Το μέλλον φαίνεται απειλητικό, χωρίς θετική προοπτική, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο: Νέες ιδέες και νέες ισορροπίες ενάντια στη μόνιμη δυσφορία

epa09497601 A visitor wastes AFD flayers inside garbage container filled with election flyers of the far-right Alternative for Germany party (AfD) in Berlin, Germany 30 September 2021. Activist group called Center for Political Beauty (Zentrum für politische Schönheit) declared as fictitious flyer service prior to the Germany’s recent parliamentary election. Activists group kept flayers instead of distribution and on the fourth day after the election let visitors of the public to toss the flyers into the containers in recycling yard. EPA/FILIP SINGER




Του ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗ

Η ενόχληση είναι έντονη, ειδικά στις νέες γενιές που έχουν τη σαφή αντίληψη ότι έχουν κληρονομήσει έναν συμβιβασμένο κόσμο.

Αντιμέτωποι με τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα και μετά από μια εμπειρία όπως αυτή του Covid, διευρύνεται η γκάμα όσων πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να γίνει.

Μόλις η ευφορία που συνόδευε τα χρόνια της επεκτατικής παγκοσμιοποίησης έχει ξεθωριάσει, ενισχύεται το αίσθημα του να ζεις σε μια μόνιμη κρίση. Αν όχι μη αναστρέψιμη.

Η ατυχής επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία ενίσχυσε την αίσθηση της καταπίεσης. Ένας πόλεμος που υποτίθεται ότι ήταν κεραυνός και αντ’ αυτού έγινε γάγγραινα. Είμαστε εθισμένοι σε ανήκουστη και καθημερινή βία.

Μετά από ενάμιση χρόνο, ακόμη και στην Παλαιά Ευρώπη ο λόγος του πολέμου εκτελωνίζεται πλέον και αρχίζουν να υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως αντιμέτωποι με το χάος στο οποίο έχουμε καταλήξει η μόνη λύση είναι ο πόλεμος. Πόλεμος που επιστρέφει για να τον δούμε ως αναγκαίο κακό, ένα αναγεννητικό σοκ σε έναν χαοτικό κόσμο. Ένα είδος πλύσης ολόκληρων πολιτισμών.

Η αλλαγή στη βαθιά ψυχική κατάσταση που επηρεάζει τις κοινωνίες μας δεν είναι ασήμαντη. Για αρκετά χρόνια η χρόνια αστάθεια είχε υποβαθμίσει την πίστη στην απεριόριστη ανάπτυξη.

Φεύγοντας από τη δυσαρέσκεια όσων ένιωσαν αποκομμένοι από τα οφέλη που υποσχέθηκαν. Αν και η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να επιταχύνεται – το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει διπλασιαστεί από το 2010, με ταχύτητα που δεν έχει ξαναδεί στην ιστορία.

Αυτό είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο γεννιούνται και ενισχύονται οι οπισθοδρομικές και παράλογες ορμές που διατρέχουν τις κοινωνίες μας.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη την τελευταία δεκαετία σημαντικές μερίδες της κοινής γνώμης ανασυγκροτήθηκαν γύρω από τα αρνητικά συναισθήματα της οπισθοδρόμησης της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η εξάπλωση ακροδεξιών ομάδων που διαποτίζονται από τον έπαινο της βίας, από τη λατρεία του σώματος, από τον ρητό ρατσισμό είναι ανησυχητική.

Σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ρητά ως νεοναζί εξαπλώνονται μεταξύ των οικονομικά μειονεκτούντων και πολιτιστικά υποβαθμισμένων τάξεων. Με όλα τα σύνεργα ιστορικών και συμβολικών αναφορών τους, που απορρίπτουν τη δημοκρατία.

Σε πιο συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους, ενισχύεται η ιδέα να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που έχει χάσει πλέον κάθε ηθική αναφορά και ο οποίος ως τέτοιος πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό του.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες θρησκείες έχουν διασταυρωθεί από ισχυρά φονταμενταλιστικά ρεύματα εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει μόνο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Υπάρχει επίσης ο Εβραίος, ο Καθολικός, ο Προτεστάντης, ο Ορθόδοξος, ο Ινδουιστής. Όλοι ενώνονται με μια κοινή ανάγνωση.

Ο κόσμος έχει εκφυλιστεί, η θρησκεία απειλείται ρητά. Η μόνη απάντηση είναι η ακαμψία δογμάτων για την υποστήριξη ενός αγώνα που μόνο σκληρός μπορεί να είναι.

Μετά την ευφορία των αρχών του αιώνα, σήμερα η τραγική αίσθηση βρίσκεσαι στο τέλος μιας εποχής.

Το μέλλον φαίνεται απειλητικό, χωρίς θετική προοπτική. Σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Ένα σκοτεινό συναίσθημα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά να προσέξει. Χρειαζόμαστε νέες ισορροπίες και μια νέα ιδέα ανάπτυξης. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

*Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής. @mail: [email protected], Twitter: TsiloyannisAnd, Facebook: Andreas Tsiloyannis, © Andreas Tsiloyannis

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι εκλογές στην Ισπανία θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την Ευρώπη που έρχεται… Tο φάντασμα της España negra, της “μαύρης Ισπανίας”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: