Ένα game changer εποχής φεύγει, ένα game changer έρχεται: Aπό τον φόβο των Mirage 2000 στον τρόμο των Rafale η Τουρκία…

Από το μεσημέρι της 19ης Ιανουαρίου που προσγειώνονται τα Ελληνικά Rafale F3R στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, θα “συγκατοικήσουν” με τα επίσης στρατηγικά Mirage 2000-5 που εδώ κι έναν χρόνο γίνεται αγώνας δρόμου για την αύξηση των διαθεσιμοτήτων. Πηγή εικόνας: Γαλλική Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ένας αποχαιρετισμός δεν είναι πάντα εύκολος κυρίως όταν αυτός έχει να κάνει με μια καθημερινή επαφή επί τριάντα συναπτά έτη, όπου ανάμεσα σ’ αυτά γράφτηκαν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές για την Πολεμική Αεροπορία.

Αυτό λένε με έμφαση οι «παλιοί» της 114 Πτέρυγας Μάχης, που σήμερα δεν είναι και τόσοι πολλοί, μιας και οι περισσότεροι αναζήτησαν τη συνέχιση της καριέρας τους από άλλα μετερίζια καθώς έβλεπαν πως πτητικό έργο δεν φτάνει για όλους.

Αλλά αυτά τα 33 χρόνια η 332 Μοίρα «Γεράκι» δεν υπέστειλε την σημαία της και δεν ανέστειλε τη λειτουργία της, παρά τ’ αμέτρητα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πολύ πριν ξεκινήσει η δημοσιονομική κρίση.

  • Η «γαλλική σχολή» της Τανάγρας έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στον ουρανό του Αιγαίου κι αυτό οι Τούρκοι το έζησαν με τον πιο εφιαλτικό τρόπο για κείνους…

Η νύχτα των Ιμίων που τίποτα άλλο δεν πετούσε, άνηκε εξ ολοκλήρου στα «γεράκια» της Τανάγρας, που φορτωμένα με τους φονικούς Exocet περίμεναν το «go» για να εξαπολύσουν την από αέρος επίθεση κατά των πλοίων του τουρκικού στόλου. Exocet και Magic 550 ήταν ο «άγνωστος χ» για τους γείτονες και παρέμειναν πάντοτε έτσι αφού η Γαλλία τηρώντας την δέσμευσή της προς την Ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε αποδέσμευσε την ίδια τεχνολογία προς την Άγκυρα.

Τα «δίλιτρα» των δυο Μοιρών της Τανάγρας, 331 & 332 έχουν γράψει υπέρ-διπλάσιες ώρες από τ’ αντίστοιχα Mirage 2000 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Και παρά τη δημοσιονομική δυσπραγία, παρά τ’ ανταλλακτικά του «σταγονόμετρου», οι άνθρωποι της Τανάγρας τα κράτησαν ζωντανά και διαθέσιμα ακόμη και κατά την Ελληνοτουρκική κρίση του 2020.

  • Όμως η 19η Ιανουαρίου είναι η μέρα αποχαιρετισμού των Mirage 2000 EGM, των «Δελταπτέρυγων» που έγραψαν χιλιάδες ωρών πτήσης κι ανάμεσα σε αυτές αερομαχιών με κάθε κόστος…

Η 332 Μοίρα «Γεράκι» που διέθετε από το 1988 μια game charger αεροπορική πλατφόρμα, το άγνωστο για την Τουρκία Mirage 2000 κι ένα όπλο στρατηγικό, τον πύραυλο EXOCET, δίνει την σκυτάλη σ’ ένα επίσης game changer ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα, το Rafale F3R.

Κι αν ο τότε ερχομός του Mirage 2000 EGM είχε φοβίσει τους Τούρκους, οι δυνατότητες του νέου μαχητικού 4,5 γενιάς Rafale έχει φανεί πλέον ότι τους τρομοκρατεί.

Μπορεί τότε οι Έλληνες αεροπόροι να ενέπλεκαν σε κλειστές αερομαχίες τα τουρκικά F-16 κι εκεί οι γείτονες ιπτάμενοι να «γεύονταν» τις αρετές του «Δελταπτέρυγου» που είχαν στα χέρια τους οι διώκτες τους, όμως οι Τούρκοι πιλότοι έχουν τη γνώση πως με την προσθήκη των Rafale F3R και σε πραγματικές συνθήκες, με απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής, δεν έχουν καμία τύχη να εισβάλουν στο FIR Αθηνών διότι οι πύραυλοι METEOR που φέρει δυο κάθε «ριπή» δημιουργεί ουσιαστικά συνθήκες εναέριας απαγόρευσης.

Και η ιστορία της 332 Μοίρας Παντός Καιρού που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1989 στην 114 Πτέρυγα Μάχης απλώς συνεχίζεται με τα Rafale F3R που οι Έλληνες ιπτάμενοι ήδη γνωρίζουν τα μυστικά τους και οι εξ ανατολών «ενδιαφερόμενοι» το μόνο που μπορούν να κάνουν καθισμένοι στην πίσω θέση ενός Rafale φίλιας σ’ αυτούς αεροπορίας, είναι ν’ αντιληφθούν την αλήθεια που στην περίπτωση μιας σοβαρής κρίσης είναι μια: Ότι δηλαδή το Ελληνικό Rafale βλέπει και εγκλωβίζει το τουρκικό F-16 πολύ πριν ο Τούρκος αεροπόρος αντιληφθεί ότι υπάρχει «γαλανόλευκο» αεροσκάφος οπλισμένο στον αέρα…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τέρμα το «γκάζι» στην Τανάγρα για τα Δελταπτέρυγα Mirage 2000-5 αλλά και την υποστήριξη των Rafale

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: