Συμφωνία PS – Πέντε Αστέρων για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία: Πλήγμα για Σαλβίνι

File photo: Ο Τζουζέπε Κόντε θα είναι πρωθυπουργός και στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.EPA/ANGELO CARCONI




Οι ηγέτες του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος  (PD) και του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά το πέρας των σημερινών διαβουλεύσεων. Ο Τζουζέπε Κόντε θα παραμείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

“Θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε αυτή την εμπειρία,” δήλωσε ο Νικόλα Τσινγκαρέτι του PD μετά την συνάντησή του Ιταλό πρόεδρο. Η υπό συγκρότηση κυβέρνηση θεωρητικά θα υπηρετεί τη χώρα μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές, το 2023.

Χθες, ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίζι ντι Μάϊο είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την προθυμία του PD να αποδεχθεί την επανατοποθέτηση του Κόντε στην πρωθυπουργία.

Τα δυο κόμματα που βρίσκονται παραδοσιακά σε αντιπαλότητα, ξεκίνησαν διερευνητικές διαβουλεύσεις μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα.

O ηγέτης της ακροδεξιάς Λήγκας, Ματέο Σαλβίνι, ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης και δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα τα πυρά του πρωθυπουργού Κόντε. Η ευτυχής κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και Πέντε Αστέρων είναι σίγουρα ένα πλήγμα στην προσπάθειά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Αργότερα σήμερα αναμένονται οι δηλώσεις του Ιταλού προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, σχετικά με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.

Με πληροφορίες από BBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: