Εξοργισμένη και προκλητικά σαφής η Τουρκία για τη σύνδεση της ευρωπαϊκής της πορείας με το Κυπριακό: «Έχετε έλλειψη οράματος, δεν θα το δεχθούμε ποτέ», γαυγίζει η Άγκυρα

FILE PHOTO: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan. EPA, NECATI SAVAS




Με το γνωστό ύφος των υποδείξεων και αντιευρωπαϊκών κρίσεων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως «αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την Τουρκία και τις παγκόσμια εξελίξεις».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό»

Όπως αναφέρει το Υπουργείο στην γραπτή ανακοίνωσή του, «είναι αντιφατικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της Κοινής Ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που ετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ και η Επιτροπή, παρόλο που τα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζουν ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια σχέση συνεργασίας και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία».

 Την ίδια στιγμή επισημαίνει πως «η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί μια αντίληψη που περιορίζει αυτές τις πολυδιάστατες σχέσεις στο Κυπριακό. Αυτή η νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά ούτε στο πρόβλημα ούτε στα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Καταλήγοντας σημειώνει πως «η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς. Το επόμενο διάστημα, θα επανεξετάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία»

 

 

Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος

 

Ικανοποίηση του προέδρου Χριστοδουλίδη για τα συμπεράσματα των Βρυξελλών στα ευρωτουρκικά, στάλθηκε «θετικό μήνυμα» για Κυπριακό

Η Κύπρος παραμένει συνεπής στις διαχρονικές της θέσεις για το Κόσοβο: Προσηλωμένη στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: