Για συμφωνία εκεχειρίας στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μιλά η Τεχεράνη: Στόχος η δημιουργία καλού κλίματος για κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα

Photo of video of launches from USS GRAVELY, USS CARNEY, and USS DWIGHT D. EISENHOWER supporting strikes on Iranian-backed Houthi targets. Photo Hellas Journal, via CENTCOM, U.S. Central Command, @CENTCOM




Ενημερωμένη πηγή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, με τη μεσολάβηση ενός κράτους του Κόλπου, κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με μια εκεχειρία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην εξασφάλιση καλού κλίματος ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων, ομήρων και κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η πηγή ανέφερε, μέσω της Κουβετιανής εφημερίδας Al-Jarida, ότι το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε, μέσω του μεσολαβητή του Κόλπου, αμερικανικά μηνύματα που ζητούσαν από την Τεχεράνη να πείσει τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα με αντάλλαγμα από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να σταματήσουν τα χτυπήματα τους στην Υεμένη.

Η Τεχεράνη έχει ήδη έρθει σε επαφή με την ομάδα “Ansar Allah”, η οποία έχει εκφράσει την προθυμία της να αποδεχθεί την αμερικανική προσφορά, ενώ συνεχίζει μέχρι τώρα επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία ή σε εκείνα που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, έως ότου κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η πολιορκία των Παλαιστινίων.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου συμφώνησε ότι οι Χούθι αποδέχθηκαν την πρόταση και αποφασίστηκε ότι αυτή η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Να σημειωθεί ότι παρά την απειλή του ηγέτη των Χούθι Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι να επεκτείνει τη ναυτική σύγκρουση στον Ινδικό Ωκεανό, την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε παύση των επιθέσεων των Χούθι, οι οποίες έληξαν την Τρίτη αφού η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πλήγμα σε πυραύλους των Χούθι, στο οποίο απάντησαν με τον βομβαρδισμό αμερικανικού πλοίου.

Η πηγή, στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, εξήγησε ότι μετά τα χτυπήματα της Κεντρικής Διοίκησης, οι Ιρανοί ζήτησαν μέσω του μεσολαβητή του Κόλπου από την Ουάσιγκτον να διευκρινίσει εάν η συμφωνία εξακολουθεί να ισχύει, κάτι που επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους που έκαναν λόγο για ελάττωμα στον συντονισμό μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού επιπέδου.

Η πηγή τόνισε ότι η συμφωνία υπόκειται πλέον στη δέσμευση των Αμερικανών και των Βρετανών και στην έκβαση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα σχετικά με την εκεχειρία στη Γάζα.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Σχέδιο απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φέρνει ο Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λίγο πριν το 6ο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: