Δύο ελικόπτερα τύπου Chinook μετέφεραν τμήματα της Ζ Μοίρας Αμφιβίων Επιχειρήσεων και μέλη της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στο νησί της Δοκού που εξελίχθηκε το σενάριο της άσκησης Πυρπολητής που ενεργοποίησε μέρος της Δύναμης "Δ". Αξίζει να σημειωθεί πως οι φρεγάτες του στόλου ήδη βρίσκονται σε άσκηση που είχε ολοκληρωθεί και πριν τον κατάπλου τους στο Ναύσταθμο, πήραν εντολή να αλλάξουν κατεύθυνση λόγω του έκτακτου συναγερμού που δόθηκε με εντολή του Α' ΓΕΕΘΑ. Πηγή: Hellas Journal

Πυρπολητής και Δύναμη «Δ» έστειλαν μηνύματα για την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την ώρα που ο Πτέραρχος Χριστοδούλου, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,διέτασσε τον συναγερμό και την ενεργοποίηση της Διακλαδικής Δύναμης «Δέλτα», είχαν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες στην Αττάλεια- όπως είπε η Αθήνα σε καλό κλίμα. Όμως γύρω από το Καστελόριζο είχε μεταφερθεί ο καθημερινός «ακήρυκτος πόλεμος» των παραβιάσεων, στοχοποιώντας η Τουρκία, για ακόμη μια φορά με αυτό τον γνωστό τρόπο, την ευαίσθητη περιοχή της Ελληνικής επικράτειας.

  • Η πλειονότητα των παραβιάσεων που έγιναν την Πέμπτη ήταν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τις αερομαχίες να δίνουν και να παίρνουν, στον Εναέριο χώρο του Καστελόριζου και τα Ελληνικά φτερά να δείχνουν γι’ ακόμη μια φορά την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Την ίδια ώρα, η Άγκυρα έδειξε τις προθέσεις της και για το θέμα της τριμερούς με πληθώρα σημειολογικών κινήσεων, κυρίως στο θέμα των παραβιάσεων ακόμη και με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος. Η Αθήνα επέλεξε γι’ ακόμη μια φορά να φανεί ως η ήρεμη δύναμη της περιοχής η οποία πάντα είναι προετοιμασμένη για ν’ αντιμετωπίσει με ψυχραιμία οποιοδήποτε σενάριο.
  • Μια τέτοιου είδους αντίδραση ψυχραιμίας εκπέμπει η ενεργοποίηση της δύναμης «Δ» του ΓΕΕΘΑ, μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης η οποία μπορεί να ενεργοποιήθηκε στο Μυρτώο Πέλαγος, όμως έχει ιδιαίτερη αξία και υψηλό συμβολισμό, όταν ενεργοποιείς μέρος της ελίτ στις Ειδικές Επιχειρήσεις για να αντιδράσει στο σενάριο ανακατάληψης Εθνικού εδάφους όπου βρίσκονται εχθρικές δυνάμεις.
  • Ταυτόχρονα, η διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής», θέλει να στείλει πολλά μηνύματα, όχι μόνο στους νευρικούς γείτονές μας, αλλά και στο εσωτερικό, μηνύματα με ουσία που συζητά ο στενός πυρήνας της ηγεσίας σε μια προσπάθεια να βγαίνουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν βελτιωτικά στο μέλλον.

Ένας ακόμη αποδέκτης των μηνυμάτων είναι το ίδιο το προσωπικό που ασκείται σ’ αυτή την σημαντική άσκηση καθώς από τα χέρια αυτών των στελεχών, περνούν κυριολεκτικά τα πάντα, σε διακλαδικό επίπεδο και τα μέσα με τα οποία «μάχεται» αυτή τη στιγμή η χώρα, μέχρι ν’ αντικατασταθούν.

Την φροντίδα “ζωής”, την έχει αναλάβει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που με τον δικό του καθημερινό αγώνα, παραδίδει στην πατρίδα πλοία αξιόπλοα, αεροσκάφη χωρίς βλάβες, ελικόπτερα έτοιμα για κάθε αποστολή.

Τα Zubr, τα Chinook και στο βάθος ελπίδες για τα ΝΗ-90

Η Διακλαδική Δύναμη «Δέλτα» είναι η πρώτη δύναμη που καλείται να φτάσει στην άλλη άκρη της Ελλάδας για να την υπερασπιστεί, με οποιοδήποτε μέσω. Κατά τον «Πυρπολητή» εκείνο που αναζητήθηκε ήταν το αερόστρωμνο τύπου Zumbr, το οποίο αναλαμβάνει συνήθως την ταχεία μεταφορά των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Επιχειρήσεων.

  • Τα μποφόρ που έπνεαν αποτέλεσαν όχι απαγορευτικό αλλά σαφέστατα μια μεγάλη καταπόνηση για προσωπικό και το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς. Ανώτατες πηγές εξηγούσαν πως εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαίο, το Zubr δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταξιδέψει και να μην φτάσει στον στόχο του, αλλά να υπάρχει ο λόγος για τον οποίο το χρειάζεσαι. Από την άλλη πλευρά, θεωρήθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσει η εμπειρία της Αεροπορίας Στρατού με τα ελικόπτερα τύπου Chinook,που είναι ο «από μηχανής Θεός» γι’ αυτές τις αποστολές.
  • Βέβαια σ’ αυτό το σημείο τόνιζε ανώτατη πηγή, ότι ο νεότερος σχεδιασμός των διακλαδικών επιχειρήσεων και κυρίως για τις Ειδικές Δυνάμεις, αφήνει λίγο στην άκρη την αμφίβια πολύχρονη εμπειρία, από τη στιγμή που όλες οι μελέτες και η λογική δείχνουν πως με την αεραπόβαση κερδίζεις τον απαραίτητο χρόνο.

Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν απέχουν 30 λεπτά αλλά χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να φτάσει κανείς εκεί που ίσως χρειαστεί. Αυτό όλοι το έχουν καταλάβει και είναι ο λόγος που θέλουν να πέφτει το βάρος στις από αέρος αποβάσεις στις οποίες μάλιστα προσανατολίζεται ακόμη και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών η οποία, με τις αλλαγές που συντρέχουν γι’ αυτή, μπορεί ένα μέρος της να είναι δίπλα στα αρματαγωγά, όμως η μελλοντική κατεύθυνση δείχνει τα ελικόπτερα.

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του ΓΕΣ «έχει λύσει φρένα» και σκέφτεται τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που είναι απαραίτητα, ώστε να «ξαραχνιάσει» τα ΝΗ-90 και να τους δώσει ουσιαστικό ρόλο ύπαρξης.

Η Δύναμη Δέλτα στο Αιγαίο: Έκτακτη άσκηση διέταξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρουσία Αποστολάκη

2 Comments on "Πυρπολητής και Δύναμη «Δ» έστειλαν μηνύματα για την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας"

  1. Ο Αναστεναρης. | March 22, 2019 at 1:11 AM | Reply

    Και ο Κατρουγκαλος μυνημα εστειλε…

  2. Σε σοβαρές χώρες όταν υπάρξει παραβίαση κυριαρχίας,ταυτόχρονα υπάρχει και κατάρριψη….Μην γελιόμαστε!! Οι Τούρκοι αλωνίζουν και η κυβέρνηση-ΠτΔ απαγγέλουν λογίδρεια……απο την άλλη ισχύει ότι αν δεν έχεις ισχύ καταφεύγεις σε λογίδρεια….που αυτό θα οδηγήσει νομοτελειακά σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας.Για να σε υπολογίσει-σεβαστεί κάποιος πρέπει να του εμπνέεις φόβο ή σεβασμό ή και τα δύο!…Στην δική μας περίπτωση δεν ισχύει τίποτα από τα δύο….

Leave a comment

Your email address will not be published.


*