Στιγμιότυπο από βίντεο του ΒΒC
Ο Αργεντίνος Εδουάρδο Εστσιάμπερχερ (Eduardo Schaberger) είναι ένας από τους διασημότερους φωτογράφους άστρων και πλανητών, παγκοσμίως.
Στο μικρό αφιέρωμα που του ετοίμασε το ΒΒC, φαίνεται πραγματικά το πόσο εκπληκτικές είναι οι φωτογραφίες του με θέμα τον Ήλιο, ενώ ο ίδιος μιλά για την γοητεία που του ασκεί το πιο κοντινό μας αστέρι.
Η συγκεκριμένη φωτογράφιση του Ήλιου έγινε με τη χρήση ενός τηλεσκοπίου υδρογόνου.
Και, πράγματι, αποκαλύπτει σημεία της υφής και λεπτομέρειες του αστέρα που είναι αόρατες με γυμνό μάτι ή συμβατικά μέσα παρατήρησης.
Ο Εδουάρδο έχει επίσης μοναδικά καταγράψει τεράστιες ηλιακές εκρήξεις που εκτοξεύουν πλάσμα σε απόσταση 200.000 χιλιομέτρων στο διάστημα.
Σε απόσταση δηλαδή κάτι περισσότερο από τη μισή απόσταση της Γης από τη Σελήνη.
Τι είναι το πλάσμα; Υπεραπλουστεύοντας, ας πούμε ότι είναι μια «καυτή ύλη» με ασχημάτιστη μοριακή δομή. Οι (εφιαλτικά) υψηλές θερμοκρασίες του ήλιου αναγκάζουν τα ηλεκτρόνια να εκτοξεύονται μακριά από τον πυρήνα του ατόμου και ακολούθως να ιονίζονται δημιουργώντας ένα νέφος μοριακά ασταθούς ύλης.
«Πολλοί νομίζουν ότι ο Ήλιος είναι κάτι λείο, χωρίς υφή στην επιφάνειά του. Αλλά όλα αυτά που βλέπετε να μοιάζουν με μαλλιά, στη ουσία είναι πλάσμα», λέει ο Εδουάρδο.
Και προσθέτει: «Το ένα δίπλα στο άλλο μοιάζουν με πύρινες γλώσσες. Όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για φωτιά, αφού στο διάστημα δεν υπάρχει καύση. Και όλα αυτά μπορούν να ιδωθούν μέσα από ένα τηλεσκόπιο υδρογόνου. Το αποτέλεσμα είναι όντως εντυπωσιακό».
Mε πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE