Βαρύτατη προσωπική ήττα του Ερντογάν από τον Ιμάμογλου: Χάνει επίσης Άγκυρα και Σμύρνη – Από τις πόλεις ξεκινάει μια μακρά διαδικασία για την έκπτωση του νεοσουλτάνου [live]

epa11253776 Supporters of Istanbul’s incumbent mayor and main opposition party’s Republican People’s Party (CHP) mayoral candidate Ekrem Imamoglu hold a banner reading ‘Everything will be beautiful’, depicting Imamoglu (L) and the founder of modern Turkey, Mustafa Kemal Ataturk (R), as others wave Turkish flags to celebrate after the polls closed in the local elections in Istanbul, Turkey, 31 March 2024. EPA, ERDEM SAHIN




O Ερντογάν υπέστη πανωλεθρία στις δημοτικές εκλογές και όχι μόνο στη μονομαχία με τον Ιμάμογλου, αλλά και σε άλλους μεγάλους δήμους της Τουρκίας.

Πρόκειται για μια βαρύτατη προσωπική ήττα, ειδικά στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης καθώς ο Ερντογάν είχε προσωποποιήσει την αναμέτρηση σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που την πήρε επάνω του.

Και φυσικά δεν είναι μόνο ότι χάνει το «προπύργιό» του για δεύτερη συνεχόμενη φορά, είναι κυρίως ότι η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και παράγει περίπου το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας.

Και με βάση της δομή του τουρκικού κράτους ο δήμαρχος της πόλης είναι κομβικός όχι μόνον πολιτικά αλλά και οικονομικά.

Και φυσικά το γεγονός ότι χάνει ξανά και το δήμο της πρωτεύουσας Άγκυρας αλλά και της επίσης κομβικής Σμύρνης, δημιουργεί αρχικά ντόμινο αντιδράσεων αλλά κυρίως συνειρμούς στους πολίτες της Τουρκίας ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος δεν είναι ανίκητος.

“Κερδίσαμε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη” δήλωσε ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που ήταν υποψήφιος ξανά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP στις σημερινές δημοτικές εκλογές της χώρας, για μια νέα θητεία ως δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης. Ο ίδιος είπε πως μετά την καταμέτρηση του 96% των ψήφων προηγείται με πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους από τον αντίπαλό του, υποψήφιο του AKP.

Οι υποψήφιοι της τουρκικής αντιπολίτευσης συνέχιζουν να διευρύνουν το προβάδισμά τους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, σε περισσότερο από το 71% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδιζε με 50,4% των ψήφων έναντι 40,9% του αντιπάλου του. Και στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς προηγείται με 58,6% των ψήφων έναντι 33,5% του αντιπάλου του στο 46,4%. Ο Γιαβάς μάλιστα κήρυξε την νίκη του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάνοντας κυριολεκτικά περίπατο, αναδείχθηκε ουσιαστικά από νωρίς ο μεγάλος νικητής καθώς συγκέντρωσε στο 50% των ψήφων στον μεγαλύτερο δήμο της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε συγκεντρώσει 50,12%.

Παράλληλα, στην Άγκυρα με πάνω από 22 μονάδες διαφορά, ο Μανσούρ Γιαβάς επικρατεί του Τουργκούτ Αλτινόκ, πουλέν του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείτε πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένη η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, με βάση μερικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν ανατροπή, καθώς για πρώτη φορά από το 2002 το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει στην επικράτεια με το ποσοστό να αναμένεται να φτάσει στο 40%.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νυν δήμαρχος και υποψήφιος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας CHP, προηγείται στις δημαρχιακές εκλογές στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Κωνσταντινούπολη, ανέφερε στο NTV.

Με καταμετρημενο το 46,65% των ψήφων, Ιμάμογλου παίρνει 50,6% με το 37,39%, ενώ ο Μουράτ Κουρούμ, ο υποψήφιος από το Κόμμα AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνει το 41,18%.

Δείτε live τα αποτελέσματα

Δηλώσεις Ιμάμογλου και Γιαβάς

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου προχώρησε σε μια πρώτη δήλωση κατά την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα.

«Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή και τα παρακολουθούμε με αγωνία. έχουμε πολύ καλή ομάδα και ένα πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η εικόνα που έχουμε ικανοποιεί πολύ αλλά δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον δήμο«, ανέφερε ο Ιμάμογλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σκηνικό νίκης και στην Άγκυρα, με τον δήμαρχο Μανσούρ Γιαβάς να προηγείται με διαφορά άνω των 24 μονάδων με 58% στο 27,87% των καταμετρημένων ψήφων έναντι 34% του Τουργκούτ Αλτινόκ. Ο νυν δήμαρχος Άγκυρας ανακοίνωσε μάλιστα τη νίκη του με ανάρτηση στο Χ. Μιλώντας σε ένα ενθουσιώδες πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε «Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους (τις) έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις», υποσχέθηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος του CHP, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων, ακόμη σε εξέλιξη, του δίνουν ένα ευρύ προβάδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου.

Το CHP στην Σμύρνη, διατηρεί τον δημαρχιακό θώκο με τον Τζεμιλ Τουγκαι να συγκεντρώνει το 47,75% και τον Χαμζά Νταγ (ΑΚΡ): στο 37,29%, με την ενσωμάτωση στο 37,33%.

Σε κάθε περίπτωση, η νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ισχυροποιεί τη θέση του ως αντίπαλο δέος του Ερντογάν για την εξουσία και σαφώς θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τον μικρό “σουλτάνο”.

Δηλώσεις αρχηγού CHP, Οζγκού Οζέλ

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Βάφτηκε με αίμα η ψηφοφορία

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές σε πολλά σημεία της Τουρκίας. Ενώ οι κάλπες έκλεισαν και η καταμέτρηση έχει ξεκινήσει η Τουρκία πέραν των ψήφων μετράει και νεκρούς και τραυματίες.

Μια υποψήφιο του κόμματος DEM εισήχθη στο νοσοκομείο αφού η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού από κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με τα νέα του Mezopotamya Agency η αστυνομία εκτόξευσε αέριο πιπεριού από κοντά στην υποψήφιο του Μητροπολιτικού Δήμου Μαρντίν, Ντεβρίμ Ντεμίρ, που επισκεπτόταν τις κάλπες στο Μαρντίν. Η Ντεμίρ, η οποία κατέρρευσε υπό την επίδραση αερίου πιπεριού, μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Ομερλί.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια λογομαχίας που ξέσπασε στην περιοχή Μιντιάτ του Μαρντίν, ο αξιωματούχος της κάλπης ξυλοκοπήθηκε από τα άτομα που συνόδευαν τον υποψήφιο δήμαρχο του AKP Veysi Şahin και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αναφέρει το haber.sol.org.tr. Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με μαχαίρι στην περιοχή Τουρχάλ του Τοκάτ, ενώ στο χωριό Κορουλούκ της συνοικίας, ξέσπασε λογομαχία μεταξύ ανθρώπων που συναντήθηκαν στην πλατεία μετά από ψηφοφορία εξελίχθηκε σε συμπλοκή με αποτέλεσμα, ένα άτομο να υποστεί τραύμα από μαχαίρι και άλλα να τραυματισθούν από πέτρες. Επίσης ο υποψήφιος μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Hatay, Dörtyol Oğuzhan Lök δέχθηκε επίθεση με οξύ.

Στο Ικόνιο, σε προαύλιο σχολείου, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ δύο παρατηρητών ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας βρισκόταν σε εξέλιξη στον κήπο του Δημοτικού Σχολείου Nasrettin Hoca στη λεωφόρο Yenimahalle Station στην περιοχή Akşehir του Ικονίου. Η κατάσταση ξέφυγε με αποτέλεσμα να βγουν μαχαίρια και να έχουμε δύο τραυματισμούς.

Τι είπαν μετά την ψήφο Ερντογάν, Ιμάμογλου και Κουρούμ

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας. Εύχομαι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.
Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης.
Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης. Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια από την άλλη και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.

«Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του.

Με πληροφορίες Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Δυσοίωνα τα πρώτα αποτελέσματα για τους ισλαμιστές του ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν: Φέρεται να χάνει Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη* Χαρούμενος δηλώνει ο Ιμάμογλου, νίκη κήρυξε ο Γιαβάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: