Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι καταγγελίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι παρακολουθείται από την ΚΥΠ, η απόφαση του δικαστηρίου για καταδίκη της Έφης Ηροδότου σε δύο χρόνια φυλάκισης και το κλείσιμο «ύποπτων» λογαριασμών από τις τράπεζες είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Άλλα δημοσιεύματα αφορούν τη συμφωνία για τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κόσιη, τη λεωφόρο Τσερίου, τις συλλήψεις για το «αέριο του γέλιου», τη συνεργασία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την ισπανική Altamira, την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και τα ανασφάλιστα οχήματα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Διαπραγματεύσεις μόνο στο πλαίσιο Γκουτέρες» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης χθες στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι για να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις πρέπει η Τουρκία να κάνει αποδεκτό το πλαίσιο Γκουτέρες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει πως στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων και της εταιρείες Ηλέκτωρ με σκοπό νέα συμφωνία για τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κόσιη. Αλλού γράφει πως καθημερινό φαινόμενο έχουν καταντήσει οι καταγγελίες ή συλλήψεις για παράνομη κατοχή ή χρήση του «μοντέρνου ναρκωτικού», του αερίου του γέλιου.

«Ο Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Επιμένουν σε κοινή γραμμή ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ» και γράφει ότι πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έβαλαν χθες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και ότι οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων επέμειναν εντός και εκτός Εθνικού Συμβουλίου στη γραμμή της αξιοποίησης του πλαισίου Γκουτέρες και της επανέναρξης των συνομιλιών ως της μόνης οδού αναχαίτισης των όποιων τουρκικών σχεδιασμών. Αλλού γράφει ότι χθες ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε πως δεν θα είχε τώρα νόημα η επάνοδος στις συνομιλίες, αφού το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με αυτό του Κραν Μοντανά. Σε άλλο θέμα γράφει για αντιπαράθεση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες στο Εθνικό, με τον πρώτο να διαμαρτύρεται ότι παρακολουθείται από την ΚΥΠ.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Με παρακολουθεί η ΚΥΠ» γράφει ότι η σύγκρουση σε υψηλούς τόνους του ηγέτη του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στιγμάτισε την τετράωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε που μεμφόταν την ελληνοκυπριακή πλευρά για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πεδίο αντιπαραθέσεων μετατρέπεται για ακόμη μια φορά η λεωφόρος Τσερίου. Αλλού γράφει πως σε άλλη μια σύλληψη, τη 14η φέτος, προέβη η αστυνομία σε σχέση με την πώληση, κυρίως σε τουρίστες και νεαρούς, του επικίνδυνου φαρμακευτικού προϊόντος αερίου του γέλιου, στην περιοχή Αγίας Νάπας – Πρωταρά.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Μοιρασμένοι μιλούν για κοινές δράσεις» γράφει ότι βαθιά μοιρασμένο βγήκε το Εθνικό Συμβούλιο από τη χθεσινή συνεδρία και ότι μόνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξαν ότι με το πλαίσιο Γκουτέρες μπορεί να συνεχίσει η προσπάθεια για λύση και να αντιμετωπιστεί η δημιουργία νέων τετελεσμένων από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την άμεση ανάκληση της απόφασης συνεργασίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την ισπανική Altamira, την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας και τη λήψη άμεσων μέτρων που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο Συνεργατισμό θα ζητήσει με υπόμνημά του από τη διοίκηση του Συνεργατισμού το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων. Αλλού γράφει ότι με παραιτήσεις προειδοποιούν τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών αν δεν προσληφθεί προσωπικό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δύο χρόνια για φυγόδικο οδηγό» που ότι η φυγόδικος Έφη Ηροδότου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την Τρίτη για απρόσεχτη οδήγηση και μη συμμόρφωση με τον κόκκινο σηματοδότη, με συνέπεια την πρόκληση του θανάτου του 17χρονου Αιμίλιου Ιωάννου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 1,4 εκ. επιβάτες, που συνιστά αριθμό ρεκόρ, αναμένεται να ταξιδέψουν αυτό το μήνα, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με την 6η Αυγούστου να αναμένεται ότι θα είναι η μέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση. Αλλού αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι «’χρειάζεται κάθε προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου’».

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Έδιωξαν ύποπτους λογαριασμούς 3 δισ» γράφει ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν χάσει κύκλο εργασιών από το 2013, ύψους δυόμισι με τρία δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω τερματισμού λογαριασμών οι οποίοι ενδεχομένως να σχετίζονταν με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και είχαν ως στόχο να χρησιμοποιήσουν τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου για το σκοπό αυτό. Αλλού γράφει ότι σήμερα κυκλοφορούν 618.411 οχήματα από τα οποία 31.251 οχήματα είναι ανασφάλιστα, δηλαδή ποσοστό 5%, ωστόσο ο αριθμός των οχημάτων που επηρεάζονται σε περίπτωση ατυχήματος είναι διπλάσιος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τσακώθηκαν στο Εθνικό και πήγαν διακοπές.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/08/2017 08:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: