Ξεκάθαρο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις για τους S-300, καμία σχέση με τους ρωσικούς S-400 της Τουρκίας (video)

FILE PHOTO: Secretary Blinken holds a meet and greet with employees and families from U.S. Embassy Manila in Manila, the Philippines. State Department photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μοιράζεται τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους αμερικανικούς νόμους, και γι’ αυτό υποτίθεται πρέπει να τιμωρηθεί με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA για την κατοχη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300, που είναι εγκατεστημενο στην Κρήτη.

Όπως αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας η περίπτωση των S-300 δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400, οι οποίοι αποκτήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ: Οι S-300 αγοράστηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση και μετά την μεσολάβηση του τότε υπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος είχε μιλήσει με την Αθήνα και την Άγκυρα σε ανώτατο επίπεδο, εστάλησαν στην Κρήτη, τον Δεκέμβριο του 1998.

Η αγορά έγινε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος ενέδωσε να μην τους εγκαταστήσει στο νησί, όταν τον εγκατέλειψε κυριολεκτικά ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος εν αγνοία του Κύπριου ηγέτη είχε συμφωνήσει με τους Αμερικανούς για τη μεταφορά των S-300 στην Κρήτη, με την έωλη δικαιολογία ότι η Τουρκία θα κτυπούσε το σύστημα αν αυτό είχε εγκατασταθεί στο νησί.

Σε σύσκεψη στην Αθήνα ο Γλάυκος Κλήρίδης είχε μιλήσει για “προδοσία”. Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Άμυνας Γιαννάκη Ομήρου, ο τότε Κύπριος πρόεδρος είχε πει:

Το 1967 μια άλλη ελληνική Κυβέρνηση, μη δημοκρατική (εννοεί του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου), απέσυρε τη Μεραρχία από την Κύπρο και την άφησε γυμνή. Το 1974 μια άλλη Κυβέρνηση, δημοκρατική (εννοεί του Κωνσταντίνου Καραμανλή), εγκατέλειψε την Κύπρο ανυπεράσπιστη, στον δεύτερο Αττίλα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο.

  • Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ξεκάθαρος μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, Hellas Journal:

“Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός εκπρόσωπος. Κάλεσε δε τις χώρες του ΝΑΤΟ “να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας”.

Είναι φανερό ότι η συμβουλή απευθύνεται στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, καθώς οι S-300 εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον. Η Ελλάδα δεν έχει παραβιάσει κανένα όρο εκείνης της συμφωνίας των ΗΠΑ με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

  • Στον εκπρόσωπο υποβλήθηκε από την Hellas Journal η παρακάτω ερώτηση:

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το ραντάρ του ελληνικού πυραυλικού συστήματος S-300 ρωσικής κατασκευής που εδρεύει στο νησί της Κρήτης “κλείδωσε” τουρκικά αεροσκάφη

Η Ελλάδα διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι οι ελληνικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος S-300 “κλείδωσαν” τα τουρκικά μαχητικά F-16 που εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο.

Πρώτη ερώτηση: Έχετε κάποιο σχόλιο για τον τουρκικό ισχυρισμό; Δευτερη ερώτηση: Το ελληνικό σύστημα S-300 που έστειλε η Κύπρος στην Κρήτη μετά τη μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υπόκειται σε κυρώσεις CAATSA;

Ο εκπρόσωπος απάντησε ως εξής:

Πρώτη ερώτηση: Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν την ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση.

Δευτερη ερώτηση: Το ελληνικό σύστημα S-300 που έστειλε η Κύπρος στην Κρήτη μετά τη μεσολάβηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, υπόκειται σε κυρώσεις CAATSA;

Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το «εδάφιο» 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας.

  • ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2018

Η αμαρτωλή υπόθεση του ρωσικού συστήµατος S-300 που ήθελε η Αθήνα και φόρτωσε τον λογαριασµό στη Λευκωσία επανήλθε στην επικαιρότητα µέσω ενός κειµένου του πρώην προέδρου της κυπριακής Βουλής και τότε υπουργού Αµυνας, Γιαννάκη Οµήρου.

Οι καταγγελίες είναι συγκλονιστικές και δείχνουν ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σηµίτη δεν ήταν αυτή που µας παρουσιάζουν ακόµη και σήµερα οι υποστηρικτές της στα ΜΜΕ. Η υποχώρηση στα Ιµια της δηµιούργησε απέραντο κοµπλεξισµό και όλες οι αποφάσεις της για την Κύπρο και το Αιγαίο επηρεάζονταν από εκείνη την ήττα.

Όλοι, µε εξαίρεση τον µακαρίτη Γιάννο Κρανιδιώτη, συνωµότησαν για να µην παραδοθούν οι S-300 στην Κύπρο και, σύµφωνα µε πληροφορίες που έχουµε, συνεννοήθηκαν µε τους Αµερικανούς για να εκβιάσουν τον τότε πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ώστε να αποδεχθεί τον απαράδεκτο «συµβιβασµό».

Η Κύπρος έχασε τότε ένα υπερόπλο που κόστισε πολλά εκατοµµύρια δολάρια στους Κύπριους φορολογούµενους. Ο Κληρίδης πίστευε ότι µε τους S-300 θα άλλαζε η µοίρα της Κύπρου και η Λευκωσία θα είχε κέρδη στη διαπραγµάτευση. Μερικοί άνθρωποι είναι διάβολοι, αλλά το σύστηµα τους παρουσιάζει σαν… αγγέλους.

Η υπόθεση των S-300 έβγαλε τις µάσκες των πρωταγωνιστών και τους παρουσίασε όπως είναι: ανεύθυνους και εθνικά επικίνδυνους. Τα µέλη της οµάδας που είχε σχηµατίσει ο τότε πρόεδρος της Κύπρου, εκτός ίσως του σηµερινού επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, πιστεύουν ότι οι κ. Σηµίτης, Παπανδρέου, Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος τους εκβίασαν και έκαναν συµφωνίες πίσω από την πλάτη τους.

Πιστεύουν και άλλα, για τα οποία απαιτείται ενδελεχής έρευνα, διότι άπτονται των εθνικών συµφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο κ. Κληρίδης εκστόµισε µια σκληρή κουβέντα στον κ. Σηµίτη, που τον εξόργισε: υποστήριξε λίγο-πολύ ότι προδίδεται η Κύπρος, όπως έγινε από την ελληνική χούντα το 1974.

Είπε τα εξής: «Το 1967 µια άλλη ελληνική κυβέρνηση, µη δηµοκρατική, απέσυρε τη µεραρχία από την Κύπρο και την άφησε γυµνή. Το 1974 µια άλλη κυβέρνηση, δηµοκρατική, εγκατέλειψε την Κύπρο ανυπεράσπιστη, στον δεύτερο “Αττίλα”. ∆εν θέλω να πιστέψω ότι θα συµβεί και τώρα το ίδιο».

Επειτα από 20 τόσα χρόνια από τότε, θα µπορούσα να πω ότι αντιλαµβάνοµαι απόλυτα τα αληθινά λόγια του τότε προέδρου της Κύπρου.

  • ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΣΗΜΙΤΗ

Πρωθυπουργός Σημίτης: Φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, απροσδιόριστη ως προς τον χρόνο και τον ακριβή χαρακτήρα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Όταν βρεθήκαμε τον Αύγουστο είχαμε συμφωνήσει κάποια πράγματα. Πρωτοβουλία μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί. Ο κ. Πάγκαλος έστειλε μια επιστολή στην Όλμπραϊτ. Ωστόσο, υπήρξε μια σιωπή από τους Αμερικανούς για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν όπως είναι ο αφοπλισμός. Υπάρχει το θέμα των πυραύλων. Τι χρονικά περιθώρια υπάρχουν; Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Άρχισαν κανονικά αλλά πρέπει να προσέξουμε το κλίμα στην Ευρώπη. Ένα τρίτο θέμα είναι η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης. Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν αντιδράσεις για την ανανέωσή της.

Πρόεδρος Κληρίδης: Προτού μπούμε σε συζήτηση αυτών των θεμάτων, θέλω να κάμω τις εξής παρατηρήσεις. Στην Αθήνα οι εφημερίδες γράφουν, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε οι πύραυλοι να μεταφερθούν στην Κρήτη και το εμπόδιο είναι ο Κληρίδης. Εκφράζω τον φόβο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρουσιαστεί ως υποχωρήσασα και ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας θα υποστεί πλήγμα. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν και εκείνοι που το αμφισβητούν. Το 1967 μια άλλη Ελληνική Κυβέρνηση, μη δημοκρατική, απέσυρε τη μεραρχία από την Κύπρο και την άφησε γυμνή. Το 1974 μια άλλη Κυβέρνηση, δημοκρατική, εγκατέλειψε την Κύπρο ανυπεράσπιστη, στον δεύτερο Αττίλα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα συμβεί και τώρα το ίδιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι κινδυνεύει το γόητρο και η υπόσταση του μετώπου Κύπρου και Ελλάδας που κτίσαμε με κόπο και μόχθο. Προσωπικά δεν με ενοχλεί το πολιτικό κόστος διότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος για την προεδρία. Όμως, με φοβίζει το κλίμα που θα δημιουργηθεί μέσα στον Κυπριακό Ελληνισμό…

Στο σημείο αυτό και ενώ στη σύσκεψη επικρατούσε παγωμάρα, ο Πρωθυπουργός Σημίτης διέκοψε φανερά εκνευρισμένος τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Κύριε Πρόεδρε, με εκπλήσσει ο τρόπος που μιλάτε. Είναι απαράδεκτος. Η Ελλάδα και αυτή η Ελληνική Κυβέρνηση ουδέποτε θα εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ένα τέτοιο θέμα δεν θα έπρεπε να το εγείρετε…

Πρόεδρος Κληρίδης: Ήθελα να ξεκαθαρίσω το ζήτημα του πολιτικού κόστους. Τώρα έρχομαι στο βασικό θέμα. Οι S-300 παραγγέλθηκαν σε πλήρη γνώση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, ενώ εγώ διαπραγματευόμουν μικρότερου βεληνεκούς πυραύλους, μου υποδείχθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι θα έπρεπε να πάρουμε τους S-300. Οι Ρώσοι αρχικά αρνούνταν να μας προμηθεύσουν και αναγκάστηκα να στείλω επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό.

Η θέση ότι οι πύραυλοι θα πρέπει, είτε να εγκατασταθούν στην Κρήτη είτε να μην έλθουν καθόλου, δεν είναι ορθή. Έθεσα, όπως είναι γνωστό, ορισμένους όρους, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, που δεν υλοποιήθηκαν. Δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να υποκύψουμε.

Ούτε συμφωνώ ότι πρέπει να συνδέσουμε το θέμα των πυραύλων με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., διότι είμαστε αρκετά μακριά από τον χρόνο που θα αποφασιστεί. Ούτε πιστεύω ότι οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι θα ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να πάμε σε λύση.

Αν ενδώσουμε στο θέμα των πυραύλων, αν φανούμε «καλά παιδιά», δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουμε τη στάση Αμερικανών και Βρετανών. Οι Αμερικανοί μόλις διαπίστωσαν την αδιαλλαξία των Τούρκων, στην πρόταση για απαγκίστρωση, περιορισμό των εξοπλισμών, αφαίρεση βαρέων όπλων και μείωση στρατευμάτων, αποσύρθηκαν. Καμιά πίεση δεν τους άσκησε ο Χόλμπρουκ.

Η άποψή μου είναι ότι οι πύραυλοι πρέπει μεταφερθούν στην Κύπρο και προς το παρόν να μην τους αναπτύξουμε. Δεν ανησυχώ ότι θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Άλλωστε οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς και λιγότερο από τους Τούρκους.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Φαίνεται να κλείνετε την πόρτα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις και σε πρωτοβουλία της Χέρκους (εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο).

Πρόεδρος Κληρίδης: Δεν είπα ότι θα ανακοινώσουμε απόφαση γύρω από το θέμα των πυραύλων.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Πώς θα χειριστείτε το θέμα; Θα συγκαλέσετε το Εθνικό Συμβούλιο;

Ακολουθεί συζήτηση για τις νέες ημερομηνίες στην άφιξη των πυραύλων. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι του δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε απόφαση για τη μη έλευση των πυραύλων.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν έχω πει ότι πήραμε απόφαση. Άλλωστε πώς μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση χωρίς να μιλήσουμε; Οι πύραυλοι χρειάζονται προστασία. Χρειάζονται αντιαεροπορικά συστήματα, μια πλήρη αντιαεροπορική ομπρέλα που δεν τη διαθέτει η Κύπρος. Περαιτέρω υπάρχει το θέμα της μετακίνησης των πυραύλων. Πληροφορούμαι ότι τα οχήματα που θα μεταφέρουν το πυραυλικό σύστημα, έχουν μήκος 100 μέτρων. Πώς θα ανέβουν τους στενούς και δύσβατους ορεινούς δρόμους του Τροόδους;

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναπτύσσει πολιτικά επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να υπάρξει επιμονή στη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο, με κυριότερα, τις διεθνείς αντιδράσεις, την στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού και τις δυσκολίες για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Και συνέχισε: Λέτε να μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο και να μην αναπτυχθούν. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι δεν θα κτυπήσουν οι Τούρκοι. Στην Τουρκία επικρατεί πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα και συνεπώς υπάρχει ένα πολιτικό κλίμα που ευνοεί επιθετικές ενέργειες. Οι πύραυλοι, έστω και αποθηκευμένοι, θα αποτελούν μια συνεχή εστία έντασης. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, διαφωνώ ότι δεν θα επηρεαστεί, επειδή ο χρόνος ένταξης θα είναι το 2004-2005. Θα το εγείρουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και άλλοι και θα εμποδίσουν την ένταξη. Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές από τη μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο. Και κάτι άλλο. Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου θα έλθετε στη Βιέννη για τη Σύνοδο Κορυφής. Τι θα απαντήσετε, όταν σας υποβληθεί ερώτηση για το θέμα των πυραύλων;

Πρόεδρος Κληρίδης: Η απάντησή μου θα είναι ότι θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν συμφωνείτε να δηλώσετε ότι θα έλθουν στην Ελλάδα;

Πρόεδρος Κληρίδης: Όχι, διότι θα φανεί ότι ενδώσαμε. Πρωθυπουργός Σημίτης: Αν έλθουν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας και πουν ότι η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης θα ανανεωθεί, μόνο αν δεν έλθουν οι πύραυλοι; Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να φανεί διάσταση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά δεν θέλουμε να αφήσουμε μόνη την Κύπρο. Ο φόβος μας όμως είναι ότι θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες. Στόχος ήταν να δοθεί ένα μήνυμα με τους πυραύλους. Και το μήνυμα δόθηκε.

Στη συνέχεια όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Hellas Journal, ο Πρόεδρος Κληρίδης επιχειρηματολογεί, διαφωνώντας με τον Κ. Σημίτη για τα όσα είχε αναφέρει για την στρατιωτική πτυχή του θέματος και ακολουθεί ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων διάλογος.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα για υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία;

Πρόεδρος Κληρίδης: Θα τους καταγγείλουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;

Πρόεδρος Κληρίδης: Θα το αντέξουμε. Η οικονομία μας είναι ισχυρή.

Πρωθυπουργός Σημίτης: Και αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επιχείρηση, για να καταλάβουν εδάφη; Τι θα γίνει;

Πρόεδρος Κληρίδης: Θα γίνει πόλεμος!

Ο Σημίτης σημειώνει η Hellas Journal, άκουσε με έκπληξη και έκδηλη ταραχή τη χωρίς δισταγμούς αναφορά του Κληρίδη για πόλεμο και περιορίστηκε να αναφωνήσει επαναλαμβάνοντας δις το ερώτημα: «πόλεμος; πόλεμος;»

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δεν πείθει κανέναν η Άγκυρα με το αφήγημα των S-300: H Αθήνα περιμένει να αποδομήσει τα fake news

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: