Το στοίχημα με την εκπαίδευση στα Rafale της 332Μ: H Τανάγρα αποκτά τον στρατηγικό ρόλο της αεροπορικής υπεροχής

Οι πρώτοι τέσσερις ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και οι πρώτοι αποστολή των μηχανικών που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία έχουν πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτές στον τύπο του Rafale F3R. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Με τους δώδεκα ιπτάμενους και τους δεκάδες μηχανικούς να έχουν ήδη επιστρέψει στην «φωλιά» των γερακιών της Τανάγρας, η νέα σελίδα για την 332 Μοίρα μόλις άρχισε να γράφετε.

Ο δρόμος λένε τα ίδια τα στελέχη της Μοίρας Παντός Καιρού είναι ιδιαίτερα μακρύς αλλά ελπιδοφόρος αν αναλογιστεί κανείς πως τα νέα μαχητικά βγάζουν από ένα τέλμα τους ανθρώπους της 332 που καθημερινά πάλευαν ακόμη και με πατέντες να διατηρήσουν ζωντανά τα Mirage 2000.

  • Η επόμενη της πανηγυρικής ημέρας της 19ης Ιανουαρίου βρίσκει αεροπόρους και μηχανικούς στην Τανάγρα αλλά σ’ έναν προγραμματισμό που προβλέπει όπως λένε οι ίδιοι fast track διαδικασίες για την άμεση ένταξη του αεροσκάφους στα επιχειρησιακά και τακτικά δεδομένα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ήδη στο να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ακαδημαϊκών μαθημάτων στην τρίτη φουρνιά των αεροπόρων που είχαν σταλεί το φθινόπωρο στη Γαλλία για τον πρώτο κύκλο αυτής της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, οι Γάλλοι που βρίσκονται ήδη στην Τανάγρα θ’ ασχοληθούν ιδιαίτερα με τους τέσσερις ιπταμένους που είχαν μεταβεί στο Μπορντό τον Ιούνιο καθώς αυτοί είναι ήδη προχωρημένοι και πετούν με το Rafale γνωρίζοντας βήμα- βήμα τα μυστικά του μαχητικού 4,5 γενιάς.

Στόχος είναι μέσα στο επόμενο διάστημα να πιστοποιηθούν από τους εκπαιδευτές της Dassault και αυτοί οι τέσσερις ως εκπαιδευτές για να πιάσουν άμεσα δουλειά με τα νέα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν κληθεί ώστε να στελεχωθεί η 332 Μοίρα.

Και μπορεί η εκπαίδευση να είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι διότι εκεί οι ιπτάμενοι μαθαίνουν όλα τα μυστικά του μαχητικού, αλλά υπάρχουν κι άλλες πλευρές που αφορούν την προσθήκη του νέου αεροσκάφους.

Οι METEOR στην Τανάγρα και οι εντυπώσεις των «γερακιών»

Για παράδειγμα η 114 Πτέρυγα Μάχης και η 332 Μοίρα βρίσκεται εν αναμονή της άφιξης των game changer πυραύλων METEOR που φτάνουν την ερχόμενη εβδομάδα καλώς εχόντων των πραγμάτων στην 332 Μοίρα, αφού SCLAP και MICA ήδη είναι διαθέσιμοι στο υφιστάμενο οπλοστάσιο. Πρόκειται για νέες παραγγελίες που έγιναν στην αρχική συμφωνία με την εταιρεία κατασκευής του όπλου κι όχι για αποθέματα από την Armee de L’ Air.

Γι’ αυτό ακριβώς δόθηκε μια μάχη με τον χρόνο μήπως ήταν εφικτό οι METEOR να βρίσκονται την Τετάρτη μαζί με τα Rafale στην Τανάγρα.

  • Η μεγάλη σε αριθμούς παραγγελία που έχει κάνει η Πολεμική Αεροπορία σταδιακά, θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα από την Γαλλία για την Ελλάδα μαζί με επιπλέον αναλώσιμα που χρειάζονται και προβλέπονται στην ρήτρα για τα Rafale. Σίγουρα αναφέρουν οι πηγές μας δεν θα έρθουν όλοι με μια ή δυο πτήσεις αλλά οι πρώτοι πύραυλοι μακρού αεροπορικού πλήγματος θα καταφτάσουν άμεσα και θα προστεθούν στην ισχυρή φαρέτρα του αεροπορικού στόλου.

Τα «γεράκια» πάντως που προσγειώθηκαν στην Τανάγρα κάνουν λόγο για ένα μαχητικό που σκέφτεται το ίδιο και δίνει λύσεις στον αεροπόρο για το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει αλλά και πως να το κάνει.

Χαρακτηριστική είναι η φράση κατά τις συνομιλίες για τις πρώτες εντυπώσεις για τα Rafale, πως «το αεροσκάφος φτάνει σε σημεία που δεν τα έχει επεξεργαστεί ακόμη ο ανθρώπινος νους τη συγκεκριμένη στιγμή κι εκείνη ακριβώς την ώρα μονολογείς “μπορεί να το κάνει και αυτό;”». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Ένα game changer εποχής φεύγει, ένα game changer έρχεται: Aπό τον φόβο των Mirage 2000 στον τρόμο των Rafale η Τουρκία…

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: