Ακολουθούν παραιτήσεις; Οι κυβερνήσεις στη Λευκωσία και στην Αθήνα κλυδωνίζονται από τα σκάνδαλα και τη Διαφθορά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (Α), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολεμικό, άσχετα αν μερικοι στη Λευκωσία και στην Αθήνα έχουν “χώσει” τα κεφάλια στην άμμο, όπως τους στρουθοκαμήλους, οι οποίοι στην πραγμαιτκότητα γίνονται απίστευτα επιθετικοί όταν απειλούνται.

Οι δικοί μας “αγρόν ηγόρασαν”. Συναντά κανείς πολίτες που επιμένουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να δώσουν το “κατιτίς” στον Ταγίπ Ερντογάν για να ημερέψει το τουρκικό θηρίο.

Να ξυπνήσουμε πρέπει. Γρήγορα. Ο Τούρκος Σουλτάνος δεν εκτοξεύει απειλές για να μαζέψει ξανά τους οπαδούς του. Ομιλεί σοβαρά. Προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ελλάδα… Είναι η πρώτη φορά που έχουμε νιώσει τη συγκεκριμένη τουρκική επιθετικότητα. Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η Τουρκία, την επόμενη φορά μπορεί να κτυπήσει …νύχτα! Αλλά θα χάσει μέσα στη νύχτα.

Δεν το λέμε εμείς. Το λένε σοβαροί παράγοντες εκτός Ελλάδος με τους οποίους, εδώ και εκεί, συνομιλούμε στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Και ενώ είναι αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα και η Κύπρος σπαράσσονται από σκάνδαλα. Η Αθήνα συγκλονίζεται από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και η Κύπρος από τη διαφθορά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

Στην Ελλάδα, μου λένε, θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις. Στην Κύπρο, ως γνωστό, όσοι συμμετέχουν στα σκάνδαλα δεν τιμωρούνται. Παίρνουν την παράνομη “λεία” τους, πάνε σπίτι τους και τρώνε στην …υγεία των κορόιδων. Των Κυπρίων πολιτών.

ΚΑΤΑ τα άλλα: Ευρισκόμενος στο «Νησί των Αγίων» λογικό είναι να εισέρχεται κανείς, παρά τη θέληση του, σε πολιτικές συζητήσεις. Άλλωστε, ως γνωστο, οι Έλληνες της Κύπρου, είναι …γεννημένοι πολιτικοί. Γνωρίζουν τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τιποτα.

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, μοιραίο ήταν να έρθει η συζήτηση και στις αποκαλύψεις του Φιλελεύθερου και της Hellas Journal για τις περίφημες διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο από τους Βρετανούς και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να παραδοθεί το νησί στην αγκαλιά της Τουρκίας και του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν.

Και είναι απορίας άξιο πως πολιτικοί του …παγκόσμιου μεγέθους ενός Άντρου Κυπριανού, ενός Αβέρωφ Νεοφύτου και λοιπών συνοδοιπόρων τους, δεν κατάλαβαν το απλό και το αυτονόητο:

  • Ότι στο ελβετικό θέρετρο η Κύπρος οδηγήθηκε σαν αρνί στη σφαγή και σώθηκε την τελευταία στιγμή διότι (επιτέλους) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σταμάτησε να ακολουθεί τις ΕΝΤΟΛΕΣ της γνωστής κλίκας της Λεμεσού (και των περιχώρων), που τον παρέσυραν σε απίστευτα οδυνηρές υποχωρήσεις στο Κραν Μοντανά.

Μου προκάλεσε εντύπωση μία κουβέντα που άκουσα: ότι τα έγγραφα που αποκάλυψαν ο Φιλελεύθερος και η Hellas Journal ήταν γνωστά σε ένα μεγάλο αριθμό πολιτικών, διπλωματών, αλλά και δύο επαγγελματιών, του είδους, γραφιάδων. Οι τελευταίοι αντί να τα αποκαλύψουν, λάμβαναν μέρος σε συσκέψεις για να τα παραποιήσουν.

Όμως, οι χειρότεροι ήταν οι συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη, μέλη του πολιτικού και του διπλωματικού φάσματος, οι οποίοι δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους για να τον προστατεύσουν από τις χυδαίες επιθέσεις των αντιπάλων του και των πρώην συνεργατών του στην επιβολή του ανοσιουργήματος, γνωστού ως «Σχεδίου Αναν».

Γνώριζαν τα πάντα. Είχαν μελετήσει τα πρακτικά. Και άφησαν μόνο και αβοήθητο τον Πρόεδρο της Κύπρου να λοιδορείται σε παγκόσμιο επίπεδο και να κερδίζει η κατοχική Τουρκία στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και αλλού, ότι τάχατες, αυτή ήθελε λύση και ο κ. Αναστασιάδης την απέρριψε. Τεράστιο ψέμα. Η κατοχική δύναμη απαιτεί μονο τη “λύση”-έκτρωμα των “δύο κρατών”.

Τι να πούμε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ότι όπως έστρωσε κοιμήθηκε; Τι άλλο; Ότι είναι μεγάλη υπόθεση η επιλογή των συνεργατών ενός ηγέτη; Ότι χρειάζεται …τέχνη να επιλέγει σχεδόν πάντα τους χειρότερους συνεργάτες; Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει;

Να θυμίσω μήπως την αρχική ομάδα των συνεργατών του, τους οποίους επιβράβευσε με ηγεμονικούς μισθούς αλλά και θέσεις, οι οποίες τους γέμισαν με ευρώ τους λογαριασμούς τους; Και οι οποίοι ηγήθηκαν της εκστρατείας στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και αλλού για να ρεζιλέψουν τον κ. Αναστασιάδη και την Κύπρο και να τον οδηγήσουν σε γονυπετείς απολογίες μπροστά στους χαρτογιακάδες γραφειοκράτες των Βρυξελλών; Είναι πάρα πολλοί οι συνεργάτες του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πόσοι στάθηκαν πραγματικά δίπλα του; Δύο; Άντε τρεις…

  • Να μιλήσουμε για το κόμμα του Κύπριου ηγέτη και τον σημερινό πρόεδρό του τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου; Έβαλαν και αυτοί το …λιθαράκι τους στην εκστρατεία απαξίωσης του κ. Αναστασιάδη; Δεν γνωρίζει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνέβαλε για να τον κατηγορεί το σύμπαν ότι είναι «ένας διεφθαρμένος ηγέτης».

Με ρώτησαν γιατί αποκάλυψα τα έγγραφα, όντας ένας αντίπαλος του κ. Αναστασιάδη (στο εθνικό θέμα) του Κυπριακού. Η δημοσιογραφία που έμαθα και ασκώ λειτουργεί με άλλο τρόπο. Δεν γράφω για να καλύψω λεγόμενους φίλους και συναγωνιστές.

Τα έγγραφα αποκαλύπτονται ακόμα και αν αντιστρατεύονται τα όποια συμφέροντα, ακόμα -αν θέλετε- και τα δικά μου (στο εθνιό θέμα). Η ομάδα μας δεν είχε μόνο τα έγγραφα αλλά και τα ανέλυσε με ορθό τρόπο. Επίσης δημοσιεύσαμε και φωτοτυπίες για να μπορεί ο αναγνώστης να τα διαβάσει στα αγγλικά -πέραν της μετάφρασης- και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Άρα, όταν καθίσαμε κάτω και συζητήσαμε το θέμα, δεν μπήκε ποτέ στην κουβέντα αν πρέπει να δημοσιευθούν ή όχι. Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με την απόφαση ότι ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ. Σίγουρα τέθηκε στην κουβέντα το γεγονός ότι τα έγγραφα θα τύχουν εκμετάλλευσης από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή τον δικαίωναν.

Ήταν ένας κίνδυνος αυτός. Και όπως αποδείχθηκε δεν έχασε ευκαιρία να σπεύσει να εκμεταλλευθεί τα απόρρητα έγγραφα. «Καλώς», όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα, όταν θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευση μας. “Πολύ κακώς», συμπληρώνω εγώ.

Όμως για όλα τα μέλη της ομάδας, το θέμα ήταν άλλο. Τα έγγραφα κονιορτοποιούσαν το αφήγημα της Τουρκίας, ότι δήθεν δέχθηκε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και διαγραφή των εγγυητικών «δικαιωμάτων» της. Και ότι δήθεν ο Αναστασιάδης απέρριψε αυτή τη φοβερή και τρομερή …προσφορά των αντιπροσώπων του Αττίλα. Μόνο για το λόγο αυτό, έπρεπε να δημοσιευθούν, και ας διασωζόταν και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έχει μία πορεία στο Κυπριακό πολύ κακή. Αλλά σίγουρα στο Κραν Μοντανά δεν είχε ευθύνες για το ναυάγιο. Του τις φόρτωσαν οι Εγγλέζοι, οι ανεκδιήγητοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών σε συνεργασία με την Τουρκία και οι συνοδοιπόροι τους στην Κύπρο.

  • Ευρισκόμενος, λοιπόν, στο νησί με μερικά μέλη της ερευνητικής ομάδας, είχαμε την ευκαιρία με την ησυχία μας να μελετήσουμε τα πλήρη πρακτικά της μοιραίας νύχτας του Κραν Μοντανά, όταν με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο, ένα ανεκτίμητο θησαυρό.

Βεβαίως, είμαστε ακόμα στο στάδιο της επιβεβαίωσης και οι πρωταγωνιστές εκείνης της βραδιάς, μέσα και έξω από την αίθουσα, το παίζουν «βαριά πεπόνια». Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, να είναι βέβαιοι γι’ αυτό. Και τα απόρρητα πρακτικά, λέξη προς λέξη, θα γίνουν κτήμα των πολιτών.

Μετά από τη δημοσίευση, όσοι προώθησαν το αφήγημα των Τούρκων, με ονόματα και διευθύνσεις, θα αναγκαστούν να απολογηθούν. Ναι, θα δημοσιεύσουμε, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος τα ονόματα τους, εφόσον επιβεβαιώσουμε απόλυτα τα πάντα γύρω από το απόρρητο ντοκουμέντο.

Όσον αφορά τον κ. Αναστασιάδη, είναι αργά πια να μάθει να επιλέγει τους καλούς συνεργάτες. Είναι μύρια τα λάθη του στον τομέα αυτό…

Δυστυχώς, λίγο-πολύ, εντοπίζονται τα ίδια λάθη και στην Αθήνα. Παρακολουθώντας από κοντά την υπόθεση των απαράδεκτων παρακολουθήσεων, μου ήρθε στο μυαλό η φράση: «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;»

Ένας Πρωθυπουργός που τον εξέλεξαν οι πολίτες με μεγάλο ποσοστό κινδυνεύει με παραίτηση. Και μέχρι τις εκλογές θα είναι όμηρος των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. Ο κ. Μητσοτάκης, πόσο μάλλον ο κ. Αναστασιάδης, δεν δικαιούται να κάθεται στο …λιμάνι και να μετράει τα πλοία..

Πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Και ναι, να πάει η έρευνα πολύ πίσω και να καλύψει και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι εθνικές μυστικές υπηρεσίες, σε όλο τον κόσμο, κατά 99% παρακολουθούν τους εχθρούς των λαών. Δεν παρακολουθούν τους πολίτες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Και μία αναφορά στον Μιχαλάκη Παρίδη. Από τις αφηγήσεις των συγγενών και των φίλων του, ήταν ένας ανιδιοτελής Πατριώτης που είχε ανοιχτή την καρδιά του για όλους. Ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα του αντι-αποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ, αυτός που είπε την περίφημη φράση, η οποία έμεινε για πάντα στην ιστορία: «Οι Αγωνιστές της Ελευθερίας δεν παραδίδονται, Νικούν ή Πεθαίνουν». Έδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση της Κύπρου μας. Θα τον θυμόμαστε και θα τον αγαπούμε για πάντα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Να μην νομίζει ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς ότι ξέχασα το ατόπημα του: αρνείται να ενημερώσει τον Ελληνισμό στην Κύπρο και αλλού ποιον προεδρικό υποψήφιο προωθεί στο νησί, για να γίνει πρόεδρος, ο αυταρχικός ηγέτης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Καλάααα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν ατόπημα από την οργανωτική επιτροπή σε μνημόσυνο ήρωα της ΕΟΚΑ, σε κάποιο κυπριακό χωριό. Κάποιοι …αόρατοι, μας είπαν, φρόντισαν να κατατεθούν τα στεφάνια του Δημοκρατικού Συναγερμού (και της …κουτσής Μαρίας του ΔΗΣΥ), και αποκλείστηκαν όσοι δεν είναι αρεστοί στο «ιερατείο» του κόμματος. Ντροπής πράγματα. Διότι οι ήρωες ανήκουν στον Κυπριακό Ελληνισμό και όχι σε ένα κόμμα, τον ΔΗΣΥ, ούτε στους συγγενείς τους.

Άλλωστε, το κόμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου υποστηρίζει την φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Γι’ αυτή τη “λύση” πέθανε ο Μιχαλάκης και οι υπόλοιποι ανταρτες;

Επίσης, σημειώνω ότι αν δεν έπεφταν ηρωικώς μαχόμενοι οι αντάρτες της ΕΟΚΑ, οι συγγενείς τους θα ήταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ξεκάθαρο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις για τους S-300, καμία σχέση με τους ρωσικούς S-400 της Τουρκίας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: