Το πάθημα που θα πρέπει να γίνει μάθημα για τα Ηνωμένα Έθνη: Η κα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πρέπει να μελετήσει τα δημοσιευμένα σημειώματα του Τάσσου Παπαδόπουλου

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Πέραν των επαφών της στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και προσεχώς στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ εστιάζει στην κοινωνία.

Ως προς το πρώτο σκέλος και σε διπλωματικό επίπεδο, βασική διαπίστωση και της ίδιας αποτελεί η διάσταση μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών. Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο υποστηρίζουν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επανεκκινήσουν από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά. Από την άλλη μεριά, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στην κυριαρχική ισότητα και στο διεθνές ισότιμο καθεστώς, δηλαδή σε μια νέα βάση λύσης, αυτή των δυο κρατών.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, η κα Ολγκίν πραγματοποιεί συναντήσεις, όπως η ίδια ανέφερε, με την κοινωνία των πολιτών. Βέβαια, η έννοια της κοινωνίας των πολιτών θα έπρεπε να αντικατοπτρίζει ολόκληρη την κοινωνία και όχι απλώς μεμονωμένες ομάδες με δεδηλωμένες πολιτικές πεποιθήσεις.

  • Με άλλα λόγια, η φύση των επαφών της κας Ολγκίν, στο επίπεδο τουλάχιστον της κοινωνίας, μαρτυρεί την επαναλαμβανόμενη στάση των ΗΕ στο κυπριακό. Στάση, η οποία διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποκορύφωμα τη διαδικασία που οδήγησε στο σχέδιο Ανάν.

Τότε, τα ΗΕ θεωρούσαν ότι το σχέδιο που κατέθεσαν για την επίλυση του κυπριακού ικανοποιούσε και τις δυο πλευρές και πως αμφότερες οι κοινότητες θα το υπερψήφιζαν κατά τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων το 2004.

Αυτό δεν συνέβη, διότι, οι επαφές των απεσταλμένων διπλωματών των ΗΕ εστίασαν στο πολιτικό προσωπικό που συμφωνούσε με το σχέδιο, άρα και στην εκλογική τους δύναμη. Παρόλα αυτά, ο κυπριακός ελληνισμός παρέκαμψε την παραδοσιακή εκλογική του συμπεριφορά και απέρριψε το σχέδιο Ανάν.

Σήμερα, η κα Ολγκίν πραγματοποιεί παρόμοιου τύπου συναντήσεις. Ωστόσο, είναι ακόμα νωρίς και μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.

Η πεμπτουσία της κοινωνίας των πολιτών δεν αποτυπώνεται στις πολιτικοφανείς ελίτ. Για να αντιληφθεί τις ενδότερες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων θα πρέπει να επισκεφθεί σε ένα πρώτο στάδιο τους προσφυγικούς συνοικισμούς, τους τραυματίες πολέμου, τις μάνες των αγνοουμένων. Θα χρειαστεί να συναντήσει την επιστημονική κοινότητα και τα μέλη της που σχετίζονται με τη μελέτη του κυπριακού.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, η κα Ολγκίν θα πρέπει να μελετήσει τη στάση των ελληνοκυπριακών κυβερνήσεων στο κυπριακό. Αυτό που ενδιέφερε πάντα τους Ελληνοκύπριους ήταν η διαπραγμάτευση υπό το πρίσμα των συμφερόντων του κράτους και όχι της κοινότητας.

Η βασική επιδίωξη είναι η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα του κράτους. Αυτό που τα ΗΕ θα πρέπει να αντιληφθούν είναι πως ο διαμεσολαβητικός τους ρόλος ή η όποια μέση οδός ήταν τελικά πολύ κοντά στις τουρκικές θέσεις και πολύ μακριά από τις ελληνικές θέσεις. Εδώ είναι που επανέρχεται και η πρότερη αναφορά στην περίοδο του σχεδίου Ανάν.

  • Η κα Ολγκίν θα πρέπει να μελετήσει τα δημοσιευμένα σημειώματα του πρώην προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, και των απεσταλμένων του στα ΗΕ, ένα χρόνο μετά την απόρριψη του σχεδίου.

Τα ΗΕ θεωρούσαν ότι η επιστροφή ενός μεγάλου αριθμού Ελληνοκυπρίων προσφύγων και η επανάκτηση της γης τους θα λειτουργούσαν εξισορροπητικά ως προς τις άλλες πτυχές του κυπριακού. Στην πραγματικότητα, οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούσαν και για άλλες πτυχές, όπως η ασφάλεια και η οικονομία.

Η παράκαμψη αυτών των ανησυχιών από τα ΗΕ οδήγησε στην απόρριψη του σχεδίου. Η κα Ολγκίν θα πρέπει να αναδιαμορφώσει το πλάνο της και να εντάξει στο πρόγραμμά της την αυτούσια κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε να αντιληφθεί και τη διαχρονική στάση των κυπριακών κυβερνήσεων στο κυπριακό.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το Kυπριακό μπορεί να μεταβάλει τις πολιτικές ισορροπίες; Απαιτείται διάθεση ενότητας έναντι της συλλογικής ευθύνης που πρέπει σε ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: