Μετωπική στο Βόρειο Αιγαίο: Με μολότοφ, μπλόκα και «ρουκετοπόλεμο» απάντησαν κάτοικοι στην απόβαση των ΜΑΤ

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Θερμά επεισόδια διαδέχθηκαν το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπέβοσκε επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες μεταξύ κυβέρνησης και νησιωτών του βορειανατολικού ΑΙγαίου, με αφορμή την σχεδιαζόμενη δημιουργία κλειστών κέντρων για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Με μπλόκα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μολότοφ και ακόμη και απειλή χρήσης του πασχαλιάτικου χιώτικου ρουκετοπόλεμου, κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου εναντιώθηκαν στην αποστολή μηχανημάτων (συνοδεία ΜΑΤ) εκ μέρους της κυβέρνησης με σκοπό να ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων.

Σκηνικό πολέμου στο νησί της Σαπφούς

Νωρίς τα ξημερώματα, το λιμάνι της Μυτιλήνης γνώρισε πρωτόγνωρες σκηνές καθώς οι πληροφορίες για το που θα δέσει το πλοίο «Πήγασος» που μετέφερε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μηχανήματα ήταν συγκεχυμένες. Έτσι έγινε προσπάθεια να αποκλειστούν όλα τα πιθανά σημεία πρόσδεσης στο νησί.  Τελικά το πλοίο τις πρώτες πρωινές ώρες έδεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Ακολούθησαν 2,5 ώρες που παρέπεμπαν σε εμπόλεμη περιοχή.

Απόβαση διμοιριών

Οι δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή – Καράβα.

Μπλόκα και οδομαχίες

Ακολούθησαν οδομαχίες στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου και έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα.

Χημικά και ρουκέτες στη Χίο

Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα και στο λιμάνι Μεστών Χίου. Λόγω της ρίψης χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το Blue Star Naxos έδεσε στο λιμάνι των Μεστών λίγα λεπτά μετά τις 3 και αποβίβασε εκατοντάδες αστυνομικούς, οχήματα και μηχανήματα, τα οποία με κομβόι κατευθύνθηκαν προς την επιταγμένη έκταση στο Αίπος. Δύο μπλόκα στήθηκαν από κατοίκους προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβασή του σ΄ αυτήν. Στο πρώτο, στον Άγιο Μακάριο Βροντάδου, στην έξοδο του χωριού προς τον δρόμο που οδηγεί στο Αίπος, κάποιοι καταγγέλλεται ότι έκαναν χρήση αυτοσχέδιων ρουκετών, ενώ στο δεύτερο, στον Άγιο Μακάριο, στη διασταύρωση Πιτυούς, στήθηκε μάχη με συγκεντρωμένους να εκτοξεύουν πέτρες κατά των αστυνομικών και αυτούς να χρησιμοποιούν χημικά και βομβίδες κρότου λάμψεις για να τους εμποδίσουν.

Και ο… κορωναϊός στο τραπέζι

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά  και ρίχνει στο τραπέζι ακόνη και το θέμα του κορωνοϊού, ως επιχείρημα υπέρ της κατασκευής των νέων δομών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ανέφερε: «Ζητούμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών η δημιουργία των κλειστών δομών. Φαντάζομαι ότι όλοι σήμερα που βλέπουμε ότι είναι σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι κλειστές δομές, όπου τέτοια θέματα όπως ο κοροναϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρά οι άναρχες δομές που αποτελούν μία υγειονομική βόμβα και στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος».

Οδομαχίες στη Μυτιλήνη. ΑΠΕ – ΜΠΕ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ο κ. Πέτσας αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει «έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να αποκατασταθεί. Θα γίνουν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης».

Ετοιμοι οι ανάδοχοι

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής αναδόχων, που θα αναλάβουν τις πρώτες ενέργειες για τη διαμόρφωση των κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά και σήμερα –Τρίτη- αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια ο ανάδοχος, που θα πάρει το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες, καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωση προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων», προστίθεται.

Καταγγελία για άσκοπη χρήση βίας

Σε καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι προπηλακίστηκε από τα ΜΑΤ, στη διάρκεια κινητοποιήσεων κατοίκων στη Χίο κατά τη δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί, προχώρησε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ανέφερε: «Παρόλο που είχα γνωρίσει την ιδιότητά μου στον επικεφαλής της ομάδας των ΜΑΤ, η οποία βρισκόταν στην περιοχή του Αίπους, δέχτηκα μια απρόκλητη επίθεση και προπηλακισμό από τους άνδρες των ΜΑΤ.

Μπλόκο από δυνάμεις των ΜΑΤ στην είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης. ΑΠΕ – ΜΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας

Μάλιστα, μου σπάσανε τα γυαλιά, με απώθησαν και μπροστά μου εκτέθηκε μια απαράδεκτη κατάσταση: Ένας πολίτης, ο οποίος ειρηνικά -τουλάχιστον εμένα δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου να κάνει κάτι επιθετικό- είχε συλληφθεί, αιμορραγούσε και παρόλα αυτά δεχόταν χτυπήματα από τους άνδρες των ΜΑΤ. Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Χίου, ο βουλευτής διευκρίνισε: «Εδώ έχουν βγει περίπου δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, μία ή δύο από αυτές είχαν εγκλωβίσει κάποιους πολίτες και δεν τους άφηναν να μετακινηθούν προς το σημείο που έχει επιταχθεί η περιοχή και προβλέπεται να δημιουργηθεί αυτή η υπερδομή. Δεν είχαν καμιά επιθετική συμπεριφορά οι άνθρωποι και δέχθηκαν μια απρόκλητη επίθεση. Η κατάσταση είναι εκρηκτική, ήδη υπάρχει άλλος ένας τραυματίας, ο οποίος διακομίστηκε με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο της Χίου και φοβούμαι ότι η κατάσταση πολύ εύκολα μπορεί να ξεφύγει».

Απεργία και συγκεντρώσεις

Σε συνέχεια των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν ακόμα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα γενική απεργία ενώ διοργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, LesvosNET.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: