Έτοιμοι για όλα οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους, ανακοίνωσε ο Μπάιντεν: Δεν απέσυρε ο Πούτιν τα στρατεύματα… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

File photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ΕPA, MICHAEL REYNOLDS




Το πολυαναμενόμενο μήνυμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον αμερικανικό λαό για τη δυσάρεστη κατάσταση, που δημιούργησε η Ρωσία στην Ουκρανία, είχε τελικά “ζουμί”.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες δεν επιβεβαίωσαν την πολυδιαφημισμένη μερική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Μπάιντεν, 150 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα.

Γι’ αυτό, τόνισε, είμαστε έτοιμοι για όλα… Εισήγαγε ένα νέο στοιχείο: ότι αν η Ρωσία κτυπήσει χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, τότε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα αντιδράσουν. Και βεβαίως εννοεί στρατιωτικά…

Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές στη διπλωματία υψηλού επιπέδου σε στενό συντονισμό με τους Συμμάχους τους.

Η διπλωματία βασίζεται στις πολλαπλές διπλωματικές ευκαιρίες που έχει προσφέρει η Αμερική, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι της στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός, αλλά είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο. (Περισσότερα εδώ)

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Γάλλο ομόλογό του, τον Εμανουέλ Μακρόν για να αναλύσουν την κατάσταση μετά το νέο δεδομένο, εφόσον επιβεβαιωθεί, της μερικής αποχώρησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την πρώτη αποχώρηση Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία, την οποία οι Δυτικοί θεωρούν “όχι αρκετή”.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στο μυαλό τους οι δύο υπουργοί έχουν τον διάλογο. Και αυτό είναι πολύ καλό…

Διότι συνήθως, μετά τη συνομιλία των δύο υπουργών ακολουθεί η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν. Σίγουρα θα είναι μία εξαιρετική εξέλιξη αν συμβεί.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Η λέξη που περιγράφει την κατάσταση από αυτή τη μεριά του πλανήτη είναι αναμονή. Αναμένουν να επιβεβαιώσουν την μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, η οποία θα είναι μία κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετή.

Ο Λευκός Οίκος απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των στρατών από τα σύνορα και την έναρξη διαπραγματεύσεων άμεσα για να συνεχιστεί η συζήτηση από εκεί που έμεινε, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες συζητήσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Το Πεντάγωνο παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών. Σύμφωνα με την πρώτη, την αρχική πληροφόρηση, οι δυτικές υπηρεσίες εντοπίζουν ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων σε μερικές περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε δορυφορικές εικόνες που έχουν εξασφαλίσει παρατηρείται αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων και πολεμικών αεροπλάνων.

Η πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι προσπαθούμε να επαληθεύσουμε με βάση το γεγονός ότι έχουμε δει άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αποκλιμακώνει και στην πραγματικότητα, τα γεγονότα επί του εδάφους δεν απέδειξαν ότι αυτό ήταν αλήθεια».

Αυτό που τονίζεται είναι ότι η μερική αποχώρηση, εάν επιβεβαιωθεί, δεν αποδυναμώνει στο ελάχιστο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή. Επίσης, οι δυνάμεις που υποτίθεται ότι αποχώρησαν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σύνορα σε χρόνο μηδέν.

Επίσης, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Καγκελάριο Σολτς, ο οποίος είναι ο τελευταίος δυτικός ηγέτης που έχει συναντήσει και έχει συνομιλήσει με τον κ. Πούτιν.

Εικάζεται ότι ο κ. Σολτς μεταφέρει πολύ σημαντικά μηνύματα από τη Μόσχα.

Να θυμίσουμε ότι η πρόταση του για αναβολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για μεγάλο χρονικό διάστημα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Μόσχα. Και ίσως ήταν η αφορμή που έψαχνε ο κ. Πούτιν για να κάνει ένα βήμα πίσω, γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλο γενικευμένο πόλεμο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους δεν επιβεβαίωσαν ακόμα τη ρωσική αποχώρηση. Και επίσης, ότι το Πεντάγωνο βλέπει ακόμα τις ρωσικές δυνάμεις σε επιθετική διάταξη.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Αγώνας δρόμου για να αποτραπεί η εισβολή, αν και στις ΗΠΑ θεωρούν ειλημμένη την απόφαση (από τον Πούτιν): Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: