αρκετά παρόμοια με εκείνα της αποκλειστικής δημοσκόπησης του Euronews που διεξήχθη από την Ipsos τον Μάρτιο, η οποία έθεσε την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης ως τις τρεις κύριες προτεραιότητες.

Σε μια πιο φιλοσοφική νότα, το Ευρωβαρόμετρο έθεσε μια ξεχωριστή ερώτηση σχετικά με τις “αξίες” που οι πολίτες θα ήθελαν να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο. Η απάντηση; Η ειρήνη και η δημοκρατία.

Mε πληροφορίες από gr.euronews.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ανάλυση Politico: Γιατί το Κίεβο οδεύει προς ήττα* Η επικίνδυνη έλλειψη της Ουκρανίας και ο νέος μεγάλος στόχος του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: