Εν μέσω φωνών και καυγάδων η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο – Προς οικουμενική;




Ξεπέρασε τις πέντε ώρες η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πρόταση όμως στην οποία προέβαλαν αντιρρήσεις τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το Ασφαλιστικό και μια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς.

Πάντως ακούστηκαν φωνές. έγιναν “καυγάδες” και οι αρχηγοί έφυγαν χωρισμένοι μέσα σε έντονες διαφωνίες… Αυτό που τελικά έμεινε ήταν η πρόταση του κ. Λεβέντη για οικουμενική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις των επικεφαλής των κομμάτων καθώς εξέρχονταν του Μεγάρου Μαξίμου, αποτύπωσαν τις σημαντικές διαφωνίες που προέκυψαν κυρίως στο ασφαλιστικό. Εντός ολίγου αναμένεται το ανακοινωθέν με τα όποια σημεία σύγκλισης στα ακανθώδη θέματα όχι μόνο του ασφαλιστικού, αλλά και του προσφυγικού.

«Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

«Στη σημερινή συνάντηση προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια και με σοβαρές επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Ήρθαμε για να ακούσουμε», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε, όπως είπε, σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας.

«Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητούνται όλα.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ενώ για το προσφυγικό καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Επίσης διέψευσε ότι μίλησε με κάποιον από τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, δηλώνοντας ότι είχε συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες του όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν μείωση των συντάξεων, τόνισε. Είπε συγκεκριμένα:

Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα και γιατί αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες από εμάς. Όμως αυτός ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία.

Εμείς δεν διστάσαμε να αναλάβουμε και κόστος και ευθύνη όταν η χώρα μας έφτασε σε οριακή στιγμή.

Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Όμως δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα.

Γιατί αυτά δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, αντίθετα είναι άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού.

Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού, για τη δημιουργία δύο επιτροπών που οδηγούσαν σε παράκαμψη των διαδικασιών της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στο θέμα του προσφυγικού. Συζητήθηκε σε βάθος, συμφώνησα σε ένα πλαίσιο κυρίως για την αντιμετώπιση της πολύ σημαντικής Συνόδου Κορυφής. Υπάρχει γι αυτό και ανακοίνωση που θα βγει από την Προεδρία. Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, έχουμε εκφραστεί δημόσια, θεωρούμε ότι χρειάζεται τολμηρή μεταρρύθμιση, τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Η Κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκεί όλα τα κόμματα θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Βεβαίως, ξέρετε όλοι, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άμεσα από αυτή τη Βουλή. Το διεκδικούσαμε από την προηγούμενη Βουλή, όμως δεν το δέχτηκε αυτό ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του.

Έρχομαι στο θέμα του ασφαλιστικού που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν συζητήθηκε σε βάθος όλες αυτές τις ώρες, δεν συζητήθηκε καθόλου επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες. Γι αυτό και δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια κοινή ανακοίνωση. Τις κόκκινες γραμμές μας ο Πρωθυπουργός τις γνωρίζει. Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει δημόσια. Εάν δεν μπορεί να το χειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα.

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις.

«Όσο η Ελλάδα δεν αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει νόημα» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα έναν πρωθυπουργό πιό Ευρωπαίο από ποτέ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Όσο η Ελλάδα δεν αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει νόημα πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε ότι είναι μια προσπάθεια πίεσης προς τους Ευρωπαίους προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει κάτι στο ασφαλιστικό, ενώ δίνει τα πάντα στο προσφυγικό.

Για το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι είναι ανούσιο, γιατί ήδη έχει συμφωνηθεί μείωση των συντάξεων. Η δε αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με την κυβέρνηση είπε ότι γίνεται μόνον για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ψηφίσει τα πάντα.

Για «πολύ γόνιμο διάλογο σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ασφαλιστικό και την συνταγματική μεταρρύθμιση», έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, μετά την μαραθώνια σύσκεψη.

«Αποφασίσαμε την αλλαγή από αυτή την βουλή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο-με τη διαφωνία της ΝΔ» δήλωσε ο Π. Καμμένος, επισημαίνοντας την διαφορετική στάση που κράτησαν στο ασφαλιστικό, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δυο κόμματα ότι «στηρίζουν τις πολιτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο και διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: