Δυσοίωνα τα πρώτα αποτελέσματα για τους ισλαμιστές του ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν: Φέρεται να χάνει Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη* Χαρούμενος δηλώνει ο Ιμάμογλου, νίκη κήρυξε ο Γιαβάς

epa11252642 Istanbul mayor and candidate Ekrem Imamoglu (2-L) of the main opposition Republican People’s Party (CHP) voted for the local elections at a polling station in Istanbul, Turkey, 31 March 2024. Some 61 million people will vote in the Turkish local elections in overall 81 provinces. EPA, TOLGA BOZOGLU




Μετά την άρση της απαγόρευσης μετάδοσης από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.

Η μέχρι στιγμής μικρή καταμέτρηση των ψήφων στις δημοτικές εκλογές δείχνει μια τάση ευνοϊκή για τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις πόλεις Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, σύμφωνα με αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Με σχεδόν 20% των καταμετρημένων ψήφων, ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έχει προβάδισμα 49,6% έναντι 41,6% του βασικού του αντιπάλου Μουράτ Κουρούμ.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δείχνει ότι επανεκλέγεται κερδίζοντας 56,3% των ψήφων έναντι 36,3% του αντιπάλου του, μετά 12,4% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με σχεδόν το 40% των ψήφων καταμετρημένο.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Nωρίτερα, το NTV ανέφερε ότι ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 49,09% των με το 3,67% καταμετρημένο. Ο Μουράτ Κουρούμ, ο υποψήφιος από το Κόμμα AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά σε εθνικό επίπεδο, είχε 42,83%. Σύμφωνα με άλλες πηγές, στην Κωνσταντινούπολη, με καταμετρημένο το 5,44%, ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταγράφει προβάδισμα 49,68%, έναντι 42,04% που καταγράφει ο Μουράτ Κουρούμ του ΑΚΡ.

Στην Άγκυρα, με καταμετρημένο το 5,04% των ψήφων, ο Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνει 54,76%, έναντι 37,92% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του ΑΚΡ Τουργκούτ Αλτιντόκ.

Στη Σμύρνη με 13,38% καταμετρημένο, ο Τσεμίλ Τουντσάι του CHP συγκεντρώνει 47,23%, έναντι 37,85% που συγκεντρώνει ο Χαμζά Μουντέν του ΑΚΡ.

Ο πρόεδρος του YSK κ. Γενέρ είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δικαστές, το προσωπικό και τους υπαλλήλους μας που εργάστηκαν με μεγάλη αφοσίωση κατά τη διάρκεια των εκλογών. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που συμμορφωθήκατε με την πένθιμη απαγόρευση μετάδοσης. Θα καταθέσουμε ποινική μήνυση κατά των καναλιών που παραβιάζουν την απαγόρευση χωρίς να κάνουν δήλωση. Από τώρα, η απαγόρευση μετάδοσης έχει αρθεί».

Στην περίπτωση που το ΑΚΡ χάσει τις τρεις προαναφερθείσες θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα.

Σε ότι αφορά την Κωνσταντινούπολη, μια πιθανή όπως όλα δείχνουν νίκη Ιμάμογλου θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ισχυροποιεί τη θέση του ως αντίπαλο δέος του Ερντογάν για την εξουσία και σαφώς θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τον μικρό “σουλτάνο”.

 

Η διαδικασία των εκλογών βάφτηκε με αίμα… 

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σ’ ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν με αίμα, αφού τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο περιθώριο των δημοτικών εκλογών στο Ντιγιάρμπακιρ, την κύρια κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας. Εύχομαι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης. Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια από την άλλη και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους: «Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα στη δημοκρατία μας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί. Οι κανόνες σχετικά με την προστασία αυτού του δικαιώματος είναι σαφείς, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα αυτό στην Τουρκία, το θέμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.

«Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του.

 

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: