Υπό άκρα μυστικότητα η συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ – Ρωσίας: Αποποιείται «ειρηνευτικές συνομιλίες» η Ουάσινγκτον

FILE PHOTO: Ο επικεφαλής της CIA William J. Burns. EPA, Chris Kleponis




Πραγματοποιήθηκε υπό άκρα μυστικότητα στην Αγκυρα η συνάντηση του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Ναρίσκιν.

Το περιεχόμενο των συνολμιης συνομιλίας -για το οποίο η Ουάσινγκτον αρνείται να αποδεχθεί τον χαρακτήρα μυστικών συνομιλιών- είχε να κάνει με τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα και το ζήτημα των Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, όπως μετέδωσε (και) το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλούμενο εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο Μπερνς «μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες που θα είχε η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία (…) και για τις υποθέσεις των αμερικανών πολιτών που κρατούνται άδικα», ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ στο CNN.

Ο διευθυντής της CIA δεν επρόκειτο να υπεισέλθει σε «κανενός είδους διαπραγματεύσεις» με τον επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) ούτε να συζητήσει τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, διαβεβαίωναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ τόνισε πως για τη συνάντηση είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων η ουκρανική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον εμμένει στην αρχή «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε τη συνάντηση στην Άγκυρα, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών. Υποστήριξε ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον.

Για αρχή του τέλους του πολέμου μιλά ο Ζελένσκι

Η απελευθέρωση της Χερσώνας σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του πολέμου με τη Ρωσία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς πραγματοποίησε απροειδοποίητη και θριαμβευτική επίσκεψη στην μόλις απελευθερωθείσα πόλη. Η Ουκρανία «προχωρά» και είναι έτοιμη για ειρήνη, είπε απευθυνόμενος στα στρατεύματα.

 

Η Χερσώνα καταλήφθηκε τον Μάρτιο, εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής. Η περιοχή ήταν τότε μία από τις τέσσερις που προσαρτήθηκαν παράνομα μετά από αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα τον Σεπτέμβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα Δευτέρα, ο Ζελένσκι έψαλε τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας καθώς η σημαία της χώρας υψώθηκε πάνω από το κεντρικό διοικητικό κτίριο.

Η εθνική διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε έναν βασικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Χερσώνα, πριν από την αποχώρησή του από την πόλη και τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου την περασμένη εβδομάδα.

“Ο σταθμός που τροφοδοτούσε με ηλεκτρική ενέργεια όλη τη δεξιά όχθη στην περιφέρεια της Χερσώνας και ένα σημαντικό κομμάτι της περιφέρειας Μικολάιφ, έχει ουσιαστικά καταστραφεί”, έγραψε ο πρόεδρος της Ukrenergo Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι στο Facebook, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν μια από τις “συνέπειες του φόβου των δυνάμεων κατοχής προτού τραπούν σε φυγή”.

“Τα μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Χερσώνας που απελευθερώθηκε είναι χωρίς ρεύμα από τις 6 Νοεμβρίου”, συνέχισε ο Κουντρίτσκι. “Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τροφοδοτήσουμε τους ανθρώπους με ηλεκτρικό ρεύμα μόλις καταστεί δυνατόν”, υπογράμμισε επίσης.

Η αναγκαστική αποχώρηση των στρατευμάτων της Μόσχας απέναντι στην πίεση της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν ένα χαστούκι για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διέταξε τον Σεπτέμβριο την επιστράτευση 300.000 εφέδρων.

Ο ρωσικός στρατός διεξήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες κύματα μαζικών επιδρομών με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από CNN μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Η Ρωσία πρέπει να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία: Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: