Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συνομιλίες στο Κυπριακό και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με αφορμή και τη συνάντηση Εϊντε -Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, η ένταση που προκαλεί η Αγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, οι προεδρικές εκλογές και τα βήματα των κομμάτων, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών στη Γαλλία και τα διάφορα σενάρια, καθώς και η επίθεση κουκουλοφόρων έξω από το ΤΕΠΑΚ στη διάρκεια εκδήλωσης, είναι από τα σημαντικότερα θέματα που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Επενδύστε στη λύση ΤΩΡΑ!” δημοσιεύει συνέντευξη της Πρέσβειρας των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτυ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως αν η Κύπρος επανενωθεί, μπορεί να γίνει η Νορβηγία της Ανατολικής Μεσογείου ή η Σιγκαπούρη. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Εσπαν Μπαρθ Εϊντε έρχεται με νέες ιδέες του Γκουτέρες και ότι ο Τ/κ ηγέτης Μ. Ακιντζί δήλωσε πως ζήτησε από τα ΗΕ να υποβάλουν γεφυρωτικές προτάσεις. Επίσης η “Α” στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στη νέα σύλληψη για την υπόθεση της απαγωγής της 4χρονης.

“Σχεδιασμοί ειδικών συνθηκών για τις έρευνες στο οικόπεδο 6” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Σημερινής” που γράφει πως λαμβάνονται νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέτρα για την τουρκική επιθετικότητα και πως Κυβέρνηση και ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ σχεδίασαν ένα ιδιάζον και προληπτικό ενεργειακό πλάνο. Αλλού η “Σ” προβάλλει τις διεργασίες στο Κυπριακό και αναφέρεται σε νέα διεθνή διάσκεψη και σε ενδιάμεση συμφωνία. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει πως λήγει την Τρίτη το συμβόλαιο με την εταιρεία που ανέλαβε την διαχείριση των κουφαριών ζώων και η Κύπρος θα βρεθεί, όπως αναφέρει, ενώπιον υγειονομικού εφιάλτη.

Ο “Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο “Τούμπαρε τις συγκλίσεις” και γράφει πως η τουρκική πλευρά ζητά περιορισμούς σε δικαιώματα και επιδιώκει ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Ιούνιο. Αλλού αναφέρει ότι τα κυπριακά νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα αλλά οι περιουσίες καλύπτουν τα χρέη. Επίσης ο “Φ” φιλοξενεί οδοιπορικό και φωτορεπορτάζ στον Αγιο Κασσιανό στη Λευκωσία, στη συνοικία με την δική της ιστορία, με αφορμή τις μαθητικές θρησκευτικές περιηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Κύπρου.

“Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ δεν έρχεται από το μέλλον” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Χαραυγής” που αναφέρεται στην επίθεση κουκουλοφόρων έξω από το ΤΕΠΑΚ το βράδυ της Παρασκευής και γράφει ότι αυτή πρέπει να αφυπνίσει ολόκληρη την κοινωνία. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ για τον τοίχο της καλοσύνης στη Φανερωμένη όπου οι πολίτες μπορούν να αφήσουν ότι δεν χρειάζονται για αυτούς που έχουν ανάγκη. Επίσης η “Χ” παραπέμπει στις εσωτερικές τις σελίδες σε ρεπορτάζ για το Κυπριακό και τις δηλώσεις Ακιντζί ότι αναμένει βοηθητικές ιδέες από τα ΗΕ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail’’ με τίτλο στο κύριό της θέμα “Τα ΗΕ προετοιμάζονται για το χειρότερο” αναφέρεται στη συνάντηση Εϊνε-Γκουτέρες στη ΝΥ και τις δηλώσεις που ακολούθησαν τόσο από τον ίδιο τον Ειδικό Σύμβουλο όσο και από τον εκπρόσωπο του ΓΓ για την πορεία του Κυπριακού και τα επόμενα βήματα. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη της ψηφοφορίας για τις γαλλικές εκλογές σε υπερπόντια εδάφη και στα προξενεία, δημοσιεύοντας φωτογραφία από την αναμονή υπό βροχή Γάλλων στο Μοντρεάλ προκειμένου να ψηφίσουν. Επίσης αναφορά γίνεται στα αναπτυξιακά έργα στη Λεμεσό και στο παραλιακό μέτωπο.

Κάτω από τον τίτλο “Στη Γενεύη για βελούδινο διαζύγιο” η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής” γράφει στο κύριό της θέμα ότι γίνεται επεξεργασία σεναρίων παύσης των συνομιλιών κοινή συνεναίσει από την ε/κ πλευρά και δύο κράτη εντός ΕΕ από την τ/κ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως μάλλον εκλέγεται ο Μακρόν στη Γαλλία εκτός απροόπτου ωστόσο ο δρόμος θα είναι δύσβατος. Επίσης η “Κ” γράφει ότι η Τουρκία προσπαθεί να κτίσει σκηνικό έντασης και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η εβδομαδιαία “ΜΑΧΗ” με τίτλο “Αμφισβητούν και την υφαλοκρηπίδα” δημοσιεύει στο κύριό της θέμα συνέντευξη του Αντώνη Στυλιανού, μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου, με αφορμή τις τουρκικές εντάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αλλού αναφέρει ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό διεξάγονται σε θολά νερά και ότι οι ηγέτες συναντώνται και πάλι την Πέμπτη. Επίσης η “Μ” γράφει για σύγκρουση δύο κόσμων για την προεδρία της Γαλλίας.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/05/2017 09:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: