Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη Βρετανία, λέει ο υπουργός Αμυνας: Σενάρια για τους “Μόντι Πάιθονς” απαντά η Μόσχα

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Γκάλβιν Γουίλιαμσον (κεντρο) ΦΩΤΟ (via twitter)
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει επιθετικά σχέδια που αποσκοπούν να καταστρέψουν την βρετανική οικονομία και τις υποδομές της χώρας, προκαλώντας «χιλιάδες, χιλιάδες, χιλιάδες θανάτους».

Οι δηλώσεις του βρετανού υπουργού Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που χαρακτήρισε τα σενάρια που παρουσίασε ο Γουίλιαμσον, κατάλληλα για κόμικς ή για παράσταση των «Μόντι Πάιθονς»

Όπως ισχυρίζεται ο βρετανός υπουργός Άμυνας στην συνέντευξη του, ισχυρίζεται ότι στα σχέδια της Μόσχας βρίσκεται η οικονομία της Βρετανίας και οι υποδομές της, ενώ διερωτώμενος γιατί οι Ρώσοι μελετούν και φωτογραφίζουν τις πιο σημαντικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τους αγωγούς φυσικού αερίου στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου, απαντά πως στα σχέδια τους είναι να πλήξουν την Βρετανία, προκαλώντας χάος, με χιλιάδες νεκρούς.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, που θεωρείτο πιθανός διάδοχος της Τερέζα Μέι, λέει ότι «το σχέδιο των Ρώσων δεν συνίσταται στο να κάνουν απόβαση στο Σάουθ Μπέι στο Σκάρμπορο η στο Μπράιτον Μπιτς». Αλλά «αυτό που ετοιμάζονται να κάνουν είναι ότι σκέφτονται ‘πώς θα προκαλέσουμε τον μεγαλύτερο πόνο στην Βρετανία΄; Καταστρέφοντας την οικονομία της, τις υποδομές της, αλλά κυρίως να προκαλώντας ένα γενικό χάος στη χώρα». Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι «πρόκειται για μια πραγματική απειλή με την οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη η χώρα».

Η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, ως προσπάθεια αυτοπροβολής που αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη.

«Ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον στον φλογερό του αγώνα να αποσπάσει χρήματα για τις στρατιωτικές δαπάνες, φαίνεται ότι έπαψε να αντιλαμβάνεται που βρίσκονται τα όρια της λογικής» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ, τονίζοντας ότι «οι φοβίες του υπουργού ότι η Ρωσία φωτογραφίζει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή μελετάει τις οδεύσεις των βρετανικών αγωγών φυσικού αερίου, αξίζει να απεικονισθούν σε παιδικά κόμικς ή στη σειρά «Το ιπτάμενο τσίρκο των Μόντι Πάιθονς». Ο Κανασένκοφ , αναφερόμενος στις φωτογραφίσεις των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας ή των αγωγών για τις οποίες μιλάει ο βρετανός υπουργός Άμυνας, δήλωσε με αρκετή δόση ειρωνείας ότι «όλες οι πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι βρετανικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι τόσο «μυστικές» όσο μυστικές είναι οι τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονται το βρετανικό κοινοβούλιο και το Μπιγκ Μπεν».

Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη δήλωσε ο Κανασένκοφ είναι ότι «εάν παρόμοιες δηλώσεις συνιστούν για τον Γκάβιν Γουίλιαμσον, προσπάθεια αυτοπροβολής, σίγουρα δεν είναι ο πρώτος υπουργός που από την καρέκλα του υπουργού Άμυνας προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη δημιουργώντας στους βρετανούς εφιαλτικές εικόνες που απορρέουν από την ρωσική απειλή».

Τέλος ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι αν το βρετανικό Γενικό Επιτελείο εισηγείται «τέτοιες βλακείες» στον Γκάβιν Γουίλιαμσον, τότε οι βρετανοί στρατιωτικοί δεν πρέπει να σκέφτονται πώς θα αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά «πώς θα επιμείνουν να επανεξεταστούν από ιατρική επιτροπή» οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο Γενικό Επιτελείο του Ην. Βασιλείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,Ria Novosti

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required