Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Προεδρικό για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας και η αναμενόμενη πρόσληψη 28 γιατρών, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο απόηχος από το τρομοκρατικό κτύπημα στο Ορλάντο και η νέα επίθεση στο Παρίσι, το ενδεχόμενο Brexit και η ίδρυση `γραφείου` συντονισμού εξωτερικού για θέματα νεολαίας και αθλητισμού στα κατεχόμενα.

“Η Αλήθεια” με τίτλο “`Ενεση με 28 προσλήψεις” γράφει ότι με 28 άμεσες προσλήψεις γιατρών επιχειρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να `τονώσει` την αιμορραγούσα υγεία και να της δώσει `φιλί ζωής` ενόψει νέων δραστικών μέτρων και αποφάσεων. Γράφει ακόμη για το μακελειό στο Ορλάντο και ότι ως πολιτισμένοι άνθρωποι, ως ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε στο πλευρό του Ορλάντο εναντίον κάθε μορφής βίας. Αναφέρεται και στα όσα συμβαίνουν στην καρδιά της Ευρώπης, στη Γαλλία, και προβάλλει έξι φωτογραφίες από τη χώρα, στα γήπεδα, στις εξέδρες, στους δρόμους με τους πάνοπλους αστυνομικούς λόγω τρομοκρατίας και τους απεργούς για τα εργασιακά.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Επιφανειακές λύσεις στις πληγές της Υγείας” γράφει ότι η άμεση πλήρωση 28 θέσεων ιατρικού προσωπικού στον τομέα της δημόσιας υγείας αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης των φορέων της Υγείας που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι ψέγει τον Πρόεδρο για την `παραπλάνηση` και το ΓΕΣΥ η αντιπολίτευση. Γράφει επίσης ότι η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας του Σώματος. Αναφέρει ακόμη στο πρωτοσέλιδό της ότι είναι σε άνθηση το ηλεκτρονικό έγκλημα.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριό του θέμα με τίτλο “Ζητούνται γιατροί επειγόντως” γράφει ότι στην αναζήτηση 28 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για να εργοδοτηθούν στο Δημόσιο με εξάμηνα ή ετήσια συμβόλαια ψάχνει εναγωνίως η Κυβέρνηση. Γράφει επίσης ότι χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς άρχισε να βάζει το Τμήμα Φορολογίας για την είσπραξη οφειλόμενων φόρων. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέλαβε να μεταφέρει τις κυπριακές θέσεις για την ασφάλεια στην Αγκυρα, όπως προκύπτει από την προχθεσινή συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

“Η Χαραυγή” με τίτλο “Αντίσταση Τ/Κ στον τουρκικό εναγκαλισμό” γράφει ότι παρά τις αντιδράσεις και την αντίσταση των Τ/κ επί τρεις ημέρες έξω από τη λεγόμενη βουλή, αυτή πέρασε τελικά τη `νομοθεσία` με την οποία ιδρύεται `γραφείο` συντονισμού εξωτερικού για θέματα νεολαίας και αθλητισμού και ότι πρόκειται για ένα ακόμα `χέρι` της Τουρκίας για ασφυκτικό εναγκαλισμό της τ/κ κοινότητας. Αλλού, γράφει ότι πέντε χιλιάδες είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη κάθε χρόνο στην Κύπρο. Επίσης, γράφει ότι άλλα είναι τα νούμερα που έλεγαν στον Πρόεδρο για τον αριθμό των ιατρικών λειτουργών και άλλα τα πραγματικά.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Αμεση πρόσληψη γιατρών στα νοσοκομεία” γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέταξε την άμεση πρόσληψη 28 γιατρών για κάλυψη των πλέον άμεσων αναγκών στον τομέα της δημόσιας υγείας που μαστίζεται από προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Αλλού, γράφει για την νέα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι όπου Γάλλος Ισλαμιστής σκότωσε σκότωσε αστυνομικό και τη σύζυγό του. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο μακελειό σε γκέι κλαμπ στο Ορλάντο και στις υποψίες ότι ο Αφγανός δράστης ίσως να ήταν και ο ίδιος ομοφυλόφιλος.

Η εβδομαδιαία `Οικονομική Καθημερινή` στο κύριό της θέμα με τίτλο “Η σκιά του Brexit βαραίνει στη στερλίνα” γράφει ότι ο κίνδυνος ενός Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου βαραίνει το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία. Γράφει επίσης ότι ακόμη πιο ελκυστικά προτίθεται να κάνει τα κίνητρα για πολιτογράφηση επενδυτών η Κυβέρνηση και ότι θα γίνονται Κύπριοι με 2,5 εκατ. Ευρώ. Αναφέρει ακόμη ότι ανοίγει τον φάκελο του ΓεΣΥ ο Πρόεδρος και ότι στο Προεδρικό μετατίθεται ο φάκελος του ΓΕΣΥ με τον Πρόεδρο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: