Γενική απεργία και συγκεντρώσεις κατοίκων στο Βόρειο Αιγαίο την Τετάρτη: Με μπουλντόζες, ΜΑΤ και χημικά απαντά η κυβέρνηση

Από επεισόδια στη Λέσβο. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καλούν για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία.

Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά με το μεταναστευτικό και την κατασκευή κλειστών δομών.

Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών».

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καταδικάζουν τη βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών.Καταγγέλουν τις επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των οδών.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίουκαι οι Δήμοι της Περιφέρειας καλούν σε γενική απεργία αύριο Τετάρτη 26/02/2020.

Δημιουργείται συντονιστικό όργανο από τους παρισταμένους των Περιφερειακών Παρατάξεων και τους Δημάρχους.

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Ασπιδα: Ύστερα από τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στο νησί μας, ο Σύλλογος μας ανακοινώνει οτι θα συμμετέχει στην αυριανή (26-02) ΑΠΕΡΓΙΑ.

Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα καταστήματα σήμερα το απόγευμα της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου και αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Κυβέρνησης στον τόπο μας και για να δοθεί η δυνατότητα στους συνάδελφους να συμμετέχουν στα μπλόκα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα.

Επιμελητήριο Λέσβου: Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου αποφάσισε να συμμετάσχει στην Γενική Απεργία που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020. Για το λόγο αυτό, οι Υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστές και καλούμε τις επιχειρήσεις μέλη μας, να συμμετέχουν στην Απεργία.

ΑΔΕΔΥ Λέσβου: Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά την απόφαση της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. της Λέσβου να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, για το ζήτημα της δημιουργίας νέου κλειστού κέντρου και την αναίτια κρατική αστυνομική βία που εξελίσσεται στον τόπο μας από σήμερα τα ξημερώματα. ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11:00π.μ. στην Πλατεία Σαπφούς.

Επεισόδια και χημικά

Με κυκλωτικές κινήσεις τα ΜΑΤ προσπαθούν να ελέγξουν την ευρύτερη περιοχής της Καράβας.

Το απόγευμα της Τρίτης, τα ΜΑΤ από το Διαβολόρεμα ήρθαν προς την περιοχή της Καράβας.

Ακολούθησε δεύτερος κύκλος με ρίψη χημικών (είχε προηγηθεί εκτεταμένη χρήση της πρώτες πρωινές ώρες στο δρόμο προς την Καράβα)

Οι συγκεντρωμένοι, έκατσαν κάτω, μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μαζί τους στην πρώτη γραμμή ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης. Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης είπε μόνο δύο λέξεις: ΗΜΕΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ!

Λίγο αργότερα τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο. Ελικόπτερο επιβλέπει την όλη περιοχή και συντονίζει τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μήνυση για το δάσος στο Διαβολόρεμα

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, κατέθεσε μήνυση για την καταστροφή που γίνεται στο δάσος στο Διαβολόρεμα, επισημαίνοντας τις καταστροφές προκειμένου να κατασκευαστεί η κλειστή δομή.

Το Διαβολόρεμα. Πηγή φωτογραφίας lesvosnews.net

Στη μηνυτήρια αναφορά, μεταξύ άλλων τονίζεται:

« Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,

Από σήμερα το πρωί (25-2-2020), μηχανήματα έργου του στρατού (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά κλπ), βρίσκονται στη θέση «Διαβολόρεμα» του Δήμου Δυτικής Λέσβου πλησίον της οδού Μυτιλήνης – Καλλονής και εκχερσώνουν δασική βλάστηση (πεύκα, πουρνάρια), εντός Δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση «Καβακλή» και δημιουργώντας περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

Με την ιδιότητα του Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου αντίστοιχα αλλά και ατομικά ως πολίτες της περιοχής, καταγγέλλουμε τις ως άνω απόλυτα παράνομες ενέργειες που καταλύουν κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και εν γένει νομιμότητας, δημιουργώντας πραγματικά πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί μας, όπου το ίδιο το κράτος παρανομεί απροκάλυπτα σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου.

Ζητούμε την ποινική δίωξη και την άμεση σύλληψη δίωξη παντός υπευθύνου (χειριστές μηχανημάτων, αξιωματούχων που επιβλέπουν τα έργα και δίνουν τις σχετικές εντολές κλπ) για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή στην περιοχή μας και την άμεση παρέμβασή σας για τα όλα τα ποινικά αδικήματα που τελούνται αυτή τη στιγμή και διώκονται αυτεπαγγέλτως».

Ένταση ξανά στο Αίπος Χίου

Νέα απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν κάτοικοι της Χίου στην περιοχή Αίπος, όπου είχαν συγκεντρωθεί έπειτα από… κάλεσμα του μητροπολίτη Χίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μητροπολίτης Χίου είχε καλέσει σε ιερά παράκληση στο σημείο, όμως, στην πορεία, ενδεχομένως εξαιτίας της παρουσίας της αστυνομίας και υπό τον φόβο επεισοδίων, άλλαξε το κάλεσμα και το μετέφερε για τις 2.30 το μεσημέρι.

Το αποτέλεσμα ήταν κάτοικοι που δεν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή χώρου και ώρας να βρεθούν στο Αίπος και να δεχθούν εκ νέου επίθεση από τα ΜΑΤ.

Ρολά στο γραφείο του Μηταράκη

Ρολά κατέβασε ενστικτωδώς το πρωί της Τρίτης το πολιτικό γραφείο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, υπό τον φόβο αντιδράσεων μετά την απόβαση και την επίδειξη δύναμης διμοιριών των ΜΑΤ κατά των κατοίκων που αντιμάχονται τη δημιουργία υπερδομής.

Το πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη στη Χίο. Φωτογραφία lesvosnews.net

Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή των κλειστών δομών, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ έστειλε άνδρες των ΜΑΤ [ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ]

Κριτική από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τα επεισόδια και τη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ και ζήτησαν διάλογο και αποσυμφόρηση των νησιών.

Πηγή: lesvosnews.net

 

Νέα ένταση στη Λέσβο: Χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά από τα ΜΑΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: