Αγώνας δρόμου για να αποτραπεί η εισβολή, αν και στις ΗΠΑ θεωρούν ειλημμένη την απόφαση (από τον Πούτιν): Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

US President Joe Biden (R) with first lady Jill Biden (L) greets reporters upon their return to Washington from Camp David, as they walk on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 14 February 2022. EPA, YURI GRIPAS, POOL world rights




Η εικόνα από την Ουάσιγκτον είναι «καθαρή» σε ότι αφορά τις προθέσεις των Αμερικανών για να αλλάξουν τις ειλημμένες, όπως υποστηρίζουν, αποφάσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βλέπουμε μία τάση, μία προσπάθεια καλύτερα, να κατεβάσουν τους τόνους, και να επιμείνουν στη ισχύ της διπλωματίας, για να αποτρέψουν την εισβολή, η οποία -όπως ισχυρίζονται- θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με την Ουκρανία, δεν έχουν αλλάξουν στάση ούτε τη Δευτέρα. Θεωρούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση, και θα εισβάλει. Αλλά δεν γνωρίζουν πότε θα υλοποιήσει αυτή την απόφαση.

Από την αποστολή του Καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στη Μόσχα, δεν περιμένουν κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη. Άλλωστε, αν και δεν το παραδέχονται δημόσια δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Γερμανούς, που ενδιαφέρονται, όπως λένε, πρώτα για τα συμφέροντά τους.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε πριν το μεσημέρι στο Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα εάν σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά στην εισβολή.

Ευχήθηκε στους δημοσιογράφους για το …Valentine και εισήλθε στο Όβαλ Όφις.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ότι το σχέδιο της Ρωσίας περιλαμβάνει και την περικύκλωση του Κιέβου. Όπως είπε θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο της ρωσικής πολεμικής μηχανής, και ειδικά η αεροπορία.

«Συνεχίζει -είπε ο κ. Κίρμπι- να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».

«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Αυτές οι δυνατότητες (…) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει ανά πάσα στιγμή μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την ρωσική εισβολή ανά πάσα στιγμή, έκλεισε τις δηλώσεις του ο Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν, που επέστρεψε από την περιοδεία του στην Αυστραλία και άλλες χώρες, μίλησε με τον ομόλογό του της Ουκρανίας για να τον διαβεβαιώσει για την αμερικανική υποστήριξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν και κάποιες ιδέες που έθεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον κ. Πούτιν, το Σάββατο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι παραμένουν ενωμένοι στη δέσμευσή για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σε αυτή την υποστήριξη συμπεριέλαβε την οικονομική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας εν μέσω πληροφοριών ότι η χώρα θα δεχθεί επιθέσεις από Ρώσους χάκερς.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι η άμεση προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά, του είπε, οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα αντιμετωπιστεί με ταχεία, συντονισμένη και δυναμική απάντηση.

Η απάντηση, βεβαίως, δεν θα είναι στρατιωτική. Όπως τονίστηκε στο πιο υψηλό επίπεδο, εάν η Αμερική αναμειχθεί στην επικείμενη σύγκρουση, θα προκληθεί παγκόσμιος πόλεμος.

Πάντως, και από την ενημέρωση για την κυριακάτικη συνομιλία του προέδρου Μπάιντεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι πάνω απ’ όλα είναι η διπλωματία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτροπή της ρωσικής εισβολής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε ξανά “γρήγορη και αποφασιστική” απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Διάλογος “κωφών”; Επίκειται εισβολή, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί: Όχι δεν θα εισβάλω λέει ο Πούτιν… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: