Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: Ρητορική γκρίζων ζωνών για «μονομερή ενέργεια» της Ελλάδας * Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, απαντά η Αθήνα

FILE PHOTO: Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό, Turkish Navy




Συνεχίζει τη ρητορική της έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, πυροδοτώντας συστηματικά το πρόσφατο κλίμα “νηνεμίας”.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας – μετά από την πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών και του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομάρ Τσελίκ –  ήρθαν με τη σειρά τους να απευθύνουν … «προειδοποιήσεις», κάνοντας μάλιστα λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία».

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι η Τουρκία βρίσκεεται σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Η ρητορική που  θυμίζει άλλες εποχές επιτείνεται από την ειδική αναφορά σε νησίδες, νησιά και βραχονησίες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί βάσει διεθνών συνθηκών. Πρόκειται για τα γνωστά «EGAYDAAK» που περιλαμβάνουν άνω των 100 Ελληνικών νησιών και νησίδων και για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε Έκδοση του Τουρκικου Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 1998.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, πηγές του ΥΕΘΑ έδωσαν την ακόλουθη απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:

 «Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα με αφορμή την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για περιβαλλοντικούς σκοπούς βαραινει το κλίμα ενόψει και των προγραμματισμένων επαφών για τα ΜΟΕ που προγραμματίζονται για την Δευτέρα στην Αθήνα και ρίχνει σκιές στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρi;akoy Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Παύλος Μαρινάκης: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου ήρθε η απάντηση της Αθήνας στις νέες αυτές προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, με τον Παύλο Μαρινάκη να δηλώνει:

«Έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

 

Με πληροφορίες από Hurriyet/

 

Εξοργισμένη και προκλητικά σαφής η Τουρκία για τη σύνδεση της ευρωπαϊκής της πορείας με το Κυπριακό στη Σύνοδο Κορυφής: «Έχετε έλλειψη οράματος, δεν θα το δεχθούμε ποτέ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: