Πυροβολισμοί, εκρήξεις και πυρκαγιά σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες [videos]

Eικόνα από βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ, δείχνει τουλάχιστον πέντε ενόπλους να πυροβολούν αδιακρίτως στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου. Screenshot via X@SamIam/




Σοβαρότατο περιστατικό με πυροβολισμούς στην  αίθουσα συναυλιών «Crocus City Hall» στη Μόσχα σημειώθηκε σήμερα το βράδι, κι αμέσως μετά ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο. Αναφορές θέλουν τους δράστες της επίθεσης πριν την αποχώρησή τους να προχώρησαν σε εμπρησμό.

  • Η εκκένωση του χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass υπάρχουν τουλάχιστον 100 τραυματίες και άνω των 40 νεκρών.

Περίπου δυο ώρες μετά την εκδήλωση της ένοπλης επίθεσης, της έκρηξης και της πυρκαγιάς που την ακολούθησαν, ακούστηκε και δεύτερη έκρηξη στο Crocus City Hall.

  • Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το “τερατώδες έγκλημα”.

Πληροφορίες που αναρτήθηκαν μαζί με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λόγο για ενόπλους που εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο και άρχισαν να πυροβολούν.

Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από τις ΗΠΑ με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για «φρικτή επίθεση» και να προσθέτει ότι «δεν έχει καμιά ένδειξη επί του παρόντος για ουκρανική εμπλοκή»

 

“Άγνωστοι άνοιξαν πυρ στο Crocus City Hall. Σε εξέλιξη είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον χώρο”, δήλωσαν οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών στο πρακτορείο TASS.

Τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti κάνουν λόγο για “τραυματίες” έπειτα από “πυρά από αυτόματα όπλα”. Το Ria Novosti επικαλείται δημοσιογράφο του που βρίσκεται στο σημείο.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές χάους, με έναν μεγάλο αριθμό θεατών να προσπαθούν να φύγουν από την αίθουσα, μετά τους πυροβολισμούς.

Άλλα βίντεο δείχνουν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα σε λίμνες αίματος έξω από τον συναυλιακό χώρο.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον τρεις άνδρες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα λίγο πριν ξεκινήσει μια συναυλία της ομάδας “Picnic” ενώ υπάρχουν αναφορές και για εκρήξεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες φορούσαν ρούχα παραλλαγής.

“Άνθρωποι με καμουφλάζ εισέβαλαν στο Crocus Hall, τουλάχιστον τρεις από αυτούς άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Υπάρχουν σίγουρα τραυματίες”, δήλωσε ένας δημοσιογράφος στο σημείο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ, μια χειροβομβίδα ή μια εμπρηστική βόμβα ρίχτηκε μετά τους πυροβολισμούς, προκαλώντας φωτιά στην αίθουσα συναυλιών.

“Οι άνθρωποι στην αίθουσα ήταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα για να γλιτώσουν από τους πυροβολισμούς, ξαπλωμένοι για 15 και 20 λεπτά και μετά άρχισαν να σέρνονται προς τα έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω”, είπε ο δημοσιογράφος.

 

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι 70 πληρώματα ασθενοφόρων έχουν σταλεί στο σημείο.

«Μια τρομερή τραγωδία συνέβη στο εμπορικό κέντρο Crocus City σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.
«Λυπάμαι για τους αγαπημένους των θυμάτων».
Ο Σομπιάνιν είπε ότι θα παρασχεθεί όλη η απαραίτητη βοήθεια στους τραυματίες κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Σημειώνεται ότι η  πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για επίθεση στη Μόσχα.

Εξέδωσε την προειδοποίησή της αρκετές ώρες αφότου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ο κύριος διάδοχος της KGB της σοβιετικής εποχής, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα από πυρήνα της σουνιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Λευκός Οίκος: Καμιά ένδειξη επί του παρόντος για ουκρανική εμπλοκή

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι “οι σκέψεις του είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης” που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε στη Μόσχα, δήλωσε εκπρόσωπος, επικαλούμενος “φρικτές και δύσκολες εικόνες” από το σημείο των πυροβολισμών.

“Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν “να έχουν περισσότερες πληροφορίες”.

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος “δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται” στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα.

“Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters 
Μόσχα, Russian Federation

 

Η Κέιτ Μίντλετον διαγνώστηκε με καρκίνο: Η επίσημη ανακοίνωση για να σταματήσουν οι φήμες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: