Συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Φωτογραφία: dw.com




Τα εκατό χρόνια λειτουργίας και προσφοράς συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1919 και υπήρξε μέλος  της Συμφωνίας Ειρήνης των Βερσαλλιών με στόχο να διασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ή γνωστότερη ως Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο όργανο της οργάνωσης, έχει καταφέρει πολλά τα τελευταία 100 χρόνια, δηλώνει ο Νίκολα Μπουένο, ειδικός στο Διεθνές Εργατικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης:

  • «Μέσα στα εκατό χρόνια η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει επεξεργαστεί πάνω από 180 συμφωνίες πάνω σε όλους τους τομείς. Από την παιδική εργασία, το δικαίωμα οργάνωσης σε συνδικάτο, τον κατώτατο μισθό, την ίση αμοιβή για ίδια εργασία, την προστασία της μητρότητας. Σε όλους αυτούς του τομείς είναι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας που θέτει τα στάνταρ, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά παγκοσμίως τόσο από τα κράτη όσο και από τις επιχειρήσεις».

Το 1946 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ήταν ο πρώτος ειδικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Και ενώ στον ΟΗΕ συναντάμε συνήθως μόνο εκπροσώπους κυβερνήσεων που συνεδριάζουν και λαμβάνουν αποφάσεις, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας είναι πολλοί και διαφορετικοί οι εκπρόσωποι που κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Δηλαδή είναι τόσο εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων όσο και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Σημαντική η συμβολή της ακόμα και σήμερα

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας δεν μπορεί να υποχρεώσει τα 187 κράτη-μέλη της να τηρήσουν τους κανόνες της, παρόλα αυτά όμως η επιρροή της είναι σημαντική, όπως δηλώνει ο Νίκολα Μπουένο:

  • «Όταν η πλειοψηφία των κρατών εγκρίνει μια συμφωνία αυτό φυσικά ασκεί μια ορισμένη πίεση και σε άλλα κράτη για να την εγκρίνουν. Και μέσα από αυτή την έγκριση υποχρεώνονται τελικά τα κράτη να εφαρμόσουν δεσμευτικά τις συμφωνίες και να τις συμπεριλάβουν στο εθνικό τους δίκαιο».

Εκατό χρόνια μετά την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας έχουν επιτευχθεί πολλοί στόχοι, ωστόσο απομένει να γίνουν ακόμα πολλά σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο οι συνθήκες εργασίας διαρκώς χειροτερεύουν για τους εργαζομένους:

  • «Η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει ώστε οι επιχειρήσεις να είναι πιο ευέλικτες και να παράγουν σε διαφορετικές χώρες. Θα πρέπει να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα κράτη διότι οι επιχειρήσεις λένε ότι, όταν τίθενται νέα στάνταρ και τηρούνται, τότε θα πάμε να παράξουμε κάπου αλλού».

Τέλος, ο αυξανόμενος ρόλος των ρομπότ στον χώρο εργασίας μαζί με πολλά άλλα νέα ζητήματα καταδεικνύουν ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είναι ακόμα και σήμερα απαραίτητη.

Προς τιμήν του νευραλγικού αυτού φορέα, σήμερα και αύριο συναντώνται στη Γενεύη σε μια επετειακή διάσκεψη αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Με πληροφορίες από DW

Στις Βρυξέλλες ακόμα διαπραγματεύονται για τον διάδοχο του Γιούνκερ: Ποιος ο τυχερός…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: