Κατέβασαν από το ράφι την κατοχή: Η ξεχασμένη πραγματικότητα του Κυπριακού προβλήματος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Της υπογράμμισα ότι το Κυπριακό είναι πριν από όλα ζήτημα κατοχής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στα όσα συζήτησε με την εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χο Λουτ, την οποία συνάντησε προχθές στην Αθήνα.

Η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία είναι πραγματική διάσταση του Κυπριακού, το οποίο για τέσσερις πλέον δεκαετίες «ταλαιπωρείται» από αλλεπάλληλες διαδικασίες διακοινοτικών συνομιλιών. Διαδικασίες συνομιλιών που δεν απέδωσαν επειδή απέφευγαν επί της ουσίας να αγγίξουν την ουσία του Κυπριακού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θέτει πάντα το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική οδός, για να λυθεί το Κυπριακό. Ο δικοινοτικός διάλογος έχει χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ώς άλλοθι για εδραίωση των σχεδιασμών της στην Κύπρο, που είναι ο πλήρης έλεγχος του νησιού.

  • Τέσσερις και πλέον δεκαετίες συζητείτο κατά κύριο λόγο το συνταγματικό και μπήκε στο ράφι η κατοχή. Αυτό μόνο την Τουρκία εξυπηρετεί.

Από το 2015, η Αθήνα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο Κυπριακό έχοντας ως βασικό άξονα την κατοχική υφή του ζητήματος. Ως αποτέλεσμα της προσέγγισης αυτής ήταν και η ολοκληρωμένη πρόταση Κοτζιά για τα θέματα της Ασφάλειας. Για πρώτη φορά διαμορφώθηκε και κατατέθηκε μια συνολική, ολοκληρωμένη πρόταση για το κεφάλαιο Ασφάλειας. Και δεν είναι μόνο ότι παρουσιάσθηκε μια πρόταση, αλλά πρωτίστως επειδή αυτή αφορά τον πυρήνα του Κυπριακού, που είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, φεύγοντας από την Αθήνα μετέφερε μαζί της καθοδόν προς το Λονδίνο και μια ακόμη βασική θέση.

  •  Την ανάγκη, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, να έχει προηγηθεί μία «ουσιαστική και παραγωγική προεργασία» πριν τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ώστε «να έχουμε δει αν πράγματι υπάρχει θέληση, ικανότητα και δυνατότητα για ουσιαστικές και παραγωγικές λύσεις».

Κι αυτό γιατί οι δυο προηγούμενες Πενταμερείς Διασκέψεις συγκλήθηκαν, επειδή επέμεινε ο τότε απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, χωρίς να γίνει η παραμικρή προετοιμασία. Γι αυτό και τα αποτελέσματα. Απέτυχαν και οι δυο Διασκέψεις. Μια ακόμη αποτυχία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Κυπριακό και θα εδραιώσει το αδιέξοδο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Που θα “τρυπήσει” ο “Πορθητής”, τι σχεδιάζει ο Ταγίπ; Σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: