Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία: 33 φορές το μέγεθος του Ηλιου-Σχηματίστηκε μετά από έκρηξη αστεριού μόλις 2.000 έτη φωτός από τη Γη [videos]

Απεικόνιση της μαύρης τρύπας BH3 via youtube




Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια τεράστια μαύρη τρύπα που σχηματίστηκε μετά από έκρηξη ενός αστεριού μόλις 2.000 έτη φωτός από τη Γη.

Η BH3 είναι η πιο μαζική αστρική μαύρη τρύπα που έχει βρεθεί στον Γαλαξία μας και αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές μέσω της ισχυρής έλξης που ασκεί σε ένα συνοδό αστέρι που περιφέρεται γύρω από το αντικείμενο στον αστερισμό του Aquila, του Αετού.

Η τρελή ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική που οι επιστήμονες δημοσίευσαν λεπτομέρειες για το αντικείμενο νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί για να επιτρέψουν σε άλλους αστρονόμους να πραγματοποιήσουν περαιτέρω παρατηρήσεις το συντομότερο δυνατό.

«Είναι μια πλήρης έκπληξη», είπε ο Δρ Pasquale Panuzzo, αστρονόμος και μέλος της συνεργασίας Gaia στο Observatoire de Paris. «Είναι η πιο μαζική αστρική μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας και η δεύτερη πλησιέστερη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής».

Οι αστρικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν τεράστια αστέρια καταρρέουν στο τέλος της ζωής τους. Δεκάδες έχουν βρεθεί στον Γαλαξία μας, τα περισσότερα με βάρος περίπου 10 φορές τη μάζα του ήλιου.

Η πιο εντυπωσιακή μαύρη τρύπα στον Γαλαξία, ο Τοξότης Α, έχει συνδυασμένη μάζα αρκετών εκατομμυρίων Ήλιων. Παραμονεύει στην καρδιά του Γαλαξία και δεν σχηματίστηκε από ένα αστέρι που εκρήγνυται αλλά από την κατάρρευση τεράστιων νεφών σκόνης και αερίου.

Οι ερευνητές εντόπισαν τη BH3 στο πιο πρόσφατο πλήθος δεδομένων που συνέλεξε η αποστολή Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε το 2013 με στόχο τη σύνταξη ενός τρισδιάστατου χάρτη με ένα δισεκατομμύριο αστέρια.

Καθώς οι ερευνητές εξέταζαν τις παρατηρήσεις της Gaia , παρατήρησαν μια ευδιάκριτη ταλάντευση σε ένα από τα αστέρια του Aquila, έναν αστερισμό που είναι ορατός στον καλοκαιρινό ουρανό στο βόρειο ημισφαίριο. Η κίνηση υποδηλώνει ότι το αστέρι έλκεται γύρω από μια μαύρη τρύπα 33 φορές μεγαλύτερης μάζας από τον ήλιο.

Περαιτέρω παρατηρήσεις από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα της Χιλής επιβεβαίωσαν τη μάζα της BH3 και την τροχιά του άστρου, που κυκλώνει τη μαύρη τρύπα μία φορά κάθε 11,6 χρόνια. «Μόνο η κεντρική μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας είναι πιο μαζική από αυτή», είπε ο Panuzzo.

Ενώ η BH3 είναι πιο μαζική από άλλες αστρικές μαύρες τρύπες στον Γαλαξία μας, είναι παρόμοια με κάποιες από αυτές που αποκαλύπτονται από βαρυτικά κύματα ή κυματισμούς στο χωροχρόνο, που δημιουργούνται όταν οι μαύρες τρύπες συγκρούονται σε μακρινούς γαλαξίες.

«Έχουμε δει μαύρες τρύπες αυτής της μάζας με βαρυτικά κύματα μόνο σε μακρινούς γαλαξίες», είπε ο Panuzzo. «Αυτό κάνει τη σύνδεση μεταξύ των αστρικών μαύρων οπών που βλέπουμε στον γαλαξία μας και εκείνων των αβαρυτικών κυμάτων». Λεπτομέρειες δημοσιεύονται στο Astronomy and Astrophysics.

Μπορεί να υπάρχουν 100 μέτρα αστρικές μαύρες τρύπες στον Γαλαξία μας, αλλά παρά την τεράστια μάζα τους και τις ισχυρές δυνάμεις που δημιουργούν, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. «Οι περισσότερα από αυτές δεν έχουν αστέρι σε τροχιά γύρω τους, επομένως είναι σχεδόν αόρατες σε εμάς», είπε ο Panuzzo.

Οι μετρήσεις του συνοδού αστεριού της BH3 δεν βρήκαν κανένα σημάδι ότι ήταν μολυσμένο με υλικό που εκτοξεύτηκε από την αστρική έκρηξη που σχημάτισε τη μαύρη τρύπα. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πολύ πριν παγιδεύσει το συνοδό αστέρι στο ισχυρό βαρυτικό του πεδίο.

Η επόμενη δόση των δεδομένων της Gaia αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2025 το νωρίτερο, αλλά η σημασία της ανακάλυψης οδήγησε τη διεθνή ομάδα να δημοσιοποιήσει νωρίς λεπτομέρειες για τη BH3, ώστε οι αστρονόμοι να μπορούν να το μελετήσουν αμέσως.

«Μόλις βγει αυτό, οι άνθρωποι θα σπεύσουν να το παρατηρήσουν για να δουν εάν υπάρχουν εκπομπές από τη μαύρη τρύπα», είπε ο Panuzzo. «Αυτό θα μας πει πράγματα για τον άνεμο που προέρχεται από αστέρια όπως αυτό που περιφέρεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, καθώς και για τη φυσική της μαύρης τρύπας και για το πώς πέφτει η ύλη σε αυτήν».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Έπεσε από την κορυφή των παγκοσμίων πωλήσεων κινητών τηλεφώνων η Apple: Πρώτη και πάλι η Samsung

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: