H Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμη να καταβάλει 160 εκατ. για συγκράτηση Σύριων εκτοπισμένων: Στον Λίβανο Χριστοδουλίδης και ντερ Λάιεν

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, επισκέφθηκαν το λιμάνι Λάρνακας. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαθέσει 160 εκατομμύρια ευρώ για να κρατήσει τους εκτοπισμένους Σύριους στον Λίβανο ενώ επίκειται επίσκεψη των προέδρων της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εφημερίδα Al-Akhbar του Λίβανου ανέφερε ότι «η δεύτερη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λίβανο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, και θα συνοδεύεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), για να συζητήσουν το θέμα των εκτοπισμένων Σύριων».

Η εφημερίδα ανάφερε ότι «οι μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες για την επίσκεψη δεν υποδηλώνουν καμία αλλαγή στη δυτικοευρωπαϊκή θέση απέναντι στο συριακό ζήτημα και τους εκτοπισμένους Σύριους στον Λίβανο, κάτι που σημαίνει τη συνέχιση της πολιτικής υποστήριξης της επιβίωσης των εκτοπισμένων στο Λίβανο και παρεμπόδιση της ανάπτυξης των αραβικών και λιβανικών σχέσεων με τη Συρία. Θα συνεχιστεί η υποστήριξη του λιβανικού στρατού για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης μέσω της θάλασσας. Δεν αναμένεται ωστόσο αναζήτηση λύσεων για τον Λίβανο και τη Συρία που θα αμβλύνουν την προσφυγική κρίση στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες».

Παράλληλα με την ευρωπαϊκή επιρροή, ήρθε η επίσκεψη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λίβανου Νατζίμπ Μικάτι στο Παρίσι και στη συνέχεια η προχθεσινή συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Συρίας Χουσεΐν Αρνούς για να συζητηθεί το θέμα του εκτοπισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πλήρεις λεπτομέρειες της επίσκεψης και τα όσα συμφώνησε ο Μικάτι με τους Γάλλους για το θέμα δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, εκτός από το ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να δώσει επιπλέον οικονομική υποστήριξη στον Λίβανο περίπου 160 εκατ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται επαρκή για την παράταση της παραμονής των εκτοπισμένων.

Υπήρξε όμως γαλλο-ιταλική συμφωνία για χρηματοδότηση του στρατού του Λίβανου για τρία χρόνια σε αξία ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το κύριο μέρος της χρηματοδότησης στοχεύει, φυσικά, στην επέκταση του αριθμού των δυνάμεων του στρατού στο νότιο Λίβανο.

Πηγή: ertnews

Η συντονίστρια του ΟΗΕ, Ζίγκριντ Κάαχ παίζει περίεργα παιγνίδια: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί, ισχυρίστηκε αντί να ευχαριστήσει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: