Μήνυμα θανάτου της Μόσχας σε Ουάσιγκτον και Κίεβο με αφορμή την αμερικανική βοήθεια: Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πάνε στην κρεατομηχανή ισχυρίζεται Ρώσος πρέσβης

epa11288644 Friends and comrades of late Ukrainian serviceman Pavlo Petrychenko burn flares during his funeral ceremony, outside the St. Mykhailivsky Cathedral in Kyiv, Ukraine, 19 April 2024. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Το Κίεβο περιμένει πως με τη στρατιωτική βοήθεια που ενέκριναν οι ΗΠΑ, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ενισχύσει την άμυνά του εναντίον της Μόσχας, ενώ εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ προειδοποιεί πως τα χρήματα θα “ενθυλακωθούν” και “δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πάνε στην κρεατομηχανή”.

Το Σάββατο, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της προώθησης ενός πολυαναμενόμενου πακέτου βοήθειας ύψους σχεδόν 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία στη Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκριθεί και ακολούθως να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, Ντμίτρι Πολιάνσκι, έγραψε χθες πως δεν υπάρχει “τίποτα να εορταστεί εδώ”.

Ανέφερε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί και “περισσότερα χρήματα θα ενθυλακωθούν, περισσότερα όπλα θα κλαπούν και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα πάνε στην κρεατομηχανή”. Πρόσθεσε πως η ήττα της Ουκρανίας είναι “αναπόφευκτη”.

Η Ουκρανία, που αγωνίζεται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αμύνεται απέναντι στη ρωσική εισβολή με μαζική δυτική υποστήριξη εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ έγραψε στο Facebook πως περίπου 50 δισ. δολάρια του πακέτου θα δαπανηθούν για την άμυνα της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων περισσότερων αντιαεροπορικών και μεγαλύτερου βεληνεκούς βλημάτων.

Άλλα 7,8 δισ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Επίσης, ένα 1,57 δισ. δολάρια σχεδιάζεται ως οικονομική βοήθεια και 400 εκατ. δολάρια για την προστασία των συνόρων και την αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με τον Σμίχαλ.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, είπε. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας αποτελούν συχνά στόχο ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο X (πρώην Twitter) σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ πως ήταν: “Μια κακή μέρα για τον Πούτιν. Μια κακή μέρα για όποιον τόλμησε να πιστέψει πως η Αμερική θα μπορούσε να διστάζει όταν πρόκειται να προστατεύσει κάτι και εκείνους που υπερασπίζεται”.

  • Κάνει έκκληση για γρήγορη έγκριση της βοήθειας για την Ουκρανία από τη Γερουσία, μεταφορά όπλων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε σήμερα την έγκριση βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 60 δισ. δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αλλά κάλεσε την Ουάσινγκτον να κάνει το νομοσχέδιο νόμο και να προχωρήσει στην πραγματική μεταφορά όπλων, λέγοντας πως όπλα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι οι μεγαλύτερες προτεραιότητες.

Σε συνέντευξη στο NBC, ο Ζελένσκι είπε πως η έγκριση του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία πως η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό του Κιέβου και πως δεν θα είναι “ένα δεύτερο Αφγανιστάν”.

“Νομίζω πως η υποστήριξη αυτή θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη” είπε ο Ζελένσκι μέσω διερμηνέα. Όμως κάλεσε επανειλημμένα τους Αμερικανούς νομοθέτες να αναλάβουν γρήγορα δράση για την έγκριση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

“Είναι πραγματικά ανάγκη να το φθάσουμε μέχρι το τελευταίο σημείο. Είναι ανάγκη να εγκριθεί από τη Γερουσία… έτσι ώστε να έχουμε κάποια χειροπιαστή βοήθεια για τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή το ταχύτερο δυνατό, όχι σε άλλους έξι μήνες”, είπε ο Ζελένσκι.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με ευρεία υποστήριξη και από τα δύο κόμματα, ένα πακέτο 95 δισ. δολαρίων για τη χορήγηση βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν. Η βοήθεια για την Ουκρανία καθυστερούσε επί μήνες.

Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στη Γερουσία, η οποία είχε εγκρίνει ένα παρόμοιο μέτρο πριν από δύο μήνες. Αμερικανοί ηγέτες από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μέχρι τον επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, τον Ρεπουμπλικανό Μιτς Μακόνελ, καλούν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον να το προωθήσει για ψηφοφορία.

Η Γερουσία αναμένεται να ξεκινήσει την εξέταση του νομοσχεδίου μεθαύριο Τρίτη με ορισμένες προκαταρκτικές ψηφοφορίες το ίδιο απόγευμα. Η τελική έγκριση αναμένεται κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την υπογραφή του από τον Μπάιντεν ώστε να καταστεί νόμος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Μόσχα, Russian Federation
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Απειλές Ζαχάροβα κατά ΗΠΑ για τα επιπλέον 60,84 δις δολάρια στο Κίεβο: “Στην Ουκρανία θα έχουν την ίδια κατάληξη με το Βιετνάμ”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: