Ένας χρόνος διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη: Η βαριά κληρονομιά, τα θετικά και τα λάθη – Ας του δώσουμε χρόνο, ο μηδενισμός προκαλεί ανεπανορθωτη ζημιά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παραχωρεί διακαναλική συνέντευξη για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης. Πηγή ΓΤΠ / Σταύρος Ιωαννίδης




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ

Παρακολούθησα κατ’ επανάληψη τη διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και τον απολογισμό του έργου της πρώτης ετήσιας περιόδου της διακυβέρνησής του.

Και ως ενεργός πολίτης που μοιράστηκα με τις χιλιάδες των συμπατριωτών μου το όραμα για μια καλύτερη πενταετία και ένα καλύτερο μέλλον για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα επιχειρήσω, με το παρόν σημείωμα μου, να κάνω τη δική μου καλόπιστη και αμερόληπτη -κατά τη γνώμη μου- κριτική.

Ο Πρόεδρος επιχείρησε, πιστεύω με επιτυχία, να ξεδιπλώσει το όραμά του για όλους τους τομείς και τις παραμέτρους που άπτονται του παρόντος και του μέλλοντος της Πατρίδας μας τόσο στην εσωτερική διακυβέρνηση όσο και στην εξωτερική πολιτική, με επίκεντρο το Κυπριακό. Και απάντησε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους εκπροσώπους των 5 τηλεοπτικών καναλιών.

  • Προσπάθησε,επίσης, να βελτιώσει την εικόνα της μέχρι σήμερα διακυβέρνησής του και να ανασκευάσει τα πρόσφατα δυσάρεστα και αρνητικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία ουδόλως αμφισβητούνται.

Επιγραμματικά και περιληπτικά θα επιχειρήσω να καταγράψω / επαναφέρω τους κυριότερους πυλώνες με τους οποίους ασχολήθηκε η διακαναλική συνέντευξη.

  1. Εσωτερική διακυβέρνηση – οικονομία – κοινωνική πολιτική

Είναι παραδεκτόν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης κληρονόμησε από τις προηγούμενες τουλάχιστον δύο κυβερνήσεις (5 χρόνια Δημήτρη Χριστόφια και 10 χρόνια Νίκου Αναστασιάδη) σημαντικά βαρίδια δεσμεύσεων από ατυχείς χειρισμούς σε όλα τα πεδία του δημόσιου βίου της Πατρίδας μας.

Να θυμίσω απλά την οικονομική κρίση του 2013, τη χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος, τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, το σκάνδαλο του Συνεργατισμού (τα πορίσματα των Επιτροπών Νικολάτου και Αρέστη ρίχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων με εγκληματική και στοχευμένη αμέλεια), τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και τη συνεπαγόμενη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας, τη διαφθορά, διαπλοκή και την υπόσκαψη των θεσμών και των αξιών σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής μας, την κακή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό με τα σκάνδαλα των χρυσών διαβατηρίων και την επακολουθήσασα απώλεια της διεθνούς αξιοπιστίας μας και τόσα άλλα.

Κατά την προσωπική μου άποψη υλοποιήθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες στους τομείς της Παιδείας, της Κοινωνικής Πολιτικής, των θεμάτων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Μεταναστευτικό κ.τ.λ. ενώ αξιοσημείωτη, και όχι αμελητέα, θα πρέπει να είναι και η αξιολόγηση των Διεθνών Οίκων σε σχέση με την Κυπριακή Οικονομία.

Διαφαίνεται επίσης η έναρξη των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και των Υπηρεσιών του με την υιοθέτηση ριζοσπαστικών μέτρων στα πλαίσια επιτυχημένων πολιτικών και πρακτικών πολλών χωρών της Ε.Ε.

  1. Εξωτερική Πολιτική και Κυπριακό

Μετά από 7 χρόνια πλήρους διακοπής και αποτελμάτωσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό επιτεύχθηκε ο διορισμός ειδικής / προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ και η απαρχή των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την Κυβέρνησή του είναι πώς θα συμβιβάσει τα βαρίδια και τις καταστροφικές δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες–κοινές δηλώσεις Χριστόφια – Ταλάτ το 2008 και Αναστασιάδη – Έρογλου το 2014 οι οποίες οδήγησαν την τουρκική πολιτική και το κατοχικό καθεστώς στην απαίτηση για την κυριαρχική ισότητα με το συνεπαγόμενο αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά και μετά το ναυάγιο αυτό στην αξίωση για δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο.

Απομένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη η πολυδιαφημιζόμενη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό και η έμπρακτη αξιοποίηση της έλευσης υψηλών Αξιωματούχων που είχαμε για πρώτη φορά να υποδεχτούμε στη χώρα μας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατία το 1960 μέχρι σήμερα, όπως του Γερμανού Καγκελάριου και του Ιταλού Προέδρου καθώς και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν.

Ευελπιστούμε πως οι  διακηρύξεις περί έμπρακτης εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό θα έχουν πρακτικό αντίκρισμα στην επιδιωκόμενη μορφή επίλυσης του Κυπριακού η οποία και να συνάδει απόλυτα και απαρέγκλιτα με τις αρχές και αξίες της Ένωσης και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αναμφίβολα καθ’ όλη της διάρκεια της δωδεκάμηνης διακυβέρνησης του προέδρου Χριστοδουλίδη και των συνεργατών του, διαπράχθηκαν λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και ατυχείς χειρισμοί που επηρέασαν αρνητικά την εικόνα και την ποιότητα του κυβερνητικού έργου και επέφεραν πλήγματα στις εντυπώσεις και τις αξιολογήσεις της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα τα γνωστά αρνητικά ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινή γνώμη ασχολήθηκε πολύ πιο εκτεταμένα και σε περισσότερο βάθος με τις αστοχίες της Κυβέρνησης σε βαθμό που επισκιάστηκαν αρνητικά τα επιτεύγματα και τα έργα που παρήχθησαν.

  • Ένας άλλος επίσης σημαντικός λόγος των αρνητικών δημοσκοπήσεων είναι και οι υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη οι οποίες φυσιολογικά και δημιούργησαν υψηλούς δείκτες απαιτήσεων από το λαό μας .

Άλλωστε και ό ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε στη διακαναλική συνέντευξή του πως εσκεμμένα έθεσε τον πήχυ υψηλά, όχι για να περάσει από κάτω αλλά για να καλλιεργήσει υψηλούς στόχους και επιδιώξεις τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των συνεργατών του.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατηγορούν τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι παλεύει συνεχώς για την εικόνα και όχι για την ουσία των προβλημάτων. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Αντίθετα υποστηρίζω ότι τόσον ο Πρόεδρος όσο και αρκετοί εκ των Υπουργών και Συνεργατών του απέτυχαν να προβάλουν με πειστικότητα και αποτελεσματικότητα προς την κοινή γνώμη τα επιτεύγματά τους κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησής τους και αυτό ίσως αντανακλάται και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Κάτι επίσης που δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και της μελέτης των δημοσκοπήσεων είναι και το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του δείγματος των δημοσκοπήσεων προέχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – φυσιολογικά σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα – επηρεάζουν τις σκέψεις, τις απόψεις, τις στάσεις, τις κρίσεις και τα συναισθήματα των οπαδών τους, και ιδιαίτερα σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο που ανταγωνίζονται ποιος θα επιτύχει τη συγκράτηση αλλά και την αύξηση των ψηφοφόρων τους.

  • Τέλος και όχι έσχατο, δεν συμμερίζομαι την μηδενιστική ερμηνεία και ισοπεδωτική αξιολόγηση της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ οι οποίες απαιτούν να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα τα οποία επεσώρευσαν κατά την τελευταία 15ετία οι Πρόεδροι και οι Κυβερνήσεις τις οποίες ανέδειξαν.

Ας δώσουμε όλοι την αναγκαία πίστωση χρόνου και ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για την αποδόμηση του Κράτους και της Κυβέρνησης μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το εθνικό μας θέμα και την επιβίωσή μας ως Κυπριακός Ελληνισμός.

Ο μηδενισμός, και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς, πάντα επιφέρει τα πιο καταστροφικά πλήγματα και δημιουργεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ανδρέας Μορφίτης, Ενεργός Πολίτης
9 Μαρτίου 2024

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

50 χρόνια τουρκικής κατοχής της Κύπρου: Η αλήθεια να λέγεται, η Μεταπολίτευση στην Ελλάδα δεν μπορεί να διαχωριστεί με κανένα τρόπο από την κυπριακή τραγωδία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: