Ποιές οι συνέπειες για την Κύπρο δύο χρόνια από την εισβολή κατά της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι εδραιώνουν την παρουσία τους στα κατεχόμενα και γίνονται μέρος του κυπριακού προβλήματος

epa11188613 A huge display broadcasts Russian President Vladimir Putin delivering his annual address to the Federal Assembly in Moscow, Russia, 29 February 2024. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, ήδη ασταθείς, υπέστησαν αρκετές αλλαγές με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή προκάλεσε αλυσιδωτές συνέπειες τόσο στην Ευρώπη και στη Δύση ευρύτερα, όσο και στην ίδια τη Ρωσία.

Δυτικοί κύκλοι θεωρούν ότι η εντατικοποιημένη υποστήριξη στην Ουκρανία θα οδηγήσει στην ήττα της Ρωσίας και πως η παρούσα προσπάθεια αντανακλάται σε έναν αγώνα μηδενικού αθροίσματος· ό,τι κερδίσει η Ευρώπη το χάνει η Ρωσία και τανάπαλιν. Είναι ένας αγώνας προς ανάσχεση της Ρωσίας, «ενός επικίνδυνου εχθρού για τους ευρωπαϊκούς και δυτικούς θεσμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Αν και η Δύση, και κυρίως η ΕΕ, αποτελούν σταθερό αρωγό στην προσπάθεια της Ουκρανίας προς αναχαίτιση του ρωσικού στρατού, τα πρώτα σημάδια κόπωσης είναι ήδη ορατά, εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι η αμερικανική βοήθεια ανεστάλη μέχρι νεωτέρας.

Η Κύπρος έπραξε ως όφειλε και μέχρι σήμερα υποστηρίζει την Ουκρανία εφαρμόζοντας τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Πέραν της αύξησης των τιμών στα καύσιμα κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, οι συνέπειες για την Κύπρο δεν έχουν ακόμα συζητηθεί.

  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρέασε σημαντικές πτυχές της κυπριακής οικονομίας, η οποία σήμερα δέχεται επιπρόσθετες πιέσεις λόγω του νέου πολέμου στη γειτονιά μας. Με άλλα λόγια, τα τελευταία χρόνια, η ρωσική κοινότητα και τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο δέχονται ισχυρά πλήγματα.

Το κούρεμα του 2013 αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα για την κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκταση για τα ρωσικά κεφάλαια. Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα αποκατέστησε τρόπον τινά την εύρυθμη ροή των ρωσικών κεφαλαίων στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου, ωστόσο, η κατάχρηση και η βουλιμία των εμπλεκομένων οδήγησε στη διακοπή του προγράμματος το 2020.

Φαίνεται, ότι οι Κύπριοι πολιτικοί δημιούργησαν ένα νέο πελατειακό σύστημα με τους ξένους επενδυτές, όμοιο με αυτό που καλλιεργούν με τους ψηφοφόρους τους. Από τις ρωσικές και άλλες επενδύσεις θα επωφελείτο μέρος του πολιτικού προσωπικού στην Κύπρο και οι επενδυτές θα λάμβαναν τα ευρωπαϊκά τους διαβατήρια.

Για κάποιους Ρώσους επενδυτές, ο σκοπός ήταν να προστατευθούν από το καθεστώς του Πούτιν. Ωστόσο, ήδη η Δύση καλλιεργούσε την αποστροφή της προς τη Ρωσία και η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο ούσα φιλόξενη για τα ρωσικά κεφάλαια. Φυσικά, υπήρξαν και άλλες φιλόξενες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και το ΗΒ, χωρίς όμως να δεχθούν ανάλογες πιέσεις.

Ακολούθως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μαζί του τις οικονομικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, τις οποίες εφαρμόζει και η Κύπρος. Αυτή τη στιγμή, αποκομμένοι από παντού, οι Ρώσοι βρίσκουν διέξοδο στην Τουρκία και στα κατεχόμενα.

Τα ρωσικά κεφάλαια ενισχύουν την τουρκική οικονομία, ενώ, παράλληλα δημιουργείται μια κοινότητα οικονομικών συμφερόντων, η οποία αποκτά, παρανόμως έστω, ακίνητη περιουσία και τείνει να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες που παραπέμπουν σε μια ολοκληρωμένη πολιτισμική κοινότητα.

Με άλλα λόγια, η ρωσική κοινότητα εδραιώνει την παρουσία της στα κατεχόμενα και γίνεται μέρος του κυπριακού προβλήματος.

  • Παράλληλα, οι απευθείας πτήσεις από και προς τη Ρωσία δια μέσου του λεγόμενου διεθνούς αερολιμένα Ercan είναι κάτι που θα ενδιέφερε τις κατοχικές αρχές. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πράξη αναγνώρισης της τουρκικής αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα.

Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί με έναν πιο συστηματικό τρόπο και να προετοιμάσει το πλάνο της επόμενης μέρας. Τα ρωσικά κεφάλαια υπήρξαν πολύ σημαντικά για την κυπριακή οικονομία, γι’ αυτό και η Κύπρος, χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε έκπτωση επί των αρχών της έναντι της Ουκρανίας, θα πρέπει να αναζητήσει αποτελεσματικές λύσεις για τον περιορισμό, αν όχι τη διακοπή, των ρωσικών επενδύσεων στα κατεχόμενα.

Η Κύπρος δε δύναται να πληρώσει τον αυταρχικό επεκτατισμό του Πούτιν.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το πάθημα που θα πρέπει να γίνει μάθημα για τα Ηνωμένα Έθνη: Η κα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πρέπει να μελετήσει τα δημοσιευμένα σημειώματα του Τάσσου Παπαδόπουλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: