FILE PHOTO: Μία Κύπρια γυναίκα βάζει λίγα λουλούδια στους τάφους των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα, η κατάργηση της δημοκρατίας, οι εθνικές ήττες και η τραγική κατάληξη με την καταστροφή της Κύπρου, συνθέτουν την ιστορική πραγματικότητα.
Στρατιωτικοί εξαρτημένοι από ξένες υπηρεσίες, φασίστες και ξένοι προς κάθε δημοκρατία, κράτησαν όμηρο μια ολόκληρη χώρα. Μια κάστα στην οποία συμμετείχαν ξενοκίνητοι, επικίνδυνοι φανατικοί, δεν θα μπορούσαν παρά «να ρίξουν στα βράχια» την Ελλάδα και μαζί και την Κύπρο.
Η Ουάσιγκτον, ως γνωστό, είχε αναγνωρίσει τη χούντα του Παπαδόπουλου, τον οποίο οι Αμερικανοί γνώριζαν πολύ καλά. Ήταν ο σύνδεσμος της ΚΥΠ με τη CIA, πριν από το πραξικόπημα. Η χούντα, όπως φάνηκε, ήθελε εξαρχής να ασχοληθεί με την Κύπρο. Άλλοι θεωρούν πως επιδίωκε μια «επιτυχία» για να εδραιωθεί εντός και εκτός της χώρας. Άλλοι εκτιμούν ότι οι χουντικοί ήθελαν να τελειώνουν με την Κύπρο.
Σε ένα τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ημερομηνίας 2 Μάιου 1967, η Ουάσινγκτον ζητούσε τις απόψεις του σε εννέα σημεία σε σχέση με την «κυβέρνηση» της Ελλάδος. Το όγδοο σημείο αναφερόταν στην Κύπρο. Γινόταν αναφορά σε πιέσεις προς την Αθήνα για αποδοχή τουρκικής κυρίαρχης βάσης στο νησί (χωρίς αναφορά σε Ένωση) ή σε μεταφορά πίσω στην Ελλάδα του Γρίβα.
Το φιάσκο του Έβρου, η αποχώρηση της Μεραρχίας, η συστηματική υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Μακαρίου διαμόρφωναν την εικόνα. Κι όλα αυτά, που κάποιοι αμφισβητούν, επιβεβαιώνονται με ντοκουμέντα. Κι όλες οι προσπάθειες για «καλό Παπαδόπουλο» και «κακό» Ιωαννίδη δεν τεκμηριώνονται. Απασχολούν, μόνο, όσους θεωρούν πως υπάρχουν και… καλές δικτατορίες!
Η «θυσία» της Κύπρου δεν ήταν «μια τρέλα της στιγμής». Είχε να κάνει με γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ με την εμπλοκή της Ελλάδος και της Τουρκίας. Είχε να κάνει με τις ισορροπίες στην περιοχή και την αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αλλά πέραν από τις όποιες αρχειακές πηγές, την προδοσία την ακούσαμε από τα ηχητικά ντοκουμέντα, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974». Τα όσα ειπώθηκαν σε εκείνη τη σύσκεψη των χουντικών, πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, ημέρα εκδήλωσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν το τι έγινε.
Δημήτρης Ιωαννίδης – Ταξίαρχος, Διοικητής ΕΣΑ: «Την ξέρουμε την λύση κύριε Πρωθυπουργέ. Αυτοί θα βγούνε στην Κερύνεια. Αυτό που θέλουν οι Τούρκοι το κάνουν».
Αδ. Ανδρουτσόπουλος – «Πρωθυπουργός»: «Όχι, αν τους σταματήσουμε».
Ιωαννίδης – Ταξίαρχος, Διοικητής ΕΣΑ: «Μα θα τους σταματήσουμε μετά. Αφού πάρουν το λιμάνι, την Κερύνεια κι ενώσουν την Λευκωσία, τότε θα σταματήσουν. Γι αυτό είμαστε σίγουροι».
Το παιχνίδι ήταν στημένο: Να καταλάβουν εδάφη της Κύπρου οι Τούρκοι με τη χούντα σε ρόλο «τροχονόμου».
Στο βιβλίο των Άγγελου Συρίγου και Ευάνθη Χατζηβασιλείου «Μεταπολίτευση 1974-1975», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, γίνεται αναφορά και στα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου της Ελλάδος (7 Μαρτίου 1975). Η κυβερνητική ανακοίνωση για το θέμα αυτό σημείωνε ότι η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί «διατάραξις των διεθνών σχέσεων της χώρας».
Αναφορά που επιβεβαιώνει τα πιο πάνω. Με βάση τα πρακτικά, πάντως, το κίνητρο της απόφασης ήταν «το ότι η πολύ απειλητική ελληνική κυπριακή ακροδεξιά έθετε σε κίνδυνο τη θέση του Μακάριου και ήγειρε τον κίνδυνο να γίνουν δυναμικές ενέργειες…». Το ίδιο, σημειώνεται, έπραξε και ο Μακάριος στην Κύπρο. Δεν προχώρησε σε δίκες.
Ως αποτέλεσμα της ατιμωρησίας, κάποιοι πρωταγωνιστές επιβραβεύθηκαν και οι απόγονοι τους «δοξάζονται» εκλογικά. Και η Κύπρος βιώνει ακόμη τις επιπτώσεις της προδοσίας!
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE