Το «σφυροκόπημα» των Rafale στον Ηνίοχο και η αξία των F-16 Viper: Οι δύο πλατφόρμες που έχουν αλλάξει το επίπεδο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ελληνικά Rafale F3R κατά τη διάρκεια τροχοδρόμησης, ελάχιστα λεπτά πριν απογειωθούν στο πλαίσιο της άσκησης Ηνίοχος. Photo: Hellas Journal




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

«Η χρήση εδώ και δύο χρόνια των συγκεκριμένων αυτών τύπων έχει αλλάξει την σχεδίαση της άσκησης καθώς προσφέρουν ιδιαίτερες τακτικές τώρα αλλά και στο μέλλον.

Μέσω δε του link 16 έχουμε την δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης των δεδομένων που φτάνουν στο κέντρο επιχειρήσεων», λέει με νόημα ο διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής, Ταξίαρχος Ματθαίος Κουνουπάκης.

Μέσα από εννέα διαφορετικά, απαιτητικά σενάρια, ιπτάμενοι και μηχανικοί από μαχητικά των φιλοξενούμενων χωρών, συν αυτοί της Ελλάδας, έχουν κληθεί να φέρουν εις πέρας, αποστολές οι οποίες έχουν κλιμακούμενη ένταση και απαιτήσεις.

Αν επικεντρωθεί πάντως κανείς στους δυο βασικούς, νέους τύπους, που έχουν εισαχθεί στον αεροπορικό στόλο, εξάγονται συμπεράσματα που δημιουργούν νέα δεδομένα, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον γαλλικό τύπο που διαθέτει στον φάκελο οπλισμού, το σύνολο των όπλων που μπορεί να φέρει το Rafale.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί οι ελληνικές, «ριπές ανέμου» να τοποθετούνται ως πρωταγωνιστές του air to air αγώνα- βάσει της εθνικής αποστολής τους- αλλά η παρουσία των γαλλικών και Καταριανών Rafale F3R, είναι η ευκαιρία που χρειάζονται στην 332 Μοίρα για να λάβουν μέρος και σε άλλου είδους αποστολές.

Οι γνώσεις της Volfa στον «Ηνίοχο»

Όπως είχε γίνει λίγες εβδομάδες πριν, στην γαλλική άσκηση Volfa, έτσι και στον «Ηνίοχο» οι air to ground αποστολές έχουν ως πρωταγωνιστές, τις «ριπές» από την Ελλάδα, την Γαλλία και το Κατάρ, με ένα μαχητικό που προσφέρει αεροπορική υπεροχή.

Οι ίδιοι οι ιπτάμενοι της 332 μοίρας «Γεράκι» σημειώνουν ότι η παρουσία δυο αεροποριών που διαθέτουν τον ίδιο τύπο αεροσκάφους, αποτελεί ξεχωριστή ευκαιρία για την μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και για να «ξεσηκωθούν» ιδέες και τακτικές για τον τρόπο δράσης του μαχητικού. Παράλληλα η χρήση ατρακτιδίων σκόπευσης, τόσο από τα γαλλικά Rafale, όσο και από τις Καταριανές «ριπές», είναι ένα σημείο το οποίο διερευνάται από τους ιπτάμενους της 332 μοίρας, που έχουν κάνει τις δικές τους εισηγήσεις προς το Αρχηγείο τακτικής Αεροπορίας, αλλά και το αεροπορικό επιτελείο.

Τα «σφυριά» στον Ηνίοχο

Το ίδιο έχει γίνει και για τα «σφυριά» των Rafale, τις βόμβες Hammer δηλαδή, για τις οποίες η 332 μοίρα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αποκάλυψε λίγες ημέρες νωρίτερα η Hellas Journal.

Σε συνομιλία με στρατιωτικές πηγές, εκείνο που σημειώθηκε ήταν πως στην γαλλική άσκηση Volfa, η πρώτη αποστολή που δόθηκε στους ιπτάμενους της 332 μοίρας ήταν κρούση με χρήση Hammer. Στην χώρα μας ήδη εκπαιδεύονται με τον φάκελο του συγκεκριμένου όπλου, από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν περίμεναν ότι θα τους δίνονταν εξ αρχής αυτή η αποστολή.

Μέσα από την ενασχόληση των ημερών, βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία έχουν λάβει τη μορφή εισήγησης, ενώ από το αεροπορικό επιτελείο επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον αυτό θα επιχειρηθεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα.

Οι επαγγελματίες του Κατάρ

Και δεν μπορεί να πει κανείς να κρύψει ότι το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζει στους συναδέλφους τους από το Κατάρ.

Πρόκειται για την Aεροπορία που απ’ όσες μετέχουν στον «Ηνίοχο», βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην TuAF λαμβάνοντας μέρος και στην άσκηση Anatolian Eagle της Τουρκίας.

Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος, πριν επέλθει η περίοδος των «ήρεμων νερών και αιθέρων», επαναλάμβανε με έμφαση ότι οι σύμμαχοί τους από το Κατάρ είναι αυτοί που πρόκειται να τους μυήσουν στα μυστικά των Rafale, ώστε οι Τούρκοι ιπτάμενοι να είναι θεωρητικά ικανοί να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες.

Για τους Έλληνες αεροπόρους πάντως οι συνάδελφοί τους από το Κατάρ χαρακτηρίζονται ως «επαγγελματίες» και με ιδιαίτερη γνώση του αεροσκάφους με το οποίο πετούν, ενώ σε επίπεδο συνεννόησης δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Άλλωστε όλες οι αποστολές έχουν συνυπογράψει τα σημεία διεξαγωγής της άσκησης «Ηνίοχος», ακόμη κι εκείνα στο Αν. Αιγαίο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μηνύματα που εκπέμπονται από την μεγαλύτερη άσκηση στην γηραιά Ήπειρο.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στην τελική ευθεία για τα F-35: Εφθασε το αμερικανικό Letter of Acceptance, υπογραφές μέσα στις επόμενες 60 ημέρες* Ποιος είναι ο πανίσχυρος τύπος Block 4 που βλέπει η Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: