Στη γαλλική «φωλιά» της Τανάγρας τα Rafale υποδέχονται τα Mirage 2000D της Armee De L’ Air: Μια συνάντηση που ατσαλώνει τις πιο ισχυρές συμμαχίες για την Ελλάδα

Τα Mirage 2000D, της γαλλικής αεροπορίας, τον Μάιο πρόκειται να προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και να παραμείνουν γι’ αρκετές ημέρες. Πηγή: Anthony Leuland/ Armee de l’ Air de Esp




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL., Aθήνα

Μετά την παρουσία της 332 Μοίρας “Γεράκι” στο Mont De Marsan στην διασυμμαχική άσκηση VOLFA, οι «ριπές ανέμου» είχαν ένα ακόμη ραντεβού στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας κατά τον πολυεθνικό «Ηνίοχο».

Εκεί μάλιστα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, φάνηκε ότι υπερίσχυσε ο νόμος των Rafale, μια και η παρουσία τους, μέσω τριών χωρών (Γαλλία- Ελλάδα- Κατάρ) δημιούργησε όλες τις συνθήκες αεροπορικής ισχύος.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι πήραν πολύτιμα εφόδια, τόσο από τους Γάλλους, όσο και από τους Καταριανούς συναδέλφους τους, κυρίως για τις αποστολές κρούσης αλλά και την χρήση των ατρακτιδίων που χρησιμοποιούν, καθώς τα ελληνικά μαχητικά ως σήμερα παραμένουν δίχως αυτό το asset.

Πάντως, αυτό που ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι Αθήνα και Παρίσι αξιοποιούν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πηγή από το αεροπορικό επιτελείο είχε τονίσει λίγο καιρό πριν ότι «με τους Γάλλους και θέλουμε περισσότερα πράγματα να κάνουμε και να συμφωνούμε ολοένα και περισσότερα σε επιχειρησιακό επίπεδο».

  • Η συμφωνία αμυντικής συνδρομής, αλλά και οι υπογραφές αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο υπουργείων άμυνας και στρατιωτικών επιτελείων, φέρνουν αυτή τη φορά την Armee De LAir στην αεροπορική βάση της ελληνικής «γαλλικής σχολής» στην Τανάγρα.

Μια συνεκπαίδευση, όπου σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για την ελληνική πλευρά. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα τροχοδρομήσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στις 13 Μάϊου, τα γαλλικά Rafale F3R.

  • Τα «δελταπτέρυγα» μαχητικά κρούσης της γαλλικής αεροπορίας Mirage 2000D που έχουν έδρα στην βορειοδυτική Γαλλία είναι οι guests του αεροπορικού επιτελείου και του ΓΕΕΘΑ.

To Μirage 2000D είναι το πρώτο «δίλιτρο» που είχε ενσωματώσει προηγμένη διαμόρφωση απεικόνισης στοιχείων, καθώς αναπτύχθηκε μέσα στη δεκαετία του΄90, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, αποτέλεσε τη βάση για την τελική διαμόρφωση του θαλάμου διακυβέρνησης του πολλαπλού ρόλου Mirage 2000-5, σαν αυτό με το οποίο πετά η 331 Μοίρα «Θησέας».

Τα γαλλικά Mirage 2000D θα πετάξουν σε πολλά σημεία του FIR Αθηνών, σε αποστολές ιδιαίτερης αξίας, όπως σημειώνουν με νόημα στρατιωτικές πηγές και είναι σαφές ότι οι πτήσεις τους δεν θα συνοδεύονται μόνο από τα γαλλικά «μπλε φτερά», καθώς έχουν σχεδιαστεί αποστολές και με άλλους τύπους αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας.

Μάλιστα το ραντάρ Antilope 50 έχει ιδιαίτερες δυνατότητες ναυτιλίας με βάση την μορφολογία του εδάφους. Και αυτό έχει πάντοτε ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους προσκεκλημένους ιπταμένους, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν το ιδιαίτερο ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας. Η γαλλική αεροπορία έχει διατηρήσει 55 Mirage 2000D, τα οποία και αναβάθμισε ώστε εκτός από το ατρακτίδιο ASTAC, να μπορεί να φέρει και το Talios, σαν αυτό με το οποίο επιχειρούν τα Rafale.

Άλλωστε τα συμπεράσματα που εξάγονται μέσα από τις κοινές εκπαιδεύσεις με σύμμαχες χώρες που διαθέτουν pods για τα μαχητικά 4,5 γενιάς, είτε αυτά είναι Rafale, είτε και F-16 Viper, μαρτυρούν ότι ως εξελικτική ενέργεια, απαιτείται η προμήθεια σύγχρονων ατρακτιδίων που να μπορούν να προσφέρουν σε πολλαπλό επίπεδο και σε κάθε αποστολή που αναλαμβάνει η πολεμική αεροπορία.

Τα ελληνικά Mirage 2000-5 στην γαλλική Βρετάνη

Και επειδή στην αρχή αναφερθήκαμε στην ελληνογαλλική συνεργασία, αυτή δεν θα παραμείνει μόνο στην άφιξη των Mirage 2000D στην Τανάγρα κατά τον Μάιο. Αμέσως μετά την σκυτάλη πρόκειται να πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η 331 Μοίρα «Θησέας» και τα ελληνικά Mirage 2000-5.

  • Τα «μπλε δελταπτέρυγα», σύμφωνα με πληροφορίες της Hellasjournal, θ’ απογειωθούν τον Ιούνιο από την Τανάγρα, με προορισμό την Γαλλία και την αεροναυτική βάση Landivisiau στην Βρετάνη, ώστε να λάβουν μέρος στην άσκηση Ocean Hit 2024.

Η ελληνική πολεμική αεροπορία είχε πάρει μέρος κι άλλες φορές στην συγκεκριμένη, πολυεθνική, αεροναυτική άσκηση κατά την οποία εκτελούνται σενάρια εναέριας μάχης, προστασίας ναυτικής δύναμης και υποστήριξης δυνάμεων ξηράς με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας.

Τα ελληνικά Mirage 2000-5, ιπτάμενοι και μηχανικοί από την 331 Μοίρα «Θησέας», είχαν ταξιδέψει ξανά την περασμένη χρονιά στην Γαλλία για την άσκηση Orion 2023 η οποία υλοποιήθηκε στο Mont De Marsan. Και εκείνη ήταν μια άσκηση που προέβλεπε την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής, προ της έναρξης μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων, πολυεθνικής δύναμης.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μόνο αν αντικατασταθούν με τη βοήθεια των συμμάχων οι S-300 και τα άλλα ρωσικά συστήματα αεράμυνας θα φύγουν από την Ελλάδα: Η Αθήνα αντιστέκεται και ζητά ανταλλάγματα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: