Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πρωτομαγιάς: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αυριανή νέα συνάντηση των ηγετών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πληροφορίες για μια νέα συνάντηση στη Γενεύη καθώς και οι εκδηλώσεις για να τιμηθεί η “Πρωτομαγιά” είναι τα κύρια θέματα στις σημερινές εφημερίδες.

Ο Τύπος προβάλλει επίσης την εξαφάνιση για πέμπτη ημέρα της τετράχρονης Μαρί Ελένη Grimsrud, η οποία πιστεύεται ότι απήχθη από τον Νορβηγό πατέρα της, την απόφαση της ΚΕ της ΕΔΕΚ να επικυρώσει την προσυμφωνία για στήριξη της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου στις Προεδρικές Εκλογές του 2018, το Γενικό Σχέδιο Υγείας και άλλα.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο “Πρώτα πρόοδος στο διάλογο” ότι η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών και οι επόμενες δύο ξεκαθαρίζουν το σκηνικό για πιθανή νέα Γενεύη. Γράφει επίσης ότι η μικρή Μαρί Ελένη Grimsrud γιόρτασε χθες τα τέταρτα γενέθλιά της μακριά από τη μητέρα της αφού για πέμπτη μέρα παραμένει άφαντη. Η αστυνομία πιστεύει ότι η μικρή βρίσκεται με τον Νορβηγό πατέρα της στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι το 13ο συνέδριο της ΕΔΕΚ επικύρωσε “με πρακτικές και λογικές Κιμ Γιονγκ Ουν, την υποστήριξη στις Προεδρικές του 2018 της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου, εγκρίνοντας δια ανατάσεως των χεριών και βοής, και με τρεις μόνο αποχές, τη σχετική προσυμφωνία των Σιζόπουλου-Παπαδόπουλου και Θεοχάρους”.

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Στήνουν σκηνικό για νέα Διάσκεψη” γράφει ότι την τρίτη τους συνάντηση μετά από τη δίμηνη διακοπή των συνομιλιών θα πραγματοποιήσουν αύριο οι ηγέτες των δύο πλευρών, με τις φήμες να οργιάζουν για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιούνιο. Γράφει αλλού ότι τα κόμματα ζητούν διαβεβαιώσεις για απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών. Προβάλλει επίσης δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς ότι προτεραιότητα είναι η μείωση της ανεργίας.

Με τίτλο “Εκβιάζουν και με ΟΥΝΦΙΚΥΠ” “Ο Φιλελεύθερος” γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι τη συνέχιση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο επιχειρούν να εμπλέξουν, διάφοροι κύκλοι, εκτός και εντός, προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού αναφέρει ότι από αύριο μπαίνει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων ο τομέας της Υγείας, και το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται πολύ κρίσιμο. Γράφει επίσης ότι στο καλύτερο σημείο βρίσκονται οι επιδόσεις των κυπριακών ομολόγων, οι οποίες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα σε σχέσεις με άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Πρωτομαγιά με οράματα και αγώνες” και γράφει ότι οι εργαζόμενοι απανταχού, με διαδηλώσεις, πορείες και άλλες εκδηλώσεις, τιμούν τους πρωτομάρτυρες του Σικάγο. Στην Κύπρο, αναφέρεται, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα τιμήσουν από κοινού την Ημέρα της Εργατιάς. Επίσης αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές εκδίωξαν σχεδόν 4000 λειτουργούς από δημόσιες υπηρεσίες, στρατό και χωροφυλακή σε ένα νέο κύμα εκκαθαρίσεων που έχει σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Η “Χ” αναφέρει επίσης ότι ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ κέρδισαν τα χθεσινά ντέρπι και θα παλέψουν την ερχόμενη αγωνιστική σε ένα καθοριστικό παιχνίδι που θα κρίνει πολλά όσον αφορά το φετινό πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/05/2017 10:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: