Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Τα όσα μετέφερε η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ,στην κυπριακή Κυβέρνηση και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους την Κυριακή οι κυπριακές εφημερίδες.

Επίσης προβάλλονται ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανθρώπινες απώλειες που καταγράφονται, οι διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών και ο θάνατος του πρώην Δημάρχου Λευκωσίας, Λέλλου Δημητριάδη.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ενεργειακό και λύση» πως η ουκρανική κρίση δημιουργεί ιστορική πρόκληση για την Κύπρο. Αλλού αναφέρεται σε εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στην Ουκρανία. Επίσης γράφει για τον θάνατο του πρώην δημάρχου Λευκωσίας, Λέλλου Δημητριάδη.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα με τίτλο «Οι τρεις τάσεις στο ΔΗΚΟ και στη μέση ο Νικόλας» αναφέρεται στις διαβουλεύσεις για συνεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών. Επίσης αναφέρεται σε έκθεση για το 2021 που επισημαίνει πως «η διαφθορά στην Κύπρο παραμένει ουσιώδες πρόβλημα».

Επίσης γράφει πως ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Ορέν Ανόλικ, χαρακτήρισε σενάριο φαντασίας τα περί αγωγού μέσω κατεχομένων.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «’Νέος’ έρωτας ΗΠΑ – Τουρκίας» πως η Ουάσιγκτον επενδύει στη συνεργασία Άγκυρα και Τελ Αβίβ. Επίσης αναφέρεται σε σοκ από τις θηριωδίες που αποκαλύπτονται σε βάρος αμάχων στην Ουκρανία.

Ακόμη γράφει πως βρίσκεται στα σκαριά το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2021-2027» ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ για αναθέρμανση σε σημαντικό βαθμό της τοπικής οικονομίας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Νέα δεδομένα και στο Κυπριακό φέρνει ο αγωγός φυσικού αερίου» αναφέρεται στο πώς άλλαξαν τα δεδομένα και ο ενεργειακός χάρτης λόγω και του πολέμου.

Επίσης γράφει για ισχυρές ενδείξεις καρτέλ στις τιμές των καυσίμων. Αλλού σημαίνει πως είναι επιβεβλημένη η φορολογική μεταρρύθμιση για στήριξη των ασθενέστερων.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια ‘σκληρή μάχη’ λέει ο Ζελένσκι» πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια σκληρή μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται στα ανατολικά της χώρας.

Αλλού γράφει πως οι ΗΠΑ κάλεσαν την Κύπρο να συνεργαστεί με την Τουρκία για τα ενεργειακά. Επίσης σημειώνει ότι η Πάφος γίνεται ένα εκπαιδευτικό κέντρο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Γεωπολιτικό πόκερ με άσο την Τουρκία» πως σε τροχιά κεφαλαιοποίησης από τις ΗΠΑ βρίσκεται η Άγκυρα λόγω της στάσης της στο Ουκρανικό.

Αλλού γράφει πως στις κάλπες των πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι. Επίσης αναφέρει ότι βοήθεια από την Κομισιόν ζητά η Κύπρος για την ενεργειακή της μετάβαση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όλα δείχνουν εγκληματική ενέργεια» πως στο έγκλημα του αιώνα αναμένεται να εξελιχθεί η υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα. Αλλού αναφέρεται σε «μια ζεστή αμερικανική αγκαλιά για τον Ερντογάν».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος 

Σφίγγουν οι σχέσεις, η Ουάσινγκτον επενδύει στη συνεργασία Άγκυρας και Τελ Αβίβ: “Νέος” ανάρμοστος έρωτας ΗΠΑ-Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: