Νίκος Αναστασιάδης: Επικίνδυνα αυθαίρετοι οι ισχυρισμοί που αλλοιώνουν την Κοινή Δήλωση




Λευκωσία: Τη θέση ότι η Κοινή Δήλωση «είναι μόνο η αρχή» κι ότι «μας περιμένει σκληρή δουλειά και επίπονη προσπάθεια», διατυπώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για λύση του Κυπριακού και την συνάντησή του την ερχόμενη Τρίτη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Παράλληλα δηλώνει ενοχλημένος από «παντελώς αβάσιμους, αστήριχτους, αλλά και επικίνδυνα αυθαίρετους ισχυρισμούς που προβάλλονται για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης», κάνοντας έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για συνεργασία «τουλάχιστον σε όσα μας ενώνουν».

Σε γραπτή ανακοίνωση που έξέδωσε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν έχει «παρεκκλίνει έστω και κατά ένα ιώτα» από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, είτε έναντι του ΔΗΚΟ είτε ευρύτερα του κυπριακού λαού.

Ταυτόχρονα εκφράζει την ικανοποίησή του για τη «στάση ευθύνης των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά και για την υπευθυνότητα που υπέδειξαν άλλες πολιτικές δυνάμεις», ενώ ευχαριστεί τον Αντώνη Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση για την «αμέριστη στήριξη» που του προσφέρουν.

Ολόκληρη η δήλωση Αναστασιάδη

«Ύστερα από μια επίπονη προσπάθεια πολλών μηνών καταλήξαμε στο περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης που θα επιτρέψει την επανάληψη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την επίτευξη μιας λύσης που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, θα οδηγεί στην επανένωση, αλλά και στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του συνόλου των νόμιμων πολιτών της Κύπρου.

»Παρακολουθώ με υπομονή, νηφαλιότητα, αλλά και με ιδιαίτερο σεβασμό τις απόψεις και θέσεις που εκφράζονται από πολιτικούς ηγέτες και άλλους παράγοντες για το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης.

»Ωστόσο, είμαι υποχρεωμένος να παρατηρήσω ότι θεωρώ παντελώς αβάσιμους, αστήριχτους, αλλά και επικίνδυνα αυθαίρετους ισχυρισμούς που προβάλλονται για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης. Αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω με έμφαση πως, παρά τα όσα προβάλλονται, δεν έχω παρεκκλίνει έστω και κατά ένα ιώτα από τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις, είτε έναντι των συναγωνιστών του ΔΗΚΟ είτε ευρύτερα του κυπριακού λαού.

»Σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσω τις επόμενες μέρες θα προβώ σε λεπτομερή ανάλυση των πραγματικών γεγονότων και των όσων επιτυγχάνονται μέσα από την Κοινή Δήλωση, για πλήρη ενημέρωση του λαού.

»Συνειδητά αποφεύγω την όποια αντιπαράθεση, διότι στόχος μου παραμένει η συναίνεση και η μέγιστη δυνατή συμπόρευση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.

»Επιδίωξη μου είναι η από κοινού διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων και δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με την έναρξη του νέου κύκλου συνομιλιών. Δεν συμφωνούμε σε όλα, ούτε όμως διαφωνούμε σε όλα. Ας συνεργαστούμε τουλάχιστον σε όσα μας ενώνουν. Για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος για όλους τους πολίτες της χώρας μας.

»Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου, τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και στην κυβέρνηση της Ελλάδας για την αμέριστη στήριξη που μου πρόσφεραν.

»Επίσης εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη στάση ευθύνης των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά και για την υπευθυνότητα που υπέδειξαν άλλες πολιτικές δυνάμεις και, ειδικότερα, η ευρύτερη κοινωνία των πολιτών.

»Η Κοινή Δήλωση είναι μόνο η αρχή. Μας περιμένει σκληρή δουλειά και επίπονη προσπάθεια.

»Το επόμενο διάστημα θα μετρηθεί το ανάστημα του πατριωτισμού όλων μας: πολιτικής ηγεσίας, μέσων μαζικής ενημέρωσης, κοινωνίας των πολιτών.

»Όλοι έχουν να προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Οι διαφορετικές απόψεις έχουν και αυτές τη χρησιμότητα τους. Φτάνει να συζητάμε με επιχειρήματα στη βάση πραγματικών γεγονότων, με νηφαλιότητα και πολιτικό ήθος, όπως αρμόζει σε μια ώριμη κοινωνία.

»Όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε ξανά το διχασμό του παρελθόντος».

ΕΔΕΚ: Η εμμονή στο κοινό ανακοινωθέν, οδηγεί σε εκτρωματική λύση

Έντονη είναι η αντίδραση του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στην σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για λύση του Κυπριακού και την συνάντησή του την ερχόμενη Τρίτη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Σε σκληρή γλώσσα η ανακοίνωση του Γραμματέα του Κινήματος, Δημήτρη Παπαδάκη, που αναφέρει ότι μέσα από τη δήλωση προκύπτει πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης «εμμένει στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο αποτελεί το πλέον δυσμενές πλαίσιο για λύση του Κυπριακού τα τελευταία σαράντα χρόνια».

Ταυτόχρονα κάνει λόγο για «πλαίσιο το οποίο πριν οι συνομιλίες ξεκινήσουν ακρωτηριάζει την κυριαρχία, τριχοτομεί την ιθαγένεια, παραπέμπει σε παρθενογένεση και θέτει τα θεμέλια για συνομοσπονδιακό μόρφωμα».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ θεωρεί πως «είναι θλιβερή αυτή η εμμονή που οδηγεί σε εκτρωματική λύση και σε φοβερούς κινδύνους για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού».

ΠΗΓΗ-Φωτογραφία: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: